Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Χωρίς "πράσινο χωριό" η Ήπειρος. Εγκρίθηκαν συνολικά οι επτά προτάσεις από το ΚΑΠΕ χωρίς σ'αυτές να είναι το Αθαμάνιο Άρτας


Ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι πιθανότητες να αποδώσουν οι νομικές ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου, στις οποίες καταφεύγει μετά τα οριστικά αποτελέσματα από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούσε στα Πράσινα Χωριά.


Η επιλογή της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούσε στο Αθαμάνιο Άρτας και η πρόταση που είχε κατατεθεί προέβλεπε την μετατροπή του σε ένα πρότυπο και υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης του ορεινού οικισμού. Δυστυχώς όμως όχι μόνο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των επτά προτάσεων που έτυχαν της έγκρισης αλλά απέχει και πολύ της βαθμολογίας.

Οι «κοινότητες» που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι: Μεγάλου Ευδρίου Δήμου Φαρσάλων, Νίσυρος, Ελάτης Δήμου Σερβίων, Ζίρου, Διποταμιάς, Ελαιώνα Δήμου Σερρών και Κεραμουτσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΑΠΕ, για τις επτά αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να κατατεθούν τα τεύχη δημοπράτησης εντός εξαμήνου, ώστε να απορροφήσουν χρήματα της τάξης των επτά με οκτώ εκατομμυρίων η κάθε μία.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η πρόταση του Δήμου Ηγουμενίτσας δεν πέρασε καν στο στάδιο της αξιολόγησης καθώς δεν εκπληρούσε τις απαιτήσεις της τυπικής πληρότητας.

Το γεγονός πάντως ότι ο φάκελος της Περιφέρειας Ηπείρου απορρίφθηκε αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την περιοχή όχι μόνο γιατί στερεί σημαντικούς πόρους, αλλά κυρίως γιατί στερεί την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μετατραπεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης μια γωνιά του τόπου μας που πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: