Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η Ήπειρος πρέπει φέτος να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Κομβική χρονιά για τον τουρισμό.

Καλύτερα από πέρυσι οι αφίξεις από το εξωτερικό

Τι ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου

Στην πιο κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για τη φετινή χρονιά έχει μπει πλέον ο Τουρισμός της Ηπείρου, αφού εδώ και λίγες ημέρες έχει ανοίξει και τυπικά η θερινή περίοδος, με την περιοχή μας και τους επιχειρηματίες του κλάδου να προσδοκούν σε θετικά αποτελέσματα. 
Και αυτό, από τη μια για να αποκτήσει η Ήπειρος ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι στην εγχώρια τουριστική «πίτα» (που διαρκώς διευρύνεται) και από την άλλη, για να μπορέσει ο κλάδος να κρατηθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. 
Άλλωστε, οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη τα έσοδα, για να μην βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, με ό, τι και αν σημαίνει αυτό για την βιομηχανία του Τουρισμού στην περιοχή μας. Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο καθένας, πως οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του κλάδου στην Ήπειρο, ο οποίος απασχολεί πολλούς ανθρώπους και συμβάλλει καθοριστικά στην Ηπειρωτική οικονομία. 

Καλύτερα από πέρυσι. 
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου επεσήμανε πως ήδη το ενδιαφέρον και οι αφίξεις από το εξωτερικό είναι σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι, την ώρα που οι επαγγελματίες του Τουρισμού έχουν ρίξει όσο περισσότερο μπορούν τις τιμές, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι υπηρεσίες. 
«Πρέπει βέβαια να είναι συνεπείς, με ποιότητα και ευγένεια προς τους πελάτες και να έχουμε καλή εξυπηρέτηση, για να επιβεβαιωθεί η πατροπαράδοτη άριστη Ηπειρώτικη φιλοξενία» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννου. 

Ο Πρωθυπουργός. 
Άλλωστε, την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι, ώστε η φιλοξενία των σχεδόν 17 εκ. τουριστών που θα έρθουν φέτος στην χώρα, να είναι άριστη και να μην παρατηρηθούν αρνητικά φαινόμενα, όπως αισχροκέρδειας, επεσήμανε χθες και ο Πρωθυπουργός. 
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον τουρισμό, ο Αντώνης Σαμαράς παρακάλεσε «όλους τους Έλληνες επαγγελματίες, την τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε Έλληνα, να βοηθήσουν για το καλό της πατρίδας, ώστε να ακτινοβολήσουμε σε όλους τους ξένους τον καλύτερο εαυτό μας. Να αναγνωριστεί η Ελλάδα ως ομορφιά, ποιότητα, πολιτισμός, ευγένεια, φιλοξενία». Παράλληλα, όπως είπε, η άφιξη σχεδόν 17 εκατ. τουριστών είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, ρευστότητα και χρήμα για την αγορά, καθώς και καινούργιες υγιείς θέσεις εργασίας.

Χρονιά- κλειδί. 
Είναι γεγονός, ότι η φετινή χρονιά θεωρείται «κλειδί» για τον τουρισμό, κυρίως της Ηπείρου, η οποία στηρίζει σε αυτόν πολλά για να δει κάποια σημάδια ανάκαμψης. Το. στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και χρειάζεται συλλογική δουλειά, επισημαίνουν φορείς του κλάδου και σημειώνουν πως οι αφίξεις στο λιμάνι Ηγουμενίτσας κρουαζιερόπλοιων (που ήδη άρχισαν), αλλά και οι αεροπορικές συνδέσεις από την Πρέβεζα προς αρκετούς προορισμούς της Ευρώπης, μπορούν να βοηθήσουν από φέτος ακόμη περισσότερο την περιοχή μας, αρκεί βεβαίως να υπάρξουν οργανωμένες προσπάθειες και με διάρκεια. 
Υπενθυμίζεται, ότι μέσα στο μήνα θα εγκαινιαστεί η αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στο Άκτιο και την Βέρνη της Ελβετίας. Τα δρομολόγια θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα με την εταιρία Skywork που θα χρησιμοποιεί αεροπλάνα 72 θέσεων. Η σύνδεση θα δώσει «ανάσα» στην τουριστική κίνηση της Ηπείρου, ενώ για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, από τη Βέρνη θα υπάρχουν πτήσεις προς όλους τους μεγάλους προορισμούς της Ευρώπης.
Παράλληλα, τουλάχιστον τρεις ακόμη εταιρίες θα πετούν το καλοκαίρι από το Άκτιο. Πρόκειται για τις: Adria, που θα συνδέει την Πρέβεζα με τη Σλοβενία, Condor, η οποία θα πετά από Φρανκφούρτη για Πρέβεζα (σε πτήσεις κοινού κωδικού με την Germanwings) και Thomas Cook, που θα συνδέει Λονδίνο και Μάντσεστερ με την Πρέβεζα. 

Πιο γρήγορα. 
«Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η στρατηγική θέση της Ηπείρου και βέβαια να αυξηθούν οι εταιρίες που θα επισκέπτονται το Άκτιο, για να θεωρήσουμε, ότι κάτι αλλάζει βάσιμα προς τη θετική κατεύθυνση για τον Τουρισμό μας» υπογραμμίζουν τουριστικοί κύκλοι και εκφράζουν την επιθυμία τους, να μπει όσο πιο σύντομα γίνεται και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς ξένων εταιριών, καθώς έτσι θα βοηθηθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ο τουρισμός μας. 

Ακόμη πιο δυνατά. 
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, επιβάλλεται όλοι οι φορείς του κλάδου και κυρίως η Περιφέρεια να δουλέψουν ακόμη πιο δυνατά για την βελτίωση όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου εξήγησε στον «Π.Λ.» πως «στόχος μας είναι να προβάλλουμε ακόμη περισσότερο σε εξωτερικό και εσωτερικό την πανέμορφη περιοχή μας. Κάνουμε και θα κάνουμε κινήσεις εξωστρέφειας, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις, οι διαφημίσεις σε μέσα ενημέρωσης κ.α.».
Τέλος, άκρως απαραίτητη κρίνεται και η ακόμη καλύτερη οργάνωση σε εσωτερικό επίπεδο, ώστε όσοι φθάνουν π.χ. στα παράλια να μπορούν εύκολα και φθηνά να πάνε ημερήσιες εκδρομές στα ορεινά και το αντίθετο. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός, ότι οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορεί να προβληθεί ενιαία η περιοχή, αφού αυτό πρέπει να είναι το μέγιστο ζητούμενο για όλους. «Πρέπει να καταλάβουμε, πως για να ευημερεί το μέρος, πρέπει να ευημερεί και το όλον. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.» επισημαίνουν κύκλοι και τονίζουν πως δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία αυτής της χρονιάς, να ανέβει επίπεδο ο τουρισμός της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: