Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

12 επιχειρηματίες του Ν.Πρέβεζας εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ από Τράπεζες

Λαμόγιο αποκαλούνταν στην αργκό κυρίως ο αβανταδόρος, ο δήθεν παίκτης και συνεργάτης του παπατζή που υποκρινόταν ότι παίζει, για να προσελκύσει ευκολότερα τα θύματα.

Η λέξη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να περιγράφει τους διεφθαρμένους, τους απατεώνες και τους υπόγειους τύπους που μετέρχονται ύπουλα, παράνομα ή ανήθικα μέσα για να αποκτήσουν χρήματα ή εξουσία.

Τέτοιες περιπτώσεις στην Πρέβεζα έχουμε πολλές. Κι όσο και αν συνασπιστούν κερατάδες, κίναιδοι, ηλίθιοι,  ψυχανώμαλοι, τσατσάδες και ανικανοποίητες καργιολίτσες, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους εξασφαλίζει το facebook και τα social media, όσο και αν προσπαθήσουν να εκμηδενίσουν, να συκοφαντήσουν, να βρίσουν, δεν θα αποφύγουν το να τους αποκαλύπτουμε. Πάντα με στοιχεία και με την υπογραφή μας.


Η διαφορά είναι ότι εμείς είμαστε επώνυμοι, ενώ τα λαμόγια δεν τολμούν καν να αναφερθούν σε ονόματα και βρίζουν γενικώς και αορίστως.

Στο μεταξύ εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε μαχητική και ερευνητική δημοσιογραφία χωρίς διαπραγματεύσεις και συνδιαλλαγές, χωρίς να λιβανίζουμε και να ζητάμε τίποτα από κανέναν, ανυποχώρητα θα αποκαλύπτουμε κάθε λαμόγιο που θέλει να τα «αρπάξει″ και να την «κάνει″ με ελαφρά πηδηματάκια.

Ευτυχώς που η οικονομική κατάσταση έχει κάνει την κοινωνία πιο αυστηρή με όσους ροκανίζουν δημόσιο χρήμα, αλλά και οι ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της συγκυρίας, είναι πιο αυστηρές και κάνουν το καθήκον τους.


Έτσι αποκαλύπτουμε σήμερα ότι στην Πρέβεζα διεξάγεται μια μεγάλη έρευνα του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις στις οποίες 12 επιχειρηματίες του Νομού μας πήραν από τις τράπεζες προκαταβολές από επιδοτήσεις στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος  ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχουν τα αναγκαία παραστατικά στοιχεία.

Ο έλεγχος έχει να κάνει με την ύπαρξη ή μη των απαραίτητων και σωστών παραστατικών αλλά και του φυσικού αντικειμένου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κατατέθηκαν μη νόμιμες εγγυητικές επιστολές από την γνωστή εταιρεία της οποίας τα στελέχη παραπέμπονται ήδη για κακουργηματικές πράξεις.

Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα δόθηκαν τα χρήματα από τράπεζα χωρίς να έχει κατατεθεί η συμμετοχή των ιδιωτών ούτε σε χρήματα όπως απαιτείται από το Νόμο, ούτε σε εγγυητική επιστολή νόμιμης τράπεζας. Εκτός και αν είχαν κατατεθεί πλαστές εγγυητικές επιστολές που κάποιοι τις εξαφάνισαν για ευνόητους λόγους.


Οι επιχειρηματίες πήραν τα χρήματα καθώς εμφανίζεται ότι έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Πάτρα και στην οποία συμμετέχει με αντιπρόσωπο και το Επιμελητήριο Πρέβεζας. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο ΕΣΠΑ έγιναν τα έτη 2012 και 2013 από εταιρεία συμβούλων των Ιωαννίνων(ενώ δραστηριοποιούνται και στην Πρέβεζα τέτοιες εταιρείες) την οποία κατά σύμπτωση είχαν προτιμήσει όλοι οι επιχειρηματίες.

Πρόκειται κυρίως για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις στον τομέα των οικοδομών καθώς και της επεξεργασίας και πώλησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται ως υγιείς οικονομικά και σε κάποιες περιπτώσεις θεωρούνται άτομα υπεράνω υποψίας, αλλά τελικά δεν θα αποφύγουν να χαρακτηριστούν λαμόγια, αφού πέραν των οικονομικών κυρώσεων, οι υποθέσεις αυτές θα πάρουν και ποινικές διαστάσεις με πολλούς κατηγορούμενους.

Ήδη για μία τουριστική επιχείρηση της Φιλιππιάδας ολοκληρώθηκε η ανάκριση για παρόμοια υπόθεση και η ιδιοκτήτρια της νεόδμητης ξενοδοχειακής μονάδας δεν προφυλακίστηκε καθώς δεν θεωρήθηκε ύποπτη φυγής, αλλά παραπέμφθηκε αρμοδίως για σοβαρά αδικήματα. Για την ίδια υπόθεση τέθηκε σε διαθεσιμότητα πρώην υπάλληλος της Πολεοδομίας και νυν υπάλληλος του Δήμου Πρέβεζας, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνη ψευδούς βεβαίωσης, όπου φαινόταν να βεβαιώνει πως στην επιχείρηση υπήρχαν μηχανήματα τα οποία όμως δεν βρέθηκαν εκεί όταν πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος (στην υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε δικηγόρος από την Άρτα για να μην διαρρεύσει το θέμα στην Πρέβεζα αλλά ουδέν κρυπτόν)………

Δεν υπάρχουν σχόλια: