Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

«Πατώνει» η αξιοπιστία του Mega.

Mega mou

Οι πολίτες κατατάσσουν, μάλιστα, στην τελευταία θέση ως προς την αντικειμενικότητα το Mega. 

Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στα κανάλια και εμπιστεύονται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό το ίντερνετ για την ενημέρωσή τους. Επίσης, θεωρώντας ότι τα ΜΜΕ εξυπηρετούν συμφέροντα, κρίνουν αυστηρά τα δελτία ειδήσεων, αμφισβητώντας την εγκυρότητά τους. Κατατάσσουν, μάλιστα, στην τελευταία θέση ως προς την αντικειμενικότητα το Mega.




Στην έρευνα της VPRC, που πραγματοποιήθηκε την 10η Ιανουαρίου του 2013 και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελλάδα Αύριο», ανιχνεύονται οι απόψεις της κοινής γνώμης σε σχέση τα βασικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο ερώτημα αν τα ΜΜΕ ενημερώνουν αντικειμενικά ή κυρίως εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων, σε ποσοστό 91%, συμφωνεί με την άποψη ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως πηγή ενημέρωσης συγκεντρώνει το internet με ποσοστό 39%, ενώ ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 32%. Πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης σε σχέση με τις πηγές ενημέρωσης εμφανίζουν οι εφημερίδες (9%) και το ραδιόφωνο (8%).


Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοηθεί το ποσοστό του 11% της κοινής γνώμης, το οποίο δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια, και σε μία κλίμακα εγκυρότητας/αντικειμενικότητας των δελτίων ειδήσεων με βαθμό 0 για το καθόλου έγκυρο/αντικειμενικό και 10 για το πολύ έγκυρο/αντικειμενικό, κανένα από τα δελτία που μετρήθηκαν δεν εμφανίζει βαθμό πάνω από 6. Συγκεκριμένα, το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ βαθμολογείται με 5,9, της ΝΕΤ με 5,8, του ALPHA 5,4, του ΑΝΤ1 με 5,3, ενώ ουραγός της κατάταξης, με διαφορά 1,7 βαθμούς της κλίμακας από τον προπορευόμενο ΣΚΑΪ, εμφανίζεται το δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: