Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το θρίλερ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Αναβάλλεται έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε good και bad bank μετά από αίτημα της Τρόικα. 

Η αναβολή εδράζεται στο αίτημα της Τρόικα να συνταχθεί και να παρουσιαστεί business plan από το good TT ώστε να αποτιμηθεί η βιωσιμότητα του με έμφαση τις ανάγκες της νέας τράπεζας σε προσωπικό. 



Ωστόσο η βασική αιτία της αναβολής εδράζεται στο γεγονός ότι μετά τις προσφορές των τραπεζών που υποβλήθηκαν και εν συνεχεία αποσύρθηκαν για το ΤΤ, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πρόταση που έκρινε λειτουργικό το ΤΤ με τους μισούς εργαζομένους. 

Η Τρόικα λοιπόν θεώρησε ότι με την διάσπαση σε good και bad bank διασφαλίζεται το σύνολο των εργαζομένων και ήθελε μέσω business plan που θα καταθέσει η διοίκηση του ΤΤ αν όντως είναι απαραίτητοι όλοι οι εργαζόμενοι. 



Η αναβολή αυτή δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για διάσπαση του ΤΤ αλλά σίγουρα επιβαρύνει τους εργαζομένους. 

Προφανώς και πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας - πρέπει να διασφαλιστούν και οι 72 χιλιάδες μέτοχοι αλλά αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατό - αλλά πλέον λόγο για το θέμα θα έχει η Τρόικα που ζήτησε business plan και θα το εγκρίνει ή όχι με βάση την πειστικότητα του. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όντως σήμερα το απόγευμα περί τις 19:00 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα έσπαγε σε good και bad bank υιοθετώντας το μοντέλο της μεταβατικής τράπεζας κατά τα πρότυπα της Νέας Proton bank παραμένοντας αυτόνομο. 
Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν ετοιμαστεί τα δελτία τύπου από την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Όμως η διάσπαση δεν μπορεί να ανατραπεί. 
Το ΤΤ θα σπάσει σε καλή τράπεζα όπου θα υπαχθούν ο κύριος κορμός των δραστηριοτήτων του ΤΤ περιλαμβανομένων και των συμμετοχών π.χ. στην Attica bank και στο bad θα ενταχθούν όλες οι προβληματικές δραστηριότητες όπως υπό καθυστέρηση δάνεια.
Προφανώς θα σπάσουν όλες οι συμβάσεις εργασίας των 3220 εργαζομένων του ΤΤ ενώ είναι δεδομένο - δυστυχώς - ότι θα χάσουν τις μετοχές τους αξίες οι 72.000 μέτοχοι. 
Υπάρχει ένα ερωτηματικό για τους 670 δημοσίους υπαλλήλους αλλά με βάση εκτιμήσεις ίσως 450 με 500 να αποχωρήσουν παίρνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. 
Ωστόσο η λύση αυτή σε αυτή την συγκυρία θεωρείται και είναι η βέλτιστη για το σύνολο των εργαζομένων του ΤΤ. 
Το funding gap που θα κληθεί να καλύψει το ΤΧΣ στo good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέρχεται στα 4 με 4,050 δισ ευρώ από αρχική εκτίμηση 3,8 δις ευρώ. Funding gap σημαίνει η διαφορά μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που προκύπτει καθώς μέρος των στοιχείων ενεργητικού μεταφέρεται στην bad δραστηριότητα. 
Ως γνωστό το ενεργητικό και παθητικό σε ένα ισολογισμό είναι πάντα το ίδιο αλλά την διαφορά λόγω της διάσπασης σε καλή και κακή τράπεζα την καλύπτει το ΤΧΣ με 4 δισ ευρώ όση και η αξία των προβληματικών χαρτοφυλακίων που θα μεταφερθούν στην κακή τράπεζα. 
Οι κεφαλαιακές ανάγκες του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέρχονται σε 500 εκατ ευρώ. 

Τα κρίσιμα ΔΣ που πραγματοποιήθηκαν ....

Μπαράζ κρίσιμων διοικητικών συμβουλίων πραγματοποιήθηκαν με επίκεντρο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 
Το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκίνησε την συνεδρίαση τους στις 4 το απόγευμα για να αξιολογήσει τις προσφορές. Σημειώνεται ότι περί τις 17:00 διεκόπηκε η συνεδρίαση καθώς οι εργαζόμενοι του ΤΤ περικύκλωσαν τα γραφεία του ΤΧΣ στην οδό Πανεπιστημίου. 
Μάλιστα αντιπροσωπεία 3 στελεχών από τον Σύλλογο Εργαζομένων έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΧΣ Π. Θωμόπουλο και τον Αντιπρόεδρο Χ. Κύρκο. 
Υλοποιήθηκαν και ΔΣ σε Εθνική, Eurobank και Alpha bank που αποφάσισαν ότι δεν θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές αποσύροντας τις οικονομικές τους προτάσεις για το ΤΤ. 

Ασφυκτικές οι πιέσεις από την ΕΚΤ 

Ταυτόχρονα η ΕΚΤ πιέζει ασφυκτικά την ΤτΕ να μην αποκλίνει στο ελάχιστο από τα χρονοδιαγράμματα ενώ έστειλε και τελεσίγραφο ότι αν καθυστερήσει η διευθέτηση του προβλήματος του ΤΤ θα αποσύρει το ELA και την παρεχόμενη ρευστότητα από το ευρωσύστημα.
Η απειλή της ΕΚΤ δεν είναι εκβιασμός, είναι πραγματική απειλή. 
Η ΤτΕ μαζί με το ΤΧΣ έχουν ακολουθήσει ορθή πολιτική.
Έδωσαν άπλετο χρόνο - να σημειωθεί ότι ο ενημερωτικός φάκελος έχει δοθεί από 30 Οκτωβρίου στις τράπεζες για το ΤΤ - και ορθά απέρριψαν το αίτημα παράτασης όπως αναμενόταν. 

Τι συνέβη στο παρασκήνιο; 

Η Alpha bank ήταν το φαβορί και το ΤΧΣ θεωρούσε ότι θα υπήρχαν οι δυνατότητες να υποβληθεί μια πρόταση που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο ΤΤ περιλαμβανομένου και ενός ικανοποιητικού τιμήματος. 
Δεν είναι τυχαίο ότι για την Alpha bank το ΤΤ προσθέτει την μεγαλύτερη αξία. 
Μειώνει άνω του 22% την σχέση δανείων προς καταθέσεις. 
Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις στο ΤΤ είναι 11 δις ευρώ και παραμένουν αξιοσημείωτα σταθερές.  
Η Alpha bank λοιπόν έχει με αντικειμενικά κριτήρια όφελος εμπλεκόμενη στο ΤΤ. 
Όμως η προσφορά της είχε 2 βασικές συνιστώσες που εγείρουν ερωτηματικά. 

1)Η πρόταση της Alpha δεν διασφαλίζει το 50% των εργαζομένων του ΤΤ. 
Το ΤΤ διαθέτει 3220 εργαζόμενους εκ των οποίων 675 δημόσιοι υπάλληλοι. 
2)Το τίμημα επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί και το καλύτερο. 
Προχθες η Alpha σε δηλώσεις στο www.bankingnews.gr ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο από κανένα ότι η Alpha θα πάρει το ΤΤ».
Τακτικός διαπραγματευτικός ελιγμός ή όντως η Alpha περνάει ένα μήνυμα που δεν χρειάζεται αποκωδικοποίηση; 
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Alpha bank δεν μπλόφαρε. 

Το ΔΣ της Εθνικής συνεδρίασε ταυτόχρονα με το ΔΣ του ΤΧΣ. 
Όμως τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank αντιμετωπίζουν ένα βασικό πρόβλημα. 
Υπέβαλλαν προσφορά και μετά από 2-3 μέρες ζητούσαν παράταση με το σκεπτικό να μην συμπέσει το ΤΤ με την συγχώνευση με την Eurobank. 
Το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί και επίσης υπάρχει ενδεχόμενο η οποιαδήποτε επιτροπή ανταγωνισμού να εγκρίνει τριπλή συγχώνευση 2 συστημικών με μια μη συστημική τράπεζα;
Υπάρχει επίσης το ρίσκο να εμπλακεί η διαδικασία και το deal Εθνικής - Eurobank να βρεθεί στον αέρα αν η Εθνική εξαγοράσει το ΤΤ. 
Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Eurobank είναι η καλύτερη για το ΤΤ ενώ της Εθνικής προτείνει μειώσεις προσωπικού σε βάθος 3ετίας. Στο τέλος οι προτάσεις για το ΤΤ αποσύρθηκαν. 
Η πρόταση της Attica bank για την δημιουργία του 4ου πυλώνα στο ελληνικό banking είναι ενδιαφέρουσα αλλά η DGCom έχει κρίνει ότι δεν μπορεί η μικρή Attica bank να εξαγοράσει το μεγαλύτερο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 
Η πρόταση της Attica bank δεν παίζει για να τεθεί πολύ ξεκάθαρα με το επιχείρημα πέραν των άλλων ότι το ΤΤ χρειάζεται σωρευτικά funding gap και κεφάλαια 4,3 δις ευρώ. 

Πέτρος Λεωτσάκος 


www.bankingnews.gr

http://www.kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: