Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Στην «καρμανιόλα» της Τρόικας τα Κέντρα Υγεία του Νομού Πρέβεζας

Στην «καρμανιόλα» της Τρόικας τα Κέντρα Υγεία του Νομού Πρέβεζας

Ήταν να μη πάρει... φόρα η Τρόικα με τη «συμπαράσταση» της Κυβέρνησης. Άπαξ και πήρε, φαίνεται πως δε θα γλιτώσουν από την «καρμανιόλα» της, ούτε τα Κέντρα Υγείας και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις βάσει των κριτηρίων που τίθενται, δε θα γλιτώσει ούτε ο Νομός Πρέβεζας (οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επηρεαστούν τα Κέντρα Υγείας Πάργας και Φιλιππιάδας).

Το «κουβάρι» έχει ήδη αρχίσει να... ξετυλίγεται μέσω διαρροών στον Τύπο. «Στην Εντατική βρίσκεται το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης: κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ κοστίζουν πανάκριβα στο εθνικό σύστημα υγείας...», αναφέρεται σε ευρείας κυκλοφορίας πολιτική εφημερίδα, η οποία στο ρεπορτάζ της αναφέρει ακόμη: «Το υπουργείο Υγείας μελετά σχέδιο αποσύνδεσης των νοσοκομείων από τα κέντρα υγείας και συγχωνεύσεων με τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ και τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ που λειτουργεί στα όριά του αλλά και το οικονομικό συμμάζεμα του δαπανηρού συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Η Ομάδας Δράσης (Τask Force) της Τρόικας, η οποία έχει εντάξει το ζήτημα στην ατζέντα της, χαρακτηρίζει το δίκτυο των υπηρεσιών... δαιδαλώδες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Έκανε μάλιστα και μια αναλυτική καταγραφή των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης:
Δημόσιες μονάδες

138 εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων

207 κέντρα υγείας
80 πολυδύναμα περιφερειακά κέντρα
1.460 περιφερειακά ιατρεία
38 ειδικά περιφερειακά ιατρεία (π.χ. ψυχιατρικές δομές)
150 υγειονομικές μονάδες ΕΟΠΥΥ (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ)


Ιδιωτικές μονάδες

4.000 διαγνωστικά κέντρα
25.500 ιδιώτες γιατροί
12.586 ιδιώτες οδοντίατροι
175 ιδιωτικές κλινικές
Αλλες μονάδες
400 υπηρεσίες ΜΚΟ
80 δημοτικά ιατρεία

Είναι δεδομένο πως Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα θα επηρεαστούν και φυσικά και στο Νομό Πρέβεζας. Και αυτή δεν είναι μία συζήτηση τωρινή, ούτε καταστροφολογική. Ομάδα πολιτών της Πάργας (Πάργα SOS), έχει καλέσει σε λαϊκή συνέλευση στις 30 του μηνός και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το μέλλον του Κέντρου Υγείας. Επιπροσθέτως τα μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Δήμο Πάργας, αναφέρουν σε κείμενό τους: «... το θέμα για τα Κέντρα Υγείας, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσει ένα από τα δύο (του Καναλακίου ή της Πάργας), υποβαθμίστηκε. Η συζήτηση αναβλήθηκε τρεις φορές και το δημοτικό συμβούλιο αρκέστηκε στην έκδοση ενός ψηφίσματος».
Πάγια τακτική της Τρόικας εξάλλου, αναφορικά με τι συγχωνεύσεις υπηρεσιών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εφορίες, Ειρηνοδικεία κ.α.), είναι να μην αφήνει παραπάνω από ένα «σημείο αναφοράς», εν προκειμένω Κέντρο Υγείας, ανά Καλλικρατικό Δήμο.
Επίσης ένα από τα βασικά κριτήρια που θέτουν η Τρόικα και το Υπουργείο Υγείας για τις συγχωνεύσεις είναι οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Για παράδειγμα το Κ.Υ. Φιλιππιάδος απέχει μόλις 10-15 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Άρτας, οπότε πιθανόν να τεθεί θέμα και γι' αυτό.
Στελέχη του Υπουργείου Υγείας εκπόνησαν πιλοτικό σχέδιο δράσης σε 5 περιοχές της χώρας (Κυκλάδες, Ηπειρος, Αρκαδία, Λασίθι και Λάρισα) εξετάζοντας το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το πλάνο του Υπουργείου προβλέπει μετατροπή Κ.Υ. σε πολυδύναμα ιατρεία, που θα λειτουργούν μέχρι το μεσημέρι.
Στρατής Βουγέλης: «Πήραν το... ψαλίδι και άρχισαν να κόβουν».

vougelis

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας Στρατή Βουγέλη, ο οποίος και μας ανέφερε για το θέμα, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Πρέβεζα: «Εδώ και καιρό έχει... ανοίξει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Κ.Υ. Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε στη διοίκηση τις δικές μας προτάσεις για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν και φυσικά θα ζητήσουμε την απόσυρση του οργανογράμματος. Πρέπει να γίνει μία εκτίμηση από επιστημονικούς φορείς για τις ανάγκες. Πρέπει το ίδιο το οργανόγραμμα να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες. Δεν είναι ένα... παλιόχαρτο, που το συμπληρώνεις άρπα-κόλλα. Πρέπει να συνεκτιμηθεί μία εμπειρία προηγούμενων ετών και να δοθεί μία κοινωνική, πολιτική, επιστημονική, απάντηση στα ζητήματα. Να καταγραφούν ανάγκες σε γιατρούς και προσωπικό. Να γίνει έτσι ένας μίνι-υγειονομικός χάρτης στο Νομό Πρέβεζας και σε κάθε Νομό. Αυτοί όμως πήραν το... ψαλίδι και άρχισαν να κόβουν».

Ο κ. Βουγέλης πρόσθεσε επίσης πως από 1/1/2013 θα έπρεπε με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή να έχει καθοριστεί η αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, μέσω της ταύτισης των 7 Υγειονομικών Περιφερειών με τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Λόγου χάρη οι Υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ της Πρέβεζας, όπως και όλης της Ηπείρου, ανήκουν τώρα στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια μαζί με τις μονάδες της Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.
Ο νόμος 4052/2012 προέβλεπε από 1/1/2013 την ένταξη των Υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ της Ηπείρου μαζί με αυτές της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας) στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Ιωάννινα.
Αυτή η αλλαγή παίρνει αναβολή για την 1-1-2014.

Εκτιμούν τα σωματεία των εργαζομένων, πως σκοπός του Υπουργείου είναι να υποβαθμιστούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία να υπαχθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ αντιστοίχως τα Κέντρα Υγείας στους Καλλικρατικούς Δήμους, καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν.

Οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Πρέβεζας στις 31 του μηνός θα διαμαρτυρηθούν στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Υγεία. Την 1η Φεβρουαρίου θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή του Γ.Ν. Πρέβεζας, ενώ ήδη συναντήθηκαν με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, καθώς το τελευταίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα.

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, ώστε να έρθουν σε επαφή με τον Πρεβεζάνο πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: