Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

''Το Αλάτι της Γης''. Ηπειρώτικο γλέντι, με τις κομπανίες του Κώστα Βέρδη και του Ηλία Πλαστήρα. Απολαύστε το video





Απολαύστε το video



«Ξέρω τραγούδια θάλασσα και τον ήχο διαλέγω!»
Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ' έναν κύκλο δεκατριών νέων επεισοδίων. Δύο κορυφαίοι δεξιοτέχνες του κλαρίνου, ο Κώστας Βέρδης και ο Ηλίας Πλαστήρας με τις κομπανίες τους, μας ξεναγούν στα διαφορετικά ιδιώματα της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης.

Ο Κώστας Βέρδης (με καταγωγή από το χωριό Μπουλιαράτι της Δερόπολης) δίνει έμφαση στο ύφος και το ρεπερτόριο των Ελλήνων της Β. Ηπείρου: μοιρολόγια, τραγούδια της ξενιτιάς, ιστορικά τραγούδια, τοπικοί χοροί (όπως ο μπεράτης) και κυρίως τα τόσο χαρακτηριστικά πολυφωνικά τραγούδια με τις πανάρχαιες πεντατονικές κλίμακες και το αδρό άκουσμα από τις «φωνές της πέτρας». Δίνει παραδείγματα για την τεχνική παιξίματος τόσο του κλαρίνου όσο και του ντεφιού στην ηπειρώτικη κομπανία. Δάσκαλος του κλαρίνου στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, μιλάει για το πέρασμα της παράδοσης στις νεότερες γενιές, μαζί με τους δυο γιούς του που ακολουθούν το δρόμο του πατέρα τους.

Ο Ηλίας Πλαστήρας, με καταγωγή από τη Ροδαυγή Άρτας, μας μεταφέρει στα Τζουμέρκα, στο Ζαγόρι, στο Μέτσοβο και στα Γιάννινα,, εξηγώντας τις διαφορές ανάμεσα στα τοπικά ιδιώματα αυτών των περιοχών. Μιλάει για τους Ηπειρώτες της διασποράς και τη μοναδική αίσθηση στα καλοκαιρινά πανηγύρια όπου συναντιέται και πάλι η κοινότητα στον κύκλο του χορού πιάνοντας τα τραγούδια.

Ακολουθεί ένα δυναμικό ηπειρώτικο γλέντι, με αντιπροσωπευτικές επιλογές από το ρεπερτόριο, με τις δυο κομπανίες και μια μεγάλη ομάδα από χορευτές που προβάλουν το ύφος και ήθος των ηπειρώτικων χορών κάθε περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: