Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Το δημοσκοπικό μαρτύριο της σταγόνας για το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου


Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για ''Το Ποτάμι'' λίγες μόνο ημέρες μετά τη ίδρυσή του ενόψει Ευρωεκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO το κόμμα που παρουσίασε την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης αναδεικνύεται σε τέταρτη πολιτική δύναμη με 5,7% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου. [kathimerini]

''Το Ποτάμι'' αντλεί τις ψήφους του κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 12,8% και από τους ΑΝΕΛ σε ποσοστό 12,1%. Μεγάλο ποσοστό ψήφων λαμβάνει και από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 8,1%, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7,7%. Πολύ μικρές είναι οι διαρροές από τη ΝΔ σε ποσοστό 1,9% και από το ΚΚΕ μόλις στο 1,1%.

Πρώτο κόμμα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του NewsIt, παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,9% έναντι 20% της ΝΔ, με Το Ποτάμι να κλείνει την ψαλίδα μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος με τη διαφορά να φτάνει στο 0,9% -έναντι διαφοράς 1,4%, στην προηγούμενη δημοσκόπηση- γεγονός που δείχνει πως το Ποτάμι μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, με τα ποσοστά της να φτάνουν στο 6,9%. Ακολουθεί Το Ποτάμι με 5,7%, πέμπτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι το ΚΚΕ με 5,2%, ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,8%, η ΔΗΜΑΡ στο 2,8%, οι Οικολόγοι στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Από την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών δηλώνει πως θα απέχει το 7,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι σε υψηλά ποσοστά φτάνουν στο 13,6%.


Σχολιασμός: Αναμφίβολα η "δημοσκοπική πρώτη" του "Ποταμιού" του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ενθαρρυντική. Δεν είναι μια δημοσκόπηση που "καίει" ένα εγχείρημα, όπως είχε με προηγούμενες απόπειρες. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να σταθούμε στο "δημοσκοπικό μαρτύριο της σταγόνας" για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε κάθε νέα δημοσκόπηση κατρακυλάει στο εξωκοινοβουλευτικό περιθώριο. 3,8% σ' αυτή τη δημοσκόπηση και κάτι μας λέει ότι ακόμα και μετά την "πανηγυρική" συνδιάσκεψη της "Ελιάς" το προσεχές σαβ/κο (στην οποία θα παραστεί και ο Κώστας Σημίτης), αυτό το ποσοστό δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά, με την πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να μην εκλέγει ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία του. Υπενθυμίζουμε απλά ότι το ΠΑΣΟΚ στις δίδυμες κάλπες της οργής του 2012 πήρε 13 και 12% αντίστοιχα, επομένως ο κίνδυνος εκ νέου απώλειας των 3/4 της εκλογικής του δύναμης μέσα σε δύο χρόνια αποτελεί ράπισμα για τη σημερινή ηγεσία(;) του Βενιζέλου.

Βλέποντας από την άλλη και το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ, η οποία μετεξελίχθηκε στην "Προοδευτική Συνεργασία", οι δύο υφιστάμενοι συνασπισμοί δεν είναι διόλου απίθανο να μείνουν εκτός Ευρωβουλής, ακυρώνοντας στην κάλπη τον διαγκωνισμό χρίσματος στο οποίο επιδώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Και εδώ ανακύπτει ένα πιθανό ενδεχόμενο: ΠΑΣΟΚ+ και ΔΗΜΑΡ+ να μείνουν εκτός ευρωβουλής, με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να μπαίνει στην ευρωβουλή και να έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποια ευρωομάδα να ενταχθεί, επιλέγοντας επί παραδείγματι την Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενδιαφέρον δεν θα χει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: