Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος: ''Ένα βήμα πριν την επιτήρηση οι Δήμοι''.

Με καθεστώς επιτροπείας από το Παρατηρητηρίο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ απειλούνται όλοι οι δήμοι λόγω ελλιπούς χρηματόδητησης από το κράτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη. 


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης Μιλώντας την Πέμπτη στο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) εξήγησε ότι με βάση την ΚΥΑ της 18/12/2012 για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, το 2013, ως αφετηρία υπολογισμού της χρηματοδότησης λήφθηκαν υπόψη οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) του Νοεμβρίου 2012 πολλαπλασιαζόμενοι επί συντελεστή 1,24 επί 12 μήνες. 

Όμως, όπως ανέφερε, οι δήμοι πήραν πόρους από το υπουργείο Εσωτερικών αντίστοιχους σε συντελεστή 1,04, κάτι που προκαλεί απόκλιση 10% - 12,5% σε όλους τους δήμους. 

"Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι δήμοι ούτε παίρνουν τα συμφωνηθέντα και απειλούνται με καθεστώς επιτροπείας από το Παρατηρητήριο", δήλωσε. 

Παράλληλα, απείλησε με προσφυγή κατά του υπουργού Παιδείας επειδή δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών. 

Αναφορικά με την απόφαση για συγχώνευση ή κατάργηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, ο κ. Ασκούνης υποστήριξε ότι "αυτοί που νομοθετούν, δεν γνωρίζουν τη φύση των Νομικών Προσώπων". Όπως εξήγησε, όλα τα ΝΠΙΔ στους ΟΤΑ είναι μονομετοχικές εταιρείες που αυτοχρηματοδούνται (π.χ. αναψυκτήρια) ή κοινωφελείς δημοτικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τους δήμους. Τέτοιες δομές, διευκρίνισε, απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, οι κοινωφελείς εταιρείες αφορούν κοινωνικές δομές ή δομές που παρέχουν πολιτιστικές ή αθλητικές υπηρεσίες. Οπότε το κλείσιμό τους συνεπάγεται αυτόματα και τερματισμό των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. 

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: