Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Την τιμή που αρμόζει στις Ηπειρώτισσες Γυναίκες της Πίνδου του Έπους του 40, απέδωσε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, σε εκδήλωση, επ΄ευκαιρία της Εθνικής εορτής της 28 Οκτωβρίου.‏


 Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο ''Μίκης Θεοδωράκης'' του νέου ενιαίου Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης, στη γιορτή μνήμης, επ΄ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, την Κυριακή 27  Οκτωβρίου 2013, το απόγευμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, για να τιμηθεί  η  προσφορά των ηρωίδων γυναικών της Πίνδου, που κάτω από αντίξοες συνθήκες συνέδραμαν στα μέγιστα, τον Ελληνικό Στρατό, να αντισταθεί αρχικά και στην συνέχεια να αντιπετειθεί στον Ιταλό εισβολέα, τον χειμώνα του 1940-41.

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και ο άξιος Πρόεδρος της Γιώργος Κωτσαντής,που κατάγεται από τα Δεσποτικά Πρέβεζας, διοργάνωσαν μία πλούσια σε περιεχόμενο, λαμπρή, αλλά  και μαζί δωρική γιορτή, που πραγματικά άξιζε, για να τιμηθεί η προσφορά των γυναικών αυτών, των Ηπειρωτισσών, των γυναικών του ανυπέρβλητου θάρρους και των ανθρώπινων αξιών, των νέων Σουλιωτισσών.


 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, από τον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης, ο Δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, ο Δημήτρης Ευσταθιάδης  Πρώην Δήμαρχος, ο  Χρήστος Βλάχος Αντιδήμαρχος Παιδείας , ο Βασίλης Μπούκας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου,η Ζωή Ράικου Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου , οι Χρήστος Κανελλίδης, Φώτης Μάνταλος και Βίκυ Φουσκίδου Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Ιωάννης Κωνσταντάτος Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης,  ο Λάζαρος Τογρίδης Αντιπρόεδρος παράταξης "Ενωμένη Πόλη" και ο Ευάγγελος Θεοδώρου Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος Συλλόγου "Χοροέκφραση".

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής,  συνοδευόμενος, από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Ελένη Ντάσιου, Μαρίνα Τζάκου, Σπύρο Τζίμα, Βίκυ Καραγιάννη, Μένια Βαζούκα, το μέλος της Ε.Ε. Χριστόφορο Ευθυμίου και την ψυχή της ΠΣΕ Κώστα Μπατσή.&nbsp



Από τους Ηπειρώτικους αποδημικούς Συλλόγους, παρέστησαν, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο  Νίκο Σπέγγο, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού με επικεφαλής τον Πρόεδρο Βαγγέλη Βάσιο, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Τάσο Κατοπώδη και τον Αντιπρόεδρο Μιχάλη Στέφο, αντιπροσωπείες από τις  Ενώσεις Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Αχαρνών, Περιστερίου, Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας και Βύρωνα, η Θωμαή Κούτουλα πρώην Πρόεδρος  της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης  και ο Χ. Γκουντουβάς πρώην Αντιπρόεδρος, ο Τιμόθεος Τσάκας Πρόεδρος του Συλλόγου Β/Ηπειρωτών Ηλιούπολης, ο Ιωάννης Παναγιώτου Πρόεδρος του  Λαογραφικού Συλλόγου Β/Ηπειρωτών ''ΧΑΟΝΕΣ'' και ο Παναγιώτης Παππάς, Γραμματέας Αδελφότητας Μαρτυρικής Μουσσιωτίτσας Ιωαννίνων.  


Από τους αποδημικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους που δραστηροποιούνται στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης παρέστησαν,

ο Γιώργος Κωνσταντάτος Πρόεδρος Συλλόγου Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης, ο Μανώλης Παπαδάκης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης,  ο Ηλίας Ιορδανίδης Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης συνοδευόμενος από τον  Αντιπρόεδρο Λάζαρο Τογρίδη, η Πρόεδρος Δάφνη Μπίλια-Χαρίση και σύσσωμο το Δ.Σ. του πολιτιστικού Συλλόγου ''Ελλήνων Διαδρομές'' Γλυφάδας και ο Δημήτρης Πάσσαρης από τις εδόσεις ΄΄Πάσσαρη''.


Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Κωτσαντής,  στον λιτό, αλλά πλούσιο περιεχομένου χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο ιστορικό του Έπους του 40, τόνισε την σημασία διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων μνήμης, από τους Συλλόγους και Αδελφότητες μέλη της ΠΣΕ, που ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ τις μεγάλες στιγμές του Ελληνικού λαού, αλλά και τους αγώνες του για Εθνική Ανεξαρτησία.


Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι η προσφορά των γυναικών αυτών αποτελούν λαμπρό παράδειγμα θάρους και αυταπάρνησης για τους σύχρονους Έλληνες, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας, αλλά και του γεγονότος εμφάνισης διαφόρων νεοναζιστικών οργανώσεων, που εκτός των άλλων, απόγονοι αυτοί της ιδεολογίας του ναζισμού και του φασισμού, που αντιπάλεψε στα βουνά της Ηπείρου ο ελληνικός λαός, έμφανίζονται ως τιμητές και εκπρόσωποι του αγωνιζόμενου λαού μας. Καταλήγοντας τόνισε ότι ''τον ναζισμό βαθειά καταλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος του, σκότωσέ τον''.


Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνος Κωνής, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Δ.Σ. της κορυφαίας απιδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών και του Προέδρου Γιώργου Οικονόμου που έχει μεταβεί στην Αλβανία για να συνεορτάσει με τους Ηπειρώτες της άλλης Ηπείρου το Έπος του 40 προσκεκλημένος της Αλβανικής Βουλής και της Ελληνικής πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, χαρακτήρισε το 'Έπος του 40, ως 'Έπος της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, που προσέφεραν, άνδρες και γυναίκες τα μέγιστα να αποκρούσουν τον Ιταλό φασίστα κατακτητή, που κατενίκησαν και απελευθέρωσαν με τον Ελληνικό Στρατό την υπόλοιπη Ήπειρο. Αυτό καταδεικνύει μία από τις αρετές της Ηπειρωτικής Ευποιίας, την Φιλοπατρία, γνώρισμα των Ηπειρωτών από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή των Μολοσσών και των Αθαμάνων. Η φιλοπατρία αυτή, παρά την κατάκτηση της χώρας από τον Γερμανικό ναζισμό, συνέχισε το Έπος του 40, με το 'Επος της Εθνικής Αντίστασης. Η Ήπειρος στον αγώνα αυτό προσέφερε στην Ελλάδα πάνω από 2.000 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς για αντίποινα και 78 καμένα μαρτυρικά χωριά και χιλιάδες καταστροφές και κλοπές της γεωργικής παραγωγής του ζωικού πλούτου. Σήμερα έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε τον νέο ναζισμό που έκανε την εμφάνιση του με πολιτικά μορφώματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε μία άλλη αξία της ηπειρωτικής ευποιίας, την αλληλεγγύη αλλά και την φιλανθρωπία και να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση. Και τέλειωσε συγχέροντας την Αδελφότητα, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης.


  H Κεντρική  ομιλήτρια της εκδήλωσης, Φιλόλογος εκπαιδευτικός, πρώην Βουλευτής και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Βίκυ Αράπη-Καραγιάννη ,στην πλούσια νοημάτων και γλαφυρή ομιλία της, που εξειδανίκευσε τις Ηπειρώτισσες γυναίκες της Πίνδου,αναφέρθηκε επιπλέον στην προσφορά των Ηπειρωτών στον αγώνα κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών.






Η εκδήλωση που άρχισε με το τραγούδι ακαπέλα ''εμένα μου λένε οι φίλοι μου'', που τραγούδησε η Ελένη Σιάφη,  συνεχίστηκε με την απαγγελία του ποιήματος ''ο φασισμός'', από την Μαίρη Κωτούλα.  Στη συνέχεια η αρχιτέκτονας και ηθοποιός, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μένια Βαζούκη, απήγγειλε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ''Οι γειτονιές του κόσμου''. Η θεατρική ομάδα της Μίνας Νεγρεπόντη, απέδωσε το δρώμενο ''Η Γυναίκα της Πίνδου'' και ακολούθησε ηχητικό άκουσμα με τον Μάνο Κατράκη ''Πορεία προς το Μέτωπο''. Ακολούθησαν χοροί από το παιδικό χορευτικό της Αδελφότητας και απαγγελία δύο ποιημάτων εκ των οποίων το ένα δικό της από την Ηπειρώτισσα ποιήτρια και συγγραφέα, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και για πολλά χρόνια υπεύθυνη Πολιτιστικών της ΠΣΕ, 'Αννα Μπουρατζή. Κατόπιν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Βαγγέλη Κώτσου, απέδωσε 4 ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια. Και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων της Αδελφότητας, που χόρεψε ηπειρώτικους σκοπούς.


Ακολούθησε κέρασμα ηπειρώτικου τσίπουρου και βέβαια προσφορά ηπειρώτικων πιτών που έψησαν οι γυναίκες μέλη της Αδελφότητας.



 Αποχωρώντας οι παρευρισκόμενοι, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και την ευαρέσκεια για την συνολική παρουσίαση της εκδήλωσης.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: