Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η «Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων» ζητάει. Ο Καρ. Παπούλιας να παρέμβει για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα. Τονίζει πως υπάρχει ένα μεγάλο δημοκρατικό κενό.


Στα Γιάννινα και μονάχα σ' αυτά από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα η Ελληνική Πολιτεία δε δίνει κανένα «δημοκρατικό παρών» και δεν «εκπληρώνει το χρέος της»! 


Ένα χρέος απλό και αυτονόητο για μια έστω στοιχειωδώς ευνομούμενη Πολιτεία, τουλάχιστον όσον αφορά το καίριο θέμα των Εθνικών Κληροδοτημάτων και των τεράστιων περιουσιών που άφησαν για κοινωφελείς σκοπούς οι Εθνικοί μας Ευεργέτες.
Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση - υπογράφεται από τον Σπύρο Εργολάβο - η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων, με αφορμή το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ηπειρώτη Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο οποίο ο ίδιος τόνισε με έμφαση πως είναι «χρέος της Πολιτείας να δίνει το δημοκρατικό «παρών» δυναμικά, χωρίς να αφήνει κενά που να εμπορεύονται νεόκοποι κήρυκες».

Να παρέμβει ο Πρόεδρος
Η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων μεταξύ άλλων καλεί τον Πρόεδρο ως θεματοφύλακα του Συντάγματος να παρέμβει για το ζήτημα της διαχείρισης των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων, ζητώντας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να φροντίσουν ώστε να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα στην πόλη μας. Πιο αναλυτικά, ο Σπύρος Εργολάβος επισημαίνει ότι «στα Γιάννινα και μόνο σ' αυτά από ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργείται ένα μεγάλο "δημοκρατικό κενό", αρκετά "εμπορεύσιμο" από επιτήδειους που έχουν εγκαταστήσει, με την ανοχή και τη συνενοχή της Πολιτείας αλλά και όλων μας ένα απαράδεκτο καθεστώς που λειτουργεί, όχι με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, αλλά με φιρμάνια του σουλτάνου και αντισυνταγματικά διατάγματα των τριών φασιστικών καθεστώτων». 

«Αυτό δεν ταιριάζει.»
Αυτό το φαινόμενο φασιστικής έμπνευσης δεν ταιριάζει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων, «σε έναν λαό σαν τον Ελληνικό, όπως τονίζει στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εμείς ως πολίτες ελεύθεροι και υπεύθυνοι, πιστοί στην προσταγή του άρθρου 120 του Συντάγματος, που ορίζει ότι "ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν με αυτό αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων", δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχθούμε». 
Η Ένωση Πολιτών καλεί λοιπόν την Πολιτεία να ακούσει τη φωνή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να εκπληρώσει το Χρέος της, να καλύψει αυτό το δημοκρατικό κενό και να εξαλείψει «αυτό το φασιστικής έμπνευσης φαινόμενο» που σχετίζεται με τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα. 

Ο Ηλ. Θεοδωρίδης
Στην χθεσινή ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι αυτό το Πανηπειρωτικό αίτημα υπέβαλε πρόσφατα προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς διαχείρισης των Κληροδοτημάτων στην Ήπειρο είναι αντίθετο με το άρθρο 109 του Συντάγματος που ορίζει ότι η διοίκησή τους γίνεται σύμφωνα με τη βούληση των Ευεργετών και αντίθετο επίσης με το άρθρο 4, παράγρ. 1 που ορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι των νόμων. 

Έκκληση προς Παπούλια
Η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων καταλήγει τονίζοντας πως «περιμένουμε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμπατριώτη μας, πιστός στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμά του, που αποτελεί μια απολύτως θεσμική παρέμβαση, ως Θεματοφύλακας του Συντάγματος, να ζητήσει από τα Όργανα της Πολιτείας, που έχουν ορκιστεί ενώπιόν του "να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό", να "εκπληρώσει η Πολιτεία το Χρέος της, να δώσει - και στα Γιάννινα - το δημοκρατικό της "παρών", - και να εξαλείψει αυτό το "φασιστικής έμπνευσης φαινόμενο" που δηλητηριάζει τη ζωή της πόλης μας, και το οποίο, κάτω από τις τραγικές συνθήκες στις οποίες οι υπεύθυνοι έχουν οδηγήσει τη χώρα μας, εμείς, ο Ηπειρωτικός Λαός, δεν πρόκειται, από τώρα και στο εξής να το ανεχθούμε, και θα αντιδράσουμε, με όλα τα μέσα που μας παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι που συμφωνούν με αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: