Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σκάνδαλο-μαμούθ: Έβαλαν «χέρι» σε κοινοτικά κονδύλια 12 εκ. ευρώ. Εργατικουπαλληλικά κέντρα, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαιδευτές αλλά και απλοί εργαζόμενοι.

σκανδαλο

Όλοι τους συμμετείχαν -με το αζημίωτο- σε σκάνδαλο-μαμούθ με ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα.

Η υπόθεση αφορά διασπάθιση μεγάλου μέρους κοινοτικών κονδυλίων ύψους 12 εκ. ευρώ σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξε το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και το οποίο απέστειλε την περασμένη βδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στα κεντρικά του ΣΔΟΕ στην Αθήνα.

Σε πολυσέλιδο πόρισμα εκατοντάδων σελίδων αποκαλύπτεται το τεράστιο φαγοπότι που στήθηκε ανά την επικράτεια έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν έως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (στο 80% έφτανε η ευρωπαϊκή συμμετοχή και 20%η χώρα μας) για την υλοποίηση του προγράμματος «επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων» να τα καρπωθούν κάποιοι επιτήδειοι στήνοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολόγιων! Με αυτά, πέτυχαν να δικαιολογήσουν «αόρατα» σεμινάρια σε εργαζόμενους τα οποία ουδέποτε όμως πραγματοποίησαν !

Τα υποτιθέμενα σεμινάρια που θα αφορούσαν την κατάρτιση επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών από ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους εμφανίζονταν μόνο στα χαρτιά. Όπως καταθέσαν οι περισσότεροι «καταρτιζόμενοι» εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα ουδέποτε είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια παρότι εμφανίζονταν να υπογράφουν παρουσίες σε αίθουσες εργατικών κέντρων και άλλων φορέων. Το κόλπο ήταν ευφυώς στημένο έτσι ώστε τυπικά να καλύπτονται οι απαιτήσεις που προέβλεπαν οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τον ανάδοχο.
Όπως εκτιμάται, τα περισσότερα από τα 12 εκ ευρώ του κοινοτικού προγράμματος να διασπαθίστηκαν καθώς επρόκειτο για φάμπρικα υλοποίησης σεμιναρίων που κατέληξαν «φαντάσματα». 

Διαπιστώθηκε, μάλιστα, πως οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο να μην επιστρέφουν τον αναλογούντα ΦΠΑ για τα κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: