Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Τόσοι φόροι σε «μη ενεργό» πληθυσμό; Την πατήσατε!


Το κυβερνητικό «τριολέ» δεν φαίνεται να επικοινωνεί με την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το προφανές, όλα τα στοιχεία, όλοι οι δείκτες, η καθημερινότητα βοά. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη. Κι όμως.

Οι ίδιοι, οι νεκροθάφτες, επαναλαμβάνουν, συνεχώς κι όπου βρεθούν, περί «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» που είναι αναγκαία. Σύμφωνοι. Ποιος θα διαφωνούσε; -κι αναρωτιέται κανείς. Ποια διεύρυνση και Ποια βάση εννοούν; Όταν συρρικνώνεις με την επίμονη, πείσμωνα (μάλλον πειθήνια και ιδιοτελή) λαθεμένη πολιτική σου, τον ενεργό πληθυσμό της χώρας -γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, τότε τα περί «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» είναι κούφιος βερμπαλισμός, ούτε καν λαϊκισμός. Εκτός κι αν μιλάς για την εποχή όπου οι περισσότεροι από εμάς θα παραθερίζουν εις τόπο χλοερό -ζήσε Μάη να φας τριφύλλι - Τόσο μακροπρόθεσμα.

Σήμερα τουλάχιστον, ένα σημαντικό μέρος αυτής της βάσης είναι εξ αντικειμένου ενεργά ανύπαρκτος: «Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.828 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (μείωση 0,7%) και κατά 7.478 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (μείωση 0,2%), στα 3.344.478 άτομα. Συνολικά, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.344.478 άτομα».

Επίσης: Μειώνονται σταθερά οι απασχολούμενοι:

  • Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.680.894 άτομα.
  • Την ίδια ώρα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 309.335 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (μείωση 7,8%) και κατά 16.015 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (μείωση 0,4%) και διαμορφώθηκαν σε 3.680.894 άτομα.
Λογικό, αφού:
«Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο. Αυτή τη φορά σκαρφάλωσε στο 26,8% από 19,7% που ήταν τον Οκτώβριο του 2011 και 26,2% αντιστοίχως, τον Σεπτέμβριο του 2012..»
Φαντάζει λοιπόν παράλογο η κυβέρνηση να κινείται σαν να μην συνειδητοποιεί την όλη κατάσταση.

Αλλά ας αφήσω να τα πει καλύτερα από μένα ο κ. Λακόπουλος - που δεν τον λες κι αριστερό:
«Η σημερινή κυβέρνηση κινείται μακριά από τη συνειδητοποίηση αυτών των κανόνων στην άσκηση φορολογικής πολιτικής. Ετοιμάζει έναν νέο φοροεισπρακτικό νόμο με άγριες διαθέσεις, σχεδιάζει να βάλει φόρους ακόμη και στα εγκαταλειμμένα χωράφια και στηρίζει την τρέχουσα επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της στα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που είχαν επιβάλει οι προκάτοχοί της. Της περνάει άραγε από το μυαλό - αν έχουν οι κυβερνήσεις μυαλό - ότι μπορεί στο τέλος να μην καταφέρει τίποτε από όλα αυτά;

Ξαφνικά μπορεί να βρεθεί μπροστά σε γενική άρνηση καταβολής των φόρων, από αντικειμενική αδυναμία. Το κίνημα «δεν πληρώνω» δεν κατάφερε και πολλά πράγματα, αλλά το κίνημα «δεν μπορώ να πληρώσω», θα είναι πανίσχυρο.

Ενα παράδειγμα. Αυτήν την περίοδο οι κάτοχοι ακινήτων - με αυτόν τον βαρύγδουπο χαρακτηρισμό νοούνται και όσοι απέκτησαν κάποτε ένα σπίτι στερούμενοι πολλά, αλλά και όσοι απλώς το κληρονόμησαν - παραλαμβάνουν τις ειδοποιήσεις για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περί τον Ιούνιο υπολογίζεται να έλθει, αυξημένος, ο αντίστοιχος φόρος για το 2011, ενώ παράλληλα πολλοί πληρώνουν ακόμη τις δόσεις για το ΕΤΑΚ. Και βεβαίως πρέπει να πληρώσουν την αυξημένη φορολογία εισοδήματος, τα φουσκωμένα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις, όπως τα δημοτικά τέλη, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.λπ. Εννοείται ότι τα εισοδήματα εν τω μεταξύ μειώνονται. Τι κάνει τον Γιάννη Στουρνάρα να πιστεύει ότι οι πολίτες μπορούν να τα πληρώνουν όλα αυτά; Κάποιος που απέκτησε κάποτε ένα ακίνητο, με οποιονδήποτε τρόπο - και ιδίως αν δεν προέρχεται από το προσωπικό του εισόδημα - από πού προκύπτει ότι είναι σήμερα σε θέση να πληρώσει αυτές τις ογκώδεις και απρόβλεπτες επιβαρύνσεις; Πώς είναι δυνατόν να επιβάλλονται φόροι - πέραν του φόρου εισοδήματος - με κριτήρια παλαιοτέρων ετών; Γιατί θα έπρεπε κάποιος να φανταστεί πριν από 5-10χρόνια ότι θα του ζητούσουν να πληρώσει για το σπίτι του - ώστε να κάνει έστω ειδικές οικονομίες γι' αυτόν τον σκοπό;».

Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ακούει κανείς τον γεμάτο επιστημονικές περγαμηνές από πτυχία και μάστερ κ. Στουρνάρα να λέει για την εξωφρενική εξίσωση τιμής και Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το αυτό της κίνησης και που στο αίτημα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ξεπαγιάσει να απαντά νέτα-σκέτα «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια» -δηλαδή αν ακολουθούμε κατά γράμμα το ευαγγέλιο, γνωστό και ως Μνημόνιο, τότε αγαπητέ κ. Στουρνάρα, δεν μας χρειάζονται τα φώτα σου, ούτε οι οικονομικές σου σπουδές, είσαι ένας απλός διαχειριστής, ένας εντολοδόχος -αυτός είσαι, εάν δεν μπορείς να προσαρμόσεις ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα στις συγκεκριμένες, εξαιρετικά ιδιάζουσες συνθήκες της χώρας. Πολιτικούς χρειάζεται η χώρα, όχι μπάτλερ. Προσαρμόστε βρε άνθρωποι μπρος στα κάτω τους φόρους και τα ΕΦΚ και θα δείτε τα έσοδα κάπως να καλυτερεύουν -χειρότερα πάντως δεν θα είναι.

Το επαναλαμβάνω προς εμπέδωση: Συνολικά, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.344.478 άτομα - ανακοινώθηκε σήμερα! 
Προσθέστε σ' αυτούς τους μισθωτούς που έχασαν 20-30-40% των αποδοχών τους.
Προσθέστε αυτούς που δουλεύουν με τον βασικό των ?582
Προσθέστε αυτούς με το «ελαστικό» ωράριο
Προσθέστε τις μειωμένες συντάξεις.
Αυτό που βρίσκεται υπό διαρκή διεύρυνση είναι ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών.
Χωνέψτε το, αυτή θα είναι για καιρό ακόμη, η φορολογική βάση.
(Προσθέστε, εάν το επιθυμείτε, και κάποιους μεγαλο-προνομιούχους που αποτελούν το 1-2-3 ίσως και το 4% που δεν έχετε ακόμη, ούτε προτίθεστε να φορολογήσετε)

Δεν υπάρχουν σχόλια: