Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Άκτιο-Αμβρακία: Σύντομα τα σπουδαία για το μέλλον του έργου.


Τα σπουδαία έρχονται για τα 4 έργα του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα έργα που παραμένουν σε κατασκευαστική απομόνωση σύντομα θα ξεκαθαρίσουν όσον αφορά την κατασκευή αλλά και το χρονοδιάγραμμα τους.


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων έχει αποστείλει ειδικές προσκλήσεις στους αναδόχους των 4 εργολαβιών (όλες ανήκουν στον όμιλο ΑΕΓΕΚ) και καλεί τις εταιρείες μέχρι τέλος Μαϊου να επαναδραστηριοποιηθούν στα έργα. Αν δεν ξεκινήσουν μέχρι τότε, θα κηρυχθούν έκπτωτες και θα αναζητηθούν νέοι ανάδοχοι.Από την πλευρά των εταιρειών υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα ξεκινήσουν τα έργα ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή έχουν προβεί σε πληρωμές παλαιότερων υποχρεώσεων. Το Υπουργείο έχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως και αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν.

Τα μεγάλα νέα όμως θα τα έχουμε σύντομα καθώς θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των υπευθύνων από την ΓΓΔΕ και εκπροσώπων των 4 εταιρειών για να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα έργα χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.Το γεγονός της απόκτησης της ΑΕΓΕΚ από τον ΑΚΤΩΡ δίνει μεγάλες ελπίδες για να ξεκολλήσουν και αυτά τα έργα που σήμερα χαρακτηρίζονται παγωμένα. Να θυμίσουμε πως το πρώτο έργο στο δυτικό τμήμα του έργου μήκους 22χλμ. Εκτελείται από την ΑΕΓΕΚ που πλέον ανήκει στον ΑΚΤΩΡΑ. Οι υπόλοιπες εργολαβίες εξακολουθούν όμως να παραμένουν κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Μαρούλη.


35-40% η πρόοδος.
Αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών, αυτές κυμαίνονται και στις 4 εργολαβίες σε ποσοστό 35-40%. Η πιο προχωρημένη εργολαβία είναι η δυτική (που ξεκινά από την περιοχή του Ακτίου) ενώ η πιο «κολλημένη» είναι η 3η εργολαβία λόγω κυρίως των απαλλοτριώσεων.Η εκτίμηση πάντως είναι πως εφόσον τα έργα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός του 2015 (μέσα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ δηλαδή) ενώ κάποια τμήματα θα μπορούσαν να δοθούν στην κυκλοφορία το 2014.Ένα από τα σημαντικά στοιχεία είναι πως η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την Ιόνια Οδό θα γίνει στο ανατολικό τμήμα, στο τελείωμα του έργου, στην περιοχή της Αμβρακίας μέσω ανισόπεδου κόμβου που έχει αναλάβει η κοινοπραξία κατασκευής της Ιόνιας Οδού.Σε όλες τις περιπτώσεις αυτή η εβδομάδα κρίνεται σημαντική για την τύχη του έργου συνολικά και οι εξελίξεις θα κρίνουν και τι ακριβώς θα περιμένουμε και από το -κατασκευαστικό- μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: