Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Θύματα της φτώχειας είναι τα παιδιά.


Σε 597.000 ανέρχονται τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την έκθεση «η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2013» που εκπονήθηκε από το παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Δημοσθένη Δασκαλάκη για λογαριασμό της ελληνικής επιτροπής της UNICEF.

Η έκθεση έχει βασιστεί σε στοιχεία του 2011 και παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον φαίνονται δυσοίωνες λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Τα ποσοστά φτώχειας στο σύνολο του πληθυσμού για το 2011 μπορεί να εμφανίζονται σχετικά σταθερά με οριακή αύξηση, ωστόσο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ετήσια διακύμανση από το 2003.

Αριθμοί ανατολικού μπλοκ

Τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι ανάλογα με αυτά των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Τη στιγμή που η παιδική φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2011 βρίσκεται στο 20.6%, το αντίστοιχο ποσοστό της Ελλάδας φτάνει το 23.7%. Αν και η αύξηση είναι μικρότερη από τα ποσοστά του συνολικού πληθυσμού, η αναλογία των φτωχών παιδιών στον συνολικό πληθυσμό παραμένει στο 20%. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών, ενώ η αυξητική τάση των ποσοστών αυτών δεν φαίνεται να ανακόπτεται.

Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο αποδεικνύεται από τον δείκτη φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ο οποίος διαμορφώνεται από τη σοβαρή υλική αποστέρηση και τη χαμηλή ένταση εργασίας στο νοικοκυριό, σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έχει αυξηθεί κατά 9.1% από το 2010, φτάνοντας τα 597,000 παιδιά. Η ανεργία αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Τον Φεβρουάριο του 2013, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 27%, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 έφτασε το 65.3%. Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, πολλά παιδιά είναι πιθανό να ζουν σε νοικοκυριά όπου κανείς δεν εργάζεται, αριθμός ο οποίος θα αυξάνεται όσο αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας.

Ευάλωτοι στον αποκλεισμό

Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αντιμετώπιση καθημερινών τρεχουσών αναγκών και η αδυναμία πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Με ποσοστό 16.4% στο σύνολο των ανηλίκων που εμφανίζονται ευάλωτοι στον κοινωνικό αποκλεισμό, η Ελλάδα «κατακτά» την πέμπτη θέση στην ΕΕ με σημαντική απόκλιση από το 7.4% του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης.

της Διαλεκτής Αγγελή  

Η Διαλεχτή Αγγελή είναι δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: