Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

"Θα εφεύρουμε ξανά κάτι τόσο χρήσιμο" αναρωτιέται ο Economist για την τουαλέτα.


Τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται ενδείξεις ότι ο ρυθμός της καινοτομίας μειώνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και, παρά την πρόοδο σε τομείς όπως η πληροφορική και η νανοτεχνολογία, κανείς δεν έχει εφεύρει πρόσφατα κάτι τόσο χρήσιμο όσο η λεκάνη της τουαλέτας, γράφει o The Economist. Αφιερώνει μάλιστα στο θέμα το εξώφυλλό του, στο οποίο ο Σκεπτόμενος του Ροντέν σκέφτεται ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζεται.

«Με τις καθαρές γραμμές και το φιλικό τρόπο χρήσης, η ταπεινή λεκάνη έχει μεταμορφώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Και δεν ήταν μόνο η σύγχρονη αποχέτευση που επινοήθηκε από τους μεγάλους εγκεφάλους στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα: δημιούργησαν το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο και τα αντιβιοτικά» γράφει το περιοδικό.

Στη Νότιο Κορέα, η πρώτη έκθεση για την «κουλτούρα της τουαλέτας

Σχέδια τουαλετών για τον αναπτυσσόμενο κόσμο παρουσίασε το Ίδρυμα Γκέιτς

Τα τελευταία χρόνια όμως πολλοί ανησυχούν ότι ο ρυθμός καινοτομίας έχει πια μειωθεί, ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα οδηγούσε σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το προσδόκιμο επιβίωσης συνεχίζει μεν να αυξάνεται αλλά με μειούμενο ρυθμό, ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην παραγωγικότητα.

Η σύνταξη του περιοδικού καταλήγει ωστόσο στην εκτίμηση ότι το πρόβλημα είναι μεν υπαρκτό αλλά όχι τόσο έντονο ή ανησυχητικό όσο πιστεύουν ορισμένοι.

Πέρα από το Διαδίκτυο και την Πληροφορική, η ανθρωπότητα μπορεί να ελπίζει σε νέες επαναστάσεις όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και η τρισδιάστατη εκτύπωση αντικειμένων, λέει ο Economist.

Σήμερα, εξάλλου, τα μυαλά που εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής μας είναι περισσότερα από ποτέ.


http://www.kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: