Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

50 χρόνια φέτος από την ίδρυσή του. Το Πανεπιστήμιο άρρηκτα δεμένο με τα Γιάννινα και την Ήπειρο. Συνέδριο το Μάρτιο με θέμα την προσφορά του στην πόλη των Ιωαννίνων.


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Τα μισά απ' αυτά, δηλαδή τα τελευταία πενήντα χρόνια, στην πόλη μας λειτουργεί ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


Το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου αυτές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και μέχρι σήμερα συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής και συνέβαλλε τα μέγιστα στην πνευματική, εκπαιδευτική καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φοιτούν 15.000 φοιτητές και κάθε χρόνο δέχεται περίπου 2.500 νέους σπουδαστές. Βρίσκεται στην πρωτοπορία των ακαδημαϊκών σπουδών και αποτελεί πόλο παραγωγής επιστημονικής έρευνας, η οποία συχνά αποσπά διεθνείς διακρίσεις και βραβεία!

Τριήμερο Συνέδριο
Δεδομένων όλων των παραπάνω ιδιαίτερης σημασίας είναι το Συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και το οποίο θα έχει ως θέμα «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα Γιάννενα». Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της πολύπλευρης προσφοράς του Πανεπιστημίου κατά τα 50 χρόνια της λειτουργίας του προς την πόλη μας. Γι' αυτό και κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών του (29 έως 31 Μαρτίου) θα παρουσιαστούν μελέτες και έρευνες που έχουν εκπονηθεί κατά την παραπάνω χρονική περίοδο, οι οποίες αναφέρονται στην Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και σε παρεμβάσεις με ιατρικό, κοινωνικό και άλλο επιστημονικό περιεχόμενο που έχει πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο για τα Γιάννινα.

Οι εισηγήσεις
Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο Αντιπρύτανης Γεώργιος Καψάλης, ενώ εισηγητές σ' αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδάκτορες και επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με εισήγηση, να δηλώσουν τον τίτλο της στην ηλεκτρονική διεύθυνση piro@cc.uoi.gr μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, καλούνται να αποστείλουν και μία περίληψη 10 - 12 σειρών με τους βασικούς άξονες της εισήγησης, η διάρκεια της οποίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 με 20 λεπτά.

Η ίδρυση του Παν/μίου
Η ιστορική διαδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησε επίσημα το 1964. Στις 7 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (παράρτημα της ίδιας Σχολής του Α.Π.Θ.) που ήταν και η πρώτη του Ιδρύματος, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου. Το Τμήμα στεγάστηκε αρχικά στο παλαιό κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ως αίθουσα διδασκαλίας χρησιμοποιήθηκε η αίθουσα τελετών της Ακαδημίας. 

Η ανάπτυξή του
Το ακαδημαϊκό έτος 1965 - 66 το Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής μεταφέρθηκε στο κτίριο της Οδού Δομπόλη που αρχικά προορίζονταν για τις Τεχνικές Σχολές. Το 1666 - 67 λειτούργησε για πρώτη φορά Μαθηματικό Τμήμα, το 1977 προστέθηκαν το Χημικό Τμήμα και η Ιατρική Σχολή, ενώ το 1982 ιδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Με την ανάπτυξη του Ιδρύματος και για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε υποδομές, δημιουργήθηκε η Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή της Δουρούτης που είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση της χώρας μας, καλύπτοντας έκταση 3.500 στρεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: