Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οι δανειστές και η ροπή των Ελλήνων προς το ...απαγορευμένο


Από θεωρίες συνωμοσίας η Ελλάδα δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα. Το αιώνιο κόμπλεξ ανωτερότητας είναι αυτό που μας κάνει να βλέπουμε παντού εχθρούς που θέλουν να μας στήνουν συνεχώς παγίδες, να μας αγοράσουν, να μας διαλύσουν ή να μας εξαφανίσουν. Έτσι και στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης πάντα μας έφταιγαν και μας φταίνε οι άλλοι, εμείς ποτέ δεν κάνουμε την αυτοκριτική μας. Κι όταν λέμε εμείς εννοούμε και το πολιτικό σύστημα, και οι πολίτες. Όλοι έχουμε βάλει ένα λιθαράκι στο οικονομικό χάος, αν και είναι σίγουρο ότι δεν τα έχουμε φάει όλοι μαζί.

Όλα τα παραπάνω τα λέμε με αφορμή τις νέες απαιτήσεις της τρόικας οι οποίοι ξαφνικά ξεχνούν τις υποσχέσεις τους και ζητούν να γίνει η Ελλάδα θύμα διαρκείας.

Μέχρι τον Ιούνιο δεν υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα ανακάλυψαν 2 δις τουλάχιστον διότι ο Άσμουσεν μας πληροφορεί ότι μπορεί να είναι 5-6 δις ενώ η κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Μας έλεγαν ότι θα υπάρξει λύση και για το χρέος της χώρας μέχρι τον Απρίλιο, τώρα μας λένε καλό καλοκαίρι και βλέπουμε.

Μας υποσχέθηκαν ότι με το που θα εμφανίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα χαλαρώσουν τα λουριά. Τώρα ζητούν νέα σκληρά μέτρα. Γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Το σίγουρο είναι ότι δεν τα κάνουν γιατί τους λόγους που θίξαμε στον πρόλογο. Δεν είμαστε ο περιούσιος λαός που όλοι μας εχθρεύονται, επομένως πάνω σ' αυτή τη βάση και οι δανειστές θέλουν την εξαφάνισή μας. Αυτά είναι παραμύθια για εσωτερική κατανάλωση και όταν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει διπλωματία και συμφέροντα.

Το σίγουρο είναι πως οι ξένοι δανειστές θέλουν να μας έχουν υπό επίβλεψη για πολλά χρόνια κι αυτό το κάνουν διότι δεν μας εμπιστεύονται. Δεν πιστεύουν δηλαδή ότι έχουμε βάλει μυαλό, πολιτικοί και πολίτες. Διότι μπορεί να έχουμε κάνει πάρα πολλές θυσίες, μπορεί να έχουμε λάβει μέτρα που δεν τα έλαβε καμιά άλλη χώρα, όμως, εκτιμούν ότι έχουμε στο DNA μας τη ροπή προς το απαγορευμένο.

Οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί λειτουργούν με καθαρά προτεσταντικούς όρους. Σκληρή δουλειά, αποταμίευση, όχι σπατάλες, νοικοκυρεμένα πράγματα. Τέτοια καλούπια θέλουν και για όλες τις άλλες χώρες.

Ενώ λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση πράγματι κέρδισε την εμπιστοσύνη τους αφού κατάφερε να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά, οι ξένοι εκτιμούν ότι με το που θα φύγει το Μνημόνιο, με το που θα σταματήσουν τα πήγαινε - έλα των τροικανών και με το που θα πάψει το Βερολίνο ή οι Βρυξέλλες να μας ελέγχουν ξαφνικά όλοι μας θα. ξανακάνουμε  «γιούργια στον νταβά με τα κουλούρια», που έλεγε και το παλιό τραγουδάκι.

Και τους δίνουμε κι εμείς αφορμές, κυρίως οι πολιτικοί. Με το που είδαμε λίγο πλεόνασμα, αμέσως κάποιοι θέλησαν να το μοιράσουν. Με το που πήγαμε να ανασάνουμε κάπως, αμέσως οι λαϊκιστές παντός είδους μοίρασαν υποσχέσεις και λεφτά.
Για να μη μιλήσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που τάζει λαγούς με πετραχήλια και μας λέει ότι θα επιστρέψουμε στο 2008 και ακόμη καλύτερα.

Τον κακό εαυτό των Ελλήνων φοβούνται γι' αυτό και μας θέλουν απίκο.

Βεβαίως, υπάρχει και η λογική που λέει ότι «θέλουν να διασφαλίσουν τα λεφτά που έδωσαν». Αν χαλαρώσουν τα λουριά δεν αποκλείουν αποσταθεροποίηση και χάος, οπότε θα χάσουν κι αυτοί τα κέρδη που βγάζουν από τα δάνεια που δίνουν στην Ελλάδα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι οι δανειστές μας είναι εκτός της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, δε βλέπουν δηλαδή την εξαθλίωση στην οποία έχουμε φτάσει, είναι οι αιτίες της άκαμπτης στάσης τους. Αν τους δείξουμε ότι η χώρα έχει αλλάξει, οι πολίτες έχουν αλλάξει, το πολιτικό σύστημα δεν είναι το ίδιο, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Κι αν και οι δανειστές μας βάλουν νερό στο κρασί τους και πάψουν να το παίζουν οι «κακοί μπάτσοι» που έχουν απέναντί τους έναν σίγουρο εγκληματία, τότε μπορεί να δούμε άσπρη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: