Σάββατο 4 Μαΐου 2013


Με...εκκωφαντικό τρόπο γιόρτασε το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης σήμερα το πρωί η Πρέβεζα, αναβιώνοντας με επιτυχία το έθιμο με το σπάσιμο των πήλινων στο Σαϊτάν Παζάρ και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο στο γραφικό στενό όσο και στην κεντρική αγορά και λίγο μετά τις 9:30, αφού ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Χαραλάμπους, το σπάσιμο των πήλινων αλλά και δεκάδες βαρελότα δημιούργησαν ένα γιορτινό κλίμα στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες της περιοχής υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.


Το έθιμο χάνεται στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί έκαναν θόρυβο προκειμένου να κρατήσουν μακριά από το στενό στο Σαϊτάν Παζάρ τους Τούρκους και να γιορτάσουν έτσι ανενόχλητοι την Ανάσταση και φέτος με την πολύτιμη συμβολή και του εμπορικού συλλόγου του ιστορικού κέντρου το έθιμο αναβίωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία βάζοντας τις βάσεις προκειμένου την επόμενη χρονιά να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.


Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση σε όλους τους πολίτες με αγάπη και αλληλεγγύη και συνεχάρη τον Εμπορικό Σύλλογο του Ιστορικού Κέντρου που συνέβαλε στην αναβάθμιση του συγκεκριμένου εθίμου, ενώ η Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Εμπορικού Συλλόγου κα Γαλανοπούλου επισήμανε πως το συγκεκριμένο έθιμο μπορεί να δώσει μια τουριστική πνοή στην Πρέβεζα υπογραμμίζοντας πως ο Σύλλογος θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες προς όφελος της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: