Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Σύσκεψη για τα αδέσποτα στην Πρέβεζα

Σύσκεψη για τα αδέσποτα στην Πρέβεζα

Πρωτοβουλία για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των δημοτών όσον αφορά στα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα ανέλαβε η εισαγγελία Πρέβεζας, η οποία χθες το πρωί συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες, εκπρόσωποι των δήμων και εμπλεκόμενοι φορείς.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι πρόσφατες δολοφονίες αδέσποτων, το Καταφύγιο Ζώων στο Νεοχώρι και θέματα δημόσιας υγείας αλλά και όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν για να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η κοινή γνώμη.


Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο εισαγγελέας κ. Ευάγγελος Μάστακας παραχώρησε συνέντευξη στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τόνισε πως η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Πρέβεζας με τα ακραία περιστατικά δολοφονίας ζώων είτε με φόλες είτε με διάφορους άλλους τρόπους, αναδεικνύει το πρόβλημα της εγκατάλειψης των ζώων από τους ανθρώπους αλλά και της λανθασμένης νοοτροπίας που έχουν κάποιοι απέναντι στα ζώα.
Ο κ. Μάστακας μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους αλλά και στη σωστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη αφενός του περιορισμού του φαινομένου της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς από τους κατόχους τους, αφού κάτι τέτοιο συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και της διαβίωσής τους κάτω από άσχημες πλέον συνθήκες, αφετέρου της εξάλειψης των περιστατικών της βάναυσης κακομεταχείρισης των ζώων, που συχνά το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Μάστακα οι άνθρωποι οι οποίοι εγκαταλείπουν σκυλιά ή άλλα ζώα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν συνείδηση.
Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το Καταφύγιο ζώων στο Νεοχώρι, σημείωσε ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα και δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Καταφύγιο Πρέβεζας είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ως πόλη αξίζουμε επαίνους για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επισήμανε πως τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προκάλεσαν προβλήματα όσον αφορά τις υιοθεσίες σκύλων από το Καταφύγιο οι οποίες από 12 που είχαν προγραμματιστεί το τελευταίο διάστημα, μετά τα δημοσιεύματα, μειώθηκαν στις 3.
«Πρόκειται για ζήτημα φιλοζωίας, πολιτισμού και δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η Νομοθεσία έχει ξεκινήσει ήδη να ενεργοποιεί τους Δήμους όσον αφορά την δημιουργία Καταφυγίων και την συγκρότηση επιτροπής από κτηνιάτρους και ειδικούς για θέματα ζώων.
Ο κ. Εισαγγελέας υπογράμμισε πως με βάση το Νόμο, τα υγιή εμβολιασμένα ζώα, στειρωμένα, τα οποία δεν έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη και όχι να κλείνονται στο Καταφύγιο, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν και ταΐστρες σε διάφορα σημεία της πόλης ώστε τα ζώα να μπορούν να τραφούν.
Κλείνοντας τόνισε πως πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα ζώα και να αλλάξει πρώτα απ' όλα νοοτροπία και υπογράμμισε ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η κοινή προσπάθεια θα αποτελέσει αρχή για τη βελτίωση της ζωής των τετράποδων φίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: