Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Δυστυχώς, δεν αρκούν μόνο τα ευχολόγια, στα πάσης φύσεως συνέδρια... Ανάπτυξη Ηπείρου: Πώς, πότε ή ...ποτέ


Την... τιμητική του είχε το ακριτικό Πωγώνι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με τα δυο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε Κτίσματα και Πωγωνιανή και τα οποία συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των μόνιμων κατοίκων, αλλά και αποδήμων που βρίσκονται στα χωριά αυτές τις μέρες, ενόψει και Δεκαπενταύγουστου.Ζητούμενο και στις δυο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις η ανάπτυξη του Πωγωνίου, και γενικότερα της Ηπείρου τόσο κυρίως σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα και επενδύσεων, όσο και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με προώθηση, ανάδειξη και διατήρησή της, μέσω των πολλών θρησκευτικών μνημείων, αλλά και της μουσικής μας παράδοσης.


Όχι μόνο μεταξύ ημών!
Όσο κι αν επρόκειτο για αξιόλογα και ενδιαφέροντα συνέδρια -και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη από πολλές πλευρές περίοδο - η ουσία είναι ότι αυτά που τονίστηκαν πρέπει επιτέλους να βρουν ανταπόκριση από την Πολιτεία και τους ίδιους τους τοπικούς φορείς. Γιατί δεν έχει νόημα να ακούγονται διαμαρτυρίες και παράπονα, μεταξύ ημών και. ημών, αλλά να φτάνουν με κάποιο τρόπο στους εξουσιαστές των Αθηνών. Κι αυτό θα γίνει μόνο εάν τοπικοί φορείς (Δήμοι και Περιφέρεια), Ομοσπονδίες και Αδελφότητες όχι μόνο του Πωγωνίου, αλλά και όλων των περιοχών της Ηπείρου, πιέσουν σε κεντρικό επίπεδο με παραστάσεις διαμαρτυρίας και διαβήματα.Εξάλλου αυτά που 
Εκτός των αναπτυξιακών θεμάτων, αυτό που κυρίως τα τελευταία χρόνια βασανίζει τους λιγοστούς κατοίκους των ακριτικών χωριών μας είναι η έλλειψη της αστυνόμευσης σε όλο το παραμεθόριο τόξο, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες (κλοπές και διαρρήξεις, σπιτιών, εκκλησιών, μοναστηριών, κοπαδιών κ.α.).

Προσπαθούν να καλύψουν το κενό!
Βέβαια, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι οι Δήμοι της ακριτικής κυρίως Ηπείρου προσπαθούν, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν και να βγουν μπροστά, αλλά κυρίως να κάνουν γνωστά τα προβλήματα των περιοχών τους στην κεντρική εξουσία.Το ίδιο ισχύει και για τους διάφορους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και τις Αδελφότητες που κάθε χρόνο τέτοια εποχή επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη, προσπαθώντας κι αυτοί από την πλευρά τους να δώσουν πνοή στα ερημωμένα χωριά, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις που στόχο κυρίως έχουν να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα των επαρχιών τους και πώς αυτά με συνεργασία και πιέσεις προς την εξουσία θα οδηγήσουν προς τη λύση τους, για να δώσουν επιτέλους την πολυπόθητη ανάπτυξη της ακριτικής Ηπείρου!

Στην Πωγωνιανή
«Πωγώνι: ανάπτυξη τώρα ή ποτέ», ήταν το θέμα του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Πωγωνιανή, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Χώρος διεξαγωγής του η «Κιβωτός του Κόσμου Πωγωνιανής», στις πρ. Σχολές Λάτση, όπου εδώ και οκτώ περίπου μήνες έχει δημιουργηθεί μια εστία αγάπης που σήμερα φιλοξενεί 34 παιδάκια που ήρθαν αντιμέτωπα στην πιο τρυφερή τους ηλικία με το αίσθημα της εγκατάλειψης. Το εγχείρημα αυτό του πατέρα Αντώνιου βρήκε ανταπόκριση σε ολόκληρη την Ήπειρο και από τους απανταχού αποδήμους σε Ελλάδα και εξωτερικό, γεγονός που δίνει ελπίδες στην ερημωμένη αυτή επαρχία της Ηπείρου. Απώτερος στόχος της «Κιβωτού» είναι η μόνιμη εγκατάσταση των παιδιών στην ακριτική περιοχή, αφού σχεδιάζεται να λειτουργήσει και Γεωργική Σχολή.



















«Άνεμος δημιουργίας.» 
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Προέδρου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής Περικλή Τόμου, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο μίλησε για «άνεμο δημιουργίας» με τα σταθερά βήματα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή, εξαίροντας την συμβολή του πατέρα Αντώνιου. «Στόχος είναι αυτά τα παιδιά να ριζώσουν στον ερημωμένο τόπο μας, να αγκαλιαστούν, να βρουν πατρίδα, γη, δουλειά, να δώσουν και να πάρουν ζωή.», ανέφερε με νόημα ο κ. Τόμος δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα για το πώς μπορεί να συμβάλλει ακόμη και η «Κιβωτός» στην ανάπτυξη του Πωγωνίου.

Ο Αλ. Καχριμάνης. 
Αρωγός στο έργο του πατέρα Αντώνιου δήλωσε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση της Πωγωνιανής, ενώ στάθηκε κυρίως στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και στις παραλείψεις της Πολιτείας, οι οποίες αποτέλεσαν μέχρι σήμερα τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής.Ακόμη αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου των αιρετών Περιφερειών στα αγροτικά ζητήματα με τις νέες αρμοδιότητες, που θα αναλάβουν και που φιλοδοξούν να δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα.Δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμη μια φορά στα ζητήματα που αφορούν την γειτνίασή μας με την Αλβανία, με αφορμή τον καταρροϊκό πυρετό που έχει εμφανισθεί σε κοπάδια του Πωγωνίου και της Κόνιτσας, αφού ο ίδιος εκτιμά ότι είναι «εισαγόμενο» φαινόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι γείτονες (εννοώντας τους Αλβανούς) δεν είναι σε τίποτα εντάξει.»!
Στον λόγο του έθιξε και το θέμα της λειτουργίας του Τελωνείου των Δρυμάδων που παρά τις εκκλήσεις ακόμη παραμένει κλειστό, κάνοντας λόγο για «συντεχνίες» στα υπουργεία που έχουν σαν αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν τα πάντα, σε βάρος βέβαια της ακριτικής υπαίθρου. Γι' αυτό και ζήτησε την συνεργασία όλων, ώστε να λειτουργήσει το Τελωνείο δυο φορές την εβδομάδα. 
Αναφορά έκανε και στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά, το οποίο έχει μείνει στα χαρτιά αν και θα έλυνε το πρόβλημα στα ακριτικά Αστυνομικά Τμήματα που σήμερα καλούνται να κρατούν μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών σε όχι κατάλληλες υποδομές.




Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης είπε ότι ειδικά σ' αυτές τις δύσκολες εποχές θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και η Πολιτεία να φροντίσει επιτέλους για την ασφάλεια σε όλο το παραμεθόριο τόξο, αλλά και να δώσει ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων.Ο κ. Καψάλης ανέφερε ακόμη ότι ένα σημαντικό «εργαλείο» αποτελούν και οι 18 προμελέτες των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΜΠ για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Πωγωνίου. Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Γρηγόρης Άρμπυρος και η Διευθύντρια της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή Άντυ Θεοδωρακοπούλου.

Στα Κτίσματα 
Η ανάγκη προώθησης και διατήρησης της μουσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Πωγωνίου (εντός και εκτός συνόρων) και της ελληνόφωνης περιοχής στην Κάτω Ιταλία, καθώς και η αξιοποίηση των πολυφωνικών τραγουδιών στο πεδίο του θεματικού τουρισμού με την ανάδειξη των ιστορικών, μουσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των δύο αυτών πολυσήμαντων και ιστορικών χώρων, ήταν το βασικό συμπέρασμα του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα το Πολυφωνικό Τραγούδι & την Μουσική παράδοση, που διοργάνωσε το Σάββατο ο Δήμος Πωγωνίου, στην αίθουσα του Κέντρου Πολυφωνικού Τραγουδιού στα Κτίσματα και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Polysong» του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας 2007 - 2013. 
Όπως τόνισε και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί το συνδετικό κρίκο τόπων και παραδόσεων, ενώ στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για την ανάδειξη, προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών παρέμβασης, σε σχέση με την μουσική και την πολιτιστική τους παράδοση, συνδυαστικά με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.Υπό τον επιτυχημένο κατά κοινή ομολογία συντονισμό του αντιδημάρχου Βασίλη Μάτσια, παρουσιάστηκαν οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του κκ. Βασίλη Ράπτη, λαογράφου, Κωνσταντίνου Λώλη και Παναγιώτη Τέλλη- μουσικολόγων και Παππά Γεώργιου - ερμηνευτή πολυφωνικού τραγουδιού με σπουδές στην βυζαντινή μουσική.Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Γκρέτσια Σαλεντίνα» Νικ. Σουρέλης.Ακολούθησε παρουσίαση πολυφωνικών τραγουδιών από το μουσικό συγκρότημα Ήνορο, καθώς και από τα πολυφωνικά μουσικά συγκροτήματα Άνω Δερόπολης και Δερβιτσιάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: