Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Η Ήπειρος του Edward Lear

Ο Edward Lear αποτύπωσε τόπους και τοπία, αλλά και ιστορικά γεγονότα, όπως η Τουρκοκρατία στην Ήπειρο, η Βρετανική Αρμοστεία στα Επτάνησα και ο ξεριζωμός των Σουλιωτών.

Ο Edward Lear αποτύπωσε τόπους και τοπία, αλλά και ιστορικά
γεγονότα, όπως η Τουρκοκρατία στην Ήπειρο, η Βρετανική Αρμοστεία στα Επτάνησα και ο ξεριζωμός των Σουλιωτών.


Η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου κατά τον 19ο αιώνα υπήρξαν προορισμός περιηγητών και ζωγράφων, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Άγγλος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ποιητής και ζωγράφος Edward Lear (1812-1888).




Στα μέσα του 19ου αιώνα, σε μια εποχή που φωτογραφία και καρτ ποστάλ δεν ήταν ακόμη τα προσφιλή μέσα αποτύπωσης των μακρινών τόπων, ο Edward Lear, κορυφαίος ρομαντικός τοπιογράφος, ταξίδεψε πεζός ή με άλογο σε άγνωστες και ερημικές γωνιές της Ελλάδας και άλλων χωρών της Μεσογείου, δημιουργώντας σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και πίνακες.


Στην Ελλάδα έζησε τα καλύτερα χρόνια του ζωγραφίζοντας 3.000 έργα με ελληνικά θέματα, που σήμερα βρίσκονται σε Μουσεία και Συλλογές. Αποτύπωσε τόπους και τοπία, αλλά και ιστορικά γεγονότα, όπως η Τουρκοκρατία στην Ήπειρο, η Βρετανική Αρμοστεία στα Επτάνησα και ο ξεριζωμός των Σουλιωτών.

«Η Ήπειρος του Edward Lear» είναι ο τίτλος έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και η οποία περιλαμβάνει 70 έργα του καλλιτέχνη. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί, μέσα από κείμενα, σπάνιες εκδόσεις, υδατογραφίες, ελαιογραφίες, λιθογραφίες και έργα άλλων τεχνικών, η έκδηλη αγάπη του βικτωριανού καλλιτέχνη για την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά. Παράλληλα, εκτίθενται δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών-περιηγητών, οι οποίοι, επίσης με την τέχνη τους, ύμνησαν την ομορφιά της Ηπείρου σαγηνεύοντας το ευρωπαϊκό κοινό.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τις Συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, του Γεωργίου Χ. Σουρτζίνου, του Αναστάσιου Παπασταύρου, του Παναγιώτη Τσιλίκη, του Ζήκου Παπαζώτου, τoυ Θωμά Μεσσήνη, της Μαίρης Κωνσταντίνου Καραμούτσου και του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» στην Πρέβεζα.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με την υποστήριξη της «Εταιρείας των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων» και της «ΒΙΚΟΣ Α.Ε».




Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου - 30 Απριλίου 2014, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (αίθουσα «Διώνη»). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 09:00-16:00.


Δεν υπάρχουν σχόλια: