Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, για το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, από 3 κατοίκους της περιοχής


Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό υγείας ζητώντας του να σταματήσουν οι μετακινήσεις από το κέντρο υγείας Θεσπρωτικού απέστειλαν οι Hλίας Στέργιος συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Κωστόγιαννης Ταξιάρχης Καθηγητής και Μπόμπορης Λαμπράκης Χειριστής Μηχανημάτων.


Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Πρέβεζας και τον δήμο Ζηρού υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται ένα Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί κάθε χρόνο παραπάνω από 55.000 επισκέψεις και κάνει πάνω από 61.000 μικροβιολογικές εξετάσεις, κυρίως από ανθρώπους φτωχούς (κτηνοτρόφους και γεωργούς) και ανήμπορους γέρους, να αφεθεί να λειτουργήσει μόνο με δύο αγροτικούς γιατρούς!

Σημειώνουν δε, ότι « πέρυσι τέτοιον καιρό σε μια ανάλογη σύσκεψη είχαμε υποσχεθεί πως αν δεν σταματήσει η μετακίνηση του υπάρχοντος ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, τότε θα κάναμε πορεία προς Πρέβεζα, Γιάννενα, όμως η υπόσχεση από κάποιους πολιτικούς ότι με την αλλαγή του διοικητή του Νοσοκομείου θα σταματήσουν οι μετακινήσεις αποτράπηκε η πορεία. Αν όμως τώρα δεν υλοποιηθεί η υπόσχεση, τότε σας υποσχόμαστε μια κινητοποίηση πιο μαζική από εκείνη που έγινε το 1983 για την ίδρυση του Κέντρου Υγείας».




Το κείμενο της επιστολής αναφέρει:
«Η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό. Υποχρέωση κάθε κοινωνίας είναι να υπερασπίζεται και να προάγει αυτό το αγαθό για όλα τα μέλη της. Σήμερα αυτή η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική καθώς, λόγω των πολιτικών του μνημονίου, τα εισοδήματα μειώνονται, μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, ο αριθμός των ανέργων αυξάνει καθημερινά και όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τις παρεχόμενες υπηρεσίες τις έχουμε πληρώσει πολλαπλάσια μέσα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους που καταβάλλουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των πρώην δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου, Δερβιζιάνων και της πρώην κοινότητας Κρανιάς και αρκετών κοινοτικών διαμερισμάτων του δήμου Ζηρού εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού.

Το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού είναι προϊόν μαζικής κινητοποίησης των κατοίκων του Θεσπρωτικού και των γύρω χωριών από το 1983. Εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας τεράστιας περιοχής από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, με μεγάλες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και αραιή-προβληματική συγκοινωνία. Ταυτόχρονα η καλή στελέχωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την πρωτοβάθμια φροντίδα ιατρικής περίθαλψης συμβάλλει, εκτός από την πρόληψη, στην αποκατάσταση της υγείας των συμπολιτών μας και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Τοποθετημένο σε ένα σημείο που είναι απομακρυσμένο από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο και από τα Κέντρα Υγείας, εξυπηρετεί πάνω από 20.000 κατοίκους των πρώην δήμων Δερβιζιάνων, Λούρου, Θεσπρωτικού, της Κοινότητας Κρανιάς και ορισμένων τοπικών κοινοτήτων του πρώην δήμου Φιλιππιάδας.

Σας πληροφορούμε ότι το Κ.Υ. Θεσπρωτικού πριν τρία χρόνια δεν περιορίζονταν μόνο στην εξέταση των ασθενών, αλλά ασκούσε και ποικίλες άλλες δραστηριότητες (ενημέρωση πληθυσμού για την αγωγή υγείας, οδοντιατρική αγωγή, σχολιατρική φροντίδα κ.ά.). Και ενώ θα έπρεπε να αναβαθμιστεί με το διορισμό ενός γενικού γιατρού, ενός καρδιολόγου και τη μετάκληση ενός ψυχιάτρου, όπως γινόταν παλιότερα, από το 2012 το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συρρικνώνεται με μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και στα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού. Η αρχή έγινε με τη μετακίνηση της παιδιάτρου στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας για δύο εφημερίες την εβδομάδα με την υπόσχεση ότι αυτό θα γινόταν για δύο μήνες. Οι δύο μήνες έγιναν δύο χρόνια, παρά το ότι το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόνο μία παιδίατρο αντί για τους προβλεπόμενους τρεις. Από τότε εκατοντάδες γονείς αναγκάζονται να διανύουν 30-50 χιλιόμετρα για να φτάσουν στον πλησιέστερο παιδίατρο. Ύστερα δόθηκε εντολή σε άλλους γενικούς γιατρούς να κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο και σε άλλα Κέντρα Υγείας. Στη συνέχεια ο παρασκευαστής του μικροβιολογικού του Κ.Υ. Θεσπρωτικού μετακινήθηκε στην Πάργα. Το τελευταίο χτύπημα δόθηκε πρόσφατα με τη μετακίνηση της μικροβιολόγου στο Νοσοκομείο τρεις φορές σε δύο μήνες, ενώ υπάρχει στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας ένας μικροβιολόγος στο μικροβιολογικό εργαστήριο και ένας στην αιμοδοσία, όπου υπάρχει και αιματολόγος. Σας πληροφορούμε ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο εξυπηρετεί 250 άτομα το μήνα με βιοχημικές-αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων και αίματος. Έτσι καθημερινά δεκάδες άτομα, κυρίως μεγάλης ηλικίας ή χρονίως πάσχοντες, μένουν χωρίς εξετάσεις και πρέπει να πληρώσουν.

Κύριε Υπουργέ, η θέση και η λογική «Δεν μου φτάνουν οι γιατροί σε ένα Κ.Υ., παίρνω γιατρούς από άλλο Κ.Υ. και παίρνω τους γιατρούς του Κ.Υ. Θεσπρωτικού να κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας» όχι μόνο αποδυναμώνει το Κ.Υ. αλλά είναι και επικίνδυνη. Αν, για παράδειγμα, ο εφημερεύων γιατρός του Κ.Υ. Θεσπρωτικού χρειαστεί να συνοδέψει ένα επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο, τότε δεν θα υπάρχει άλλος αντικαταστάτης γιατρός ή, όπως λέγεται, δεν θα υπάρχουν ασφαλείς εφημερίες. Με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο και το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, γιατί οι άρρωστοι κατευθύνονται προς τα Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Άρτας. Έτσι δημιουργείται πρόβλημα στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού. Όταν δεν καλύπτονται πλήρως οι εφημερίες, η μόνη λύση είναι η πρόσληψη γιατρών και όχι η ανακατανομή των υπαρχόντων σε όλες τις κενές θέσεις.
Δεν επιτρέπεται ένα Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί κάθε χρόνο παραπάνω από 55.000 επισκέψεις και κάνει πάνω από 61.000 μικροβιολογικές εξετάσεις, κυρίως από ανθρώπους φτωχούς (κτηνοτρόφους και γεωργούς) και ανήμπορους γέρους, δεν μπορεί να αφεθεί να λειτουργήσει μόνο με δύο αγροτικούς γιατρούς.
Γι' αυτό απαιτούμε να σταματήσουν οι μετακινήσεις της μικροβιολόγου, της παιδιάτρου, των γενικών γιατρών, να επιστρέψει ο παρασκευαστής του μικροβιολογικού και να στελεχωθούν οι κενές, λόγω συνταξιοδότησης, θέσεις του οδηγού του ασθενοφόρου και της καθαρίστριας, για να μην αναγκάζονται οι γιατροί και οι νοσοκόμοι-νοσοκόμες να ασκούν τα καθήκοντα της καθαριότητας ή της οδήγησης.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, κύριοι σύμβουλοι του Δήμου Ζηρού, νυν και πρώην, κύριοι πρόεδροι των παραγωγικών και πολιτιστικών συλλόγων, δεν θα έπρεπε να κινητοποιηθείτε και να πιέσετε την 6η ΔΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, να σταματήσουν τις μετακινήσεις του προσωπικού για την ομαλή λειτουργία του Κ.Υ. Θεσπρωτικού;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: