Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ρωσική «τορπίλη» και στα Ηπειρώτικα προϊόντα


Βαρύ θα είναι το κόστος που θα επωμισθούν οι Ηπειρώτες αγρότες και κατ' επέκταση η Ηπειρωτική οικονομία από το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία κατά των προϊόντων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   


Αγρότες και φορείς άρχισαν ήδη να επεξεργάζονται τα στοιχεία και να κάνουν τους υπολογισμούς τους, με τους «χαμένους» σε πρώτη φάση να είναι οι ιχθυοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και ακτινιδίων. Αδιευκρίνιστες είναι προς το παρόν οι επιπτώσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς οι προσπάθειες εισόδου στη Ρωσική αγορά, είναι σε πρώιμο στάδιο και αυτό κυρίως χάρη στη «ΔΩΔΩΝΗ».

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά της Ρωσίας ήταν από εκείνες προς τις οποίες είχαν γίνει επιτυχή «ανοίγματα» και διευρύνονταν συνέχεια οι συναλλαγές. 
Το μόνο ίσως παρήγορο, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την συγκομιδή των εσπεριδοειδών και υπάρχει ελπίδα, μήπως μέχρι τότε γίνει άρση του εμπάργκο ή υπάρξει χαλάρωση των μέτρων.

Συνέπειες
Τα πρώτα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ιχθυοκαλλιεργητές της Σαγιάδας, οι οποίοι σε ετήσια βάση εξήγαγαν προς Ρωσία περί τους 3.000 τόνους ψάρια. Το «κλείσιμο» της αγοράς και στην περίπτωση που δεν βρεθούν άλλοι τρόποι προώθησης της ανωτέρω ποσότητας θα προκαλέσει πρόσθετες δυσκολίες στις μονάδες, που ήδη έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική ύφεση. 
Άρτα και Θεσπρωτία είναι αντιμέτωπες με το εμπάργκο και ο, τι αυτό συνεπάγεται σε ακτινίδια, μανταρίνια, πορτοκάλια. Πιο δύσκολη φαίνεται για όσους καλλιεργούν ακτινίδια, καθώς σχεδόν το 50% της παραγωγή των δύο Νομών διακινούνταν προς τη Ρωσία. Ο προβληματισμός γίνεται πιο έντονος από το γεγονός ότι η περίοδος εμπορίας του ακτινιδίου αρχίζει αρχές Οκτωβρίου, χρόνος αρκετά λίγος για εξεύρεση νέων αγορών. Τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια είναι τα άλλα δύο αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου που σε μεγάλες ποσότητες διοχετεύονταν στη Ρωσική αγορά και τώρα πλέον θα πρέπει και για αυτά να αναζητηθούν νέες αγορές.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις   
Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, ειδικά μάλιστα αναλογιζόμενοι ότι ο χρόνος για την συγκομιδή μετρά αντίστροφα. Παράλληλα το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες, όπως Ιταλία- Ισπανία κ.α., οπότε εκ των πραγμάτων υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός. Εξαιτίας της αναμενόμενης υπερπροσφοράς φόβοι εκφράζονται και για  κατάρρευση των τιμών  στην εσωτερική αγορά, κάτι που όλοι απεύχονται καθώς σε μια τέτοια εξέλιξη θα προκληθούν πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς.


FROYTA PORTOKALIA ESPERIDOEIDH




























Απώλεια αγορών
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση αλλαγή στάσης της Ρωσίας, υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος, που δεν είναι άλλος από την απώλεια και στο μέλλον της τεράστιας Ρωσικής αγοράς για τα αγροτικά μας προϊόντα. Ήδη χώρες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και άλλες λατινοαμερικάνικες άρχισαν επαφές με τη Ρωσία για την κάλυψη του κενού που θα προκύψει σε προϊόντα από το εμπάργκο στις χώρες της Ε.Ε..   Αν τελικά επέλθουν συμφωνίες- κάτι που  είναι πολύ πιθανό- να συμβεί, θα σημάνει για τα καλά την εδραίωσή τους στη Ρωσική αγορά  και θα χρειαστεί στο μέλλον πολύ μεγάλη προσπάθεια από Ελληνικής πλευράς για να μπορέσει να αποκαταστήσει το σημερινό επίπεδο των συναλλαγών.

Οι αποζημιώσεις
Από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζεται τα τελευταία 24ωρα η δυνατότητα αποζημίωσης όσων αγροτών πλήττονται από το εμπάργκο. Στη φάση αυτή  δεν περιλαμβάνονται μελλοντικές ακυρώσεις παραγγελιών- βάσει συμβολαίων ή μη- αλλά για όσα προϊόντα διακινούνται αυτή την περίοδο και ειδικότερα για το ροδάκινο. Ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι η Ε.Ε. προωθεί μέτρα απόσυρσης και στήριξης του ροδάκινου, χωρίς να γίνεται ακόμη αναφορά σε άλλα προϊόντα.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του Υφυπουργού Δ. Κούρκουλα, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.  
Σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη - μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη» είπε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: