Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Kόμμα ονειρεύονται και οι Γλίξμπουργκ. Η σύναξη των τέως Ευρωπαίων ''γαλοζοαίματων'' στην Αθήνα και το ...επτασφράγιστο μυστικό.

Νέο κόμμα ονειρεύονται και οι Γλίξμπουργκ

Πρωτόγνωρο συνωστισμό... «γαλαζοαίματων» γνώρισε την περασμένη εβδομάδα η Αθήνα. Πάνω από 40 εκπρόσωποι βασιλικών οίκων της Ευρώπης (ενεργοί και... ξεπεσμένοι) επισκέφθηκαν τη χώρα μας προκειμένου να παραστούν στο μνημόσυνο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Τατόι. Με αυτήν την ευκαιρία είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τετάρτης η πριβέ προβολή, για 300 προσκεκλημένους, του ντοκιμαντέρ του Νίκου Πολίτη με τίτλο: «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς» στο αμφιθέατρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Το «παρών» στο μνημόσυνο και στην προβολή του ντοκιμαντέρ έδωσε σύσσωμη η οικογένεια Γλίξμπουργκ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η αφορμή της προβολής και του μνημόσυνου καθώς και η παρουσία πλήθους καλεσμένων λειτούργησαν ως προπέτασμα καπνού που κάλυψε τις κινήσεις των Γλίξμπουργκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καιρό τώρα, μέλη της οικογένειας έχουν ανοίξει κύκλο επαφών επί ελληνικού εδάφους, «ζυγίζοντας» την πιθανότητα δημιουργίας... κόμματος! Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν βολιδοσκοπηθεί βρίσκονται απόστρατοι καθώς και πρόσωπα με κοινωνικό στάτους, τα οποία είχαν εκφραστεί στο παρελθόν κολακευτικά για την τέως βασιλική οικογένεια. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί άλλωστε η πρόσφατη μόνιμη μετεγκατάσταση του Νικόλαου και της συζύγου του Τατιάνας Μπλάτνικ στο Καστρί, σε μεζονέτα που νοίκιασαν από την οικογένεια Παπανδρέου... Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι Γλίξμπουργκ φιλοδοξούν να επαναλάβουν την επιτυχία του φίλου τους, Συμεών Β' της Βουλγαρίας, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός στη χώρα του το 2001. Ο τέως μονάρχης κυβέρνησε μέχρι το 2005 οπότε και έχασε τις εκλογές, ενώ στις κάλπες του 2009 δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή και παραιτήθηκε από την προεδρία...

Συνωστισμός... 
Οι «γαλαζοαίματοι» καλεσμένοι των Γλίξμπουργκ κατέλυσαν κυρίως στα δύο κεντρικά ξενοδοχεία «Hilton» και «Μεγάλη Βρετανία». Πρώτη έφτασε η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας το απόγευμα της Τρίτης συνοδευόμενη από την αδελφή της Ειρήνη. Για να ακολουθήσουν το πρωί της Τετάρτης ο γιος της πρίγκιπας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια και οι κόρες της Ινφάντες Ελένα και Κριστίνα.


Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας στο Τατόι, λίγο μετά το μνημόσυνο.
Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας στο Τατόι, λίγο μετά το μνημόσυνο.

Από νωρίς είχαν φθάσει και ο Κωνσταντίνος με την Αννα - Μαρία μαζί με τα παιδιά τους Αλεξία, Παύλο, Θεοδώρα και Φίλιππο. Ο γιος τους Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ βρίσκονταν ήδη εδώ, αφού κατοικούν μόνιμα στην Αθήνα, ενώ ο Παύλος ήρθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ αλλά και τα πέντε παιδιά του. Μεταξύ εκείνων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ειδικά για το μνημόσυνο, ήταν ο Συμεών Β' της Βουλγαρίας, η Αικατερίνη και ο Αλέξανδρος της Σερβίας, η αρχιδούκισσα της Αυστρίας Ελένη των Αψβούργων αλλά και η νεαρή πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Ανόβερου, η μικρότερη κόρη της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό και του πρίγκιπα Ερικ του Ανόβερου.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στο Κολωνάκι τα φλας άστραψαν καταγράφοντας τις βασιλικές αφίξεις. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την κόρη του Αλεξάνδρα, ο Στέφανος Μάνος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η κόρη του Ευάγγελου Αβέρωφ Ναταλία, μέλη της οικογένειας Δοξιάδη αλλά και παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Λίγο πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον ηθοποιό Ακύλλα Καραζήση, ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στο βήμα και εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στον δημιουργό του Νίκο Πολίτη, λέγοντας πως «πραγματοποίησε ένα μεγάλο και πολύ καλό έργο», ενώ πρόσθεσε ότι «θα δείτε όχι μόνο έναν ασυνήθιστο βασιλιά, αλλά πάνω από όλα έναν καλό άνθρωπο».


Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας με την αδελφή της Ειρήνη και την ινφάντα Κριστίνα.
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας με την αδελφή της Ειρήνη και την ινφάντα Κριστίνα.

Η προβολή.
Το ντοκιμαντέρ της MP Productions καταγράφει λεπτομερώς τη βιογραφία του βασιλιά Παύλου (1901-1964) αλλά και συνολικά 63 χρόνια ιστορίας. Η προβολή του, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και σχόλια καθώς εξιστορεί κάτω από άλλο πρίσμα τα χρόνια της βασιλείας αλλά και της ταραγμένης περιόδου μεταξύ των ετών 1947-1965.
Την Πέμπτη το πρωί τελέστηκε στο Τατόι το μνημόσυνο, όπου σύσσωμη η οικογένεια και πολλοί καλεσμένοι κατάθεσαν στεφάνια. Πέρα από τις όποιες κρυφές επιδιώξεις, το ταξίδι στην Ελλάδα αποτέλεσε ευκαιρία για τους Γλίξμπουργκ να ξανασμίξουν, αφού στην Αθήνα βρέθηκαν τρεις γενιές της οικογένειας. Μάλιστα, τις χαλαρές στιγμές που μεσολάβησαν από την επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ μέχρι το μνημόσυνο, απαθανάτισε η Μαρί Σαντάλ, η οποία έσπευσε να αναρτήσει τις φωτογραφίες στον λογαριασμό της στο Instagram...


Ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ. Πίσω τους διακρίνoνται η Αλεξία και ο Νικόλαος.
Ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ. Πίσω τους διακρίνoνται η Αλεξία και ο Νικόλαος.

Ο... συνηθισμένος βασιλιάς Παύλος. 'Οσα δεν λέει το ντοκιμαντέρ.

Ο «ασυνήθιστος βασιλιάς» Παύλος (1947-1964) κάθε άλλο παρά ασυνήθιστος υπήρξε. Ηταν ένας πολύ συνηθισμένος βασιλιάς για τη μοναρχική Ελλάδα. Κατ' εικόνα και ομοίωση όλης της δυναστείας των Γλίξμπουργκ. Οπως ο παππούς του Γεώργιος Α', ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο αδελφός του Γεώργιος Β' βασίλευσαν μακριά από τους πόθους, σε ριζική διάσταση με τη θέληση, τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Μια παράδοση που αρχίζει με τον Οθωνα το 1833 και τελειώνει με τον γιο του Κωνσταντίνο το 1974.


Ο Κωνσταντίνος και η Αννα Μαρία με τα εγγόνια τους από τον γιο τους Παύλο.
Ο Κωνσταντίνος και η Αννα Μαρία με τα εγγόνια τους από τον γιο τους Παύλο.

Ασυνήθιστος, για να μείνουμε στον τίτλο του ιστορικού ντοκιμαντέρ, υπήρξε με εντελώς διαφορετική σημασία από αυτή η οποία προσδίδεται στην κινηματογραφική ψευδο-αγιογραφία του.

Καθοριστικό παράγοντα σε αυτή τη διάσταση αποτέλεσε ο γάμος του με την πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Ανόβερου, εγγονή του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β' και μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Αυτό σημάδεψε την πορεία του. Πριν και πάνω απ' όλα ο Παύλος ήταν «ο βασιλιάς της Φρειδερίκης». Με τη σύζευξη αυτή έγινε δυνατή η μεταφορά καϊζερικών απολυταρχικών μεθόδων στη χώρα μας, με φορέα τη Φρειδερίκη, που αναδείχτηκε στο πραγματικό «αφεντικό».


Αναμνηστική από το Τατόι πριν από το μνημόσυνο, με τα χαμόγελα να περισσεύουν.
Αναμνηστική από το Τατόι πριν από το μνημόσυνο, με τα χαμόγελα να περισσεύουν.

Με την άνοδό τους στον θρόνο εγκαινιάζεται μια εποχή απροκάλυπτων επεμβάσεων της δυναστείας στις δημόσιες υποθέσεις. Νόμος αναγορεύονται οι βασιλικές επιδιώξεις, τα πολιτικά και στενά οικονομικά συμφέροντα των Γλίξμπουργκ, των δυνάμεων στις οποίες στηρίζονται και στηρίζουν. Βαθμιαία όλα γίνονται βασιλικά. Από τον στρατό ως τα δημόσια ιδρύματα. Ο Παύλος είτε ως διάδοχος είτε ως βασιλιάς κατέκτησε επάξια τον τίτλο του άβουλου. Ο χαρακτηρισμός επιχειρήθηκε να διασκεδαστεί τις μέρες του, αλλά κι αργότερα με το επίθετο ήπιος. Ετσι, συχνά στις βιογραφίες του ονομάζεται ήπιος ή άβουλος.

Αστήρικτη προπαγάνδα
Αν και το δεύτερο τεκμηριώνεται με πλήθος περιστατικών, το πρώτο είναι παντελώς αστήρικτη βασιλική προπαγάνδα:


Η ινφάντα Ελενα, η Αλεξία, η Μαρί Σαντάλ και η ινφάντα Κριστίνα.
Η ινφάντα Ελενα, η Αλεξία, η Μαρί Σαντάλ και η ινφάντα Κριστίνα.

1. Πριν απ' όλα επειδή υπήρξε ο βασιλιάς του εμφυλίου πολέμου. Ουδεμία πρωτοβουλία του σημειώνεται εκείνα τα χρόνια για να σταματήσει ο σπαραγμός. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, με την αυλή να στοιχίζεται απολύτως με τους επικυρίαρχους Αμερικανούς. Σε μερικές περιπτώσεις να πλειοδοτεί για τον αφανισμό «του εσωτερικού εχθρού».

2. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου διατήρησε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα με τις απηνείς διώξεις κάθε μη «εθνικόφρονα».
3. Αν εξαιρέσουμε τη γερμανική κατοχή στα χρόνια της βασιλείας του αναλογούν οι μαζικότερες θανατικές εκτελέσεις και δολοφονίες για πολιτικούς λόγους. Περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο στη Νεοελληνική Ιστορία. Ολες διαπράχτηκαν στ' όνομά του!


Ο Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ φθάνουν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Ο Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ φθάνουν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Ο κατάλογος που συντρίβει τον μύθο του «ήπιου» είναι πολύ μακρύς. Οπως το ίδιο εκτενής είναι και ο αντίστοιχος της αβουλίας του, τόσο απέναντι στη Φρειδερίκη, όσο και τους ξένους προστάτες. Από την ανάδειξη του Πλαστήρα και του Παπάγου στην πρωθυπουργία, ως την τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή στην αρχηγία της Δεξιάς και την ανώμαλη περίοδο ως τον θάνατό του. Παύλος και Φρειδερίκη επιχειρείται να εμφανιστούν σήμερα ως «βασιλείς του μέτρου και της κατανοήσεως». Πλήρης αντιστροφή της ιστορικής πραγματικότητας. Δεν δίστασαν μπροστά σε κανένα μέτρο «για το καλό» της δυναστείας, σε μια χώρα-προτεκτοράτο των ΗΠΑ επί των ημερών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: