Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Γιουσού Ν'Ντουρ. O τραγουδιστής που θέλει να γίνει Πρόεδρος των φτωχών.

Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στη χώρα του, τη Σενεγάλη, με στόχο να βοηθήσει τους «μη έχοντες».
Ηταν τέλη Νοεμβρίου του 2011 όταν ο γνωστός Σενεγαλέζος μουσικός Γιουσού Ν' Ντουρ γνωστοποιούσε δημοσίως την πρόθεσή του να αποσυρθεί στις 2 Ιανουαρίου 2012 από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, προκειμένου να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του προσεχούς μηνός.



«Για μένα υπάρχουν δύο Σενεγάλες. Αυτή των μη εχόντων και εκείνη των εχόντων. Το δικό μου ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στη Σενεγάλη των μη εχόντων», είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ενώπιον του πολυπληθούς κοινού του ιδιόκτητου τηλεοπτικού δικτύου του TCM.

Ο γιος μηχανικού που ξεκίνησε δειλά δειλά τη δεκαετία του '70 τη μουσική του πορεία και καταξίωση στον χώρο της διεθνούς δισκογραφίας, πουλώντας πειρατικές κασέτες σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, έμελλε να εξελιχθεί σταδιακά σε έναν καλλιτέχνη με πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες, κερδίζοντας επάξια τη διεθνή αναγνώριση.

Η απόφαση του Γιουσού Ν' Ντουρ χαροποίησε, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, πλήθος κόσμου στη γενέτειρά του, προκαλώντας παράλληλα ανησυχία στο στρατόπεδο του 86χρονου προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουέιντ, ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της αφρικανικής χώρας από το 2000 και, σύμφωνα με τον Γιουσού Ν' Ντουρ, όφειλε να παραιτηθεί μετά την παρέλευση των δύο διαδοχικών τετραετών θητειών του.

«Η πολιτική κάστα σπαζοκεφαλιάζει για να μαντέψει την επόμενη κίνησή του. Ακόμη και αν δεν κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος, οι αποφάσεις του αναμένεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους ψηφοφόρους που προσμένουν να απαλλαγούν από τα βάρη της καθημερινότητας», τονίζει στον «Γκάρντιαν» ο σύμβουλός του Ιντρίσα Σεκ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το πολιτικό κίνημα του Γιουσού Ν' Ντουρ θα ασκήσει τεράστια πίεση στους πολιτικούς.

Στα ισχυρά «χαρτιά» του συγκαταλέγεται η λατρεία των Σενεγαλέζων για τη μουσική του, ενώ παράλληλα φέρει τον τίτλο ενός επιχειρηματία που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μια σειρά από μουσικά άλμπουμ του, όπως το «Absa Gueye» και το «Seven Seconds», περιέχουν τραγούδια με στίχους του που δεν... αρέσουν και πολύ στον νυν πρόεδρο, ο οποίος επιχείρησε στο παρελθόν να βάλει λουκέτο στην εφημερίδα και τον τηλεοπτικό σταθμό του Σενεγαλέζου μουσικού.

«Φτάνει πια».
Αν και στα «χαρτιά» η Σενεγάλη έχει ένα δημοκρατικότερο καθεστώς σε σχέση με τις γειτονικές χώρες της Δ. Αφρικής, δεν κατάφερε να αποφύγει τον περασμένο χρόνο μια σειρά κινητοποιήσεων από τις οποίες ξεπήδησε το κίνημα «Y'En A Marre» (σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Φτάνει πια») του οποίου ηγούνται μια ομάδα ράπερ και ένας δημοσιογράφος.

Αυτήν ακριβώς την αγανάκτηση θέλει να μετουσιώσει σε πλειοψηφικό ρεύμα ο Γιουσού Ν' Ντουρ παρότι του λείπουν τα προσόντα ενός πολιτικού. Ερωτηθείς προ ημερών για την πενιχρή πολιτική εμπειρία του, ο υποψήφιος ηγέτης παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει ανώτατη εκπαίδευση, ωστόσο δήλωσε ότι η προεδρία είναι λειτούργημα και όχι δουλειά, επισημαίνοντας ότι έχει αποδείξει την ικανότητα, τη δέσμευση και την αποτελεσματικότητά του πολλές φορές στο παρελθόν.

Ισως αυτές τις αρετές είχε διακρίνει σε αυτόν ο Πίτερ Γκάμπριελ, με τον οποίο συνεργάστηκε για πρώτη φορά το 1982 στο WOMAD (World Of Music Arts and Dance), ένα φεστιβάλ για την προώθηση της έθνικ μουσικής, μέσα από το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός ο Γιουσού Ν' Ντουρ.

Η συνεργασία με τον Βρετανό μουσικό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, ανοίγοντας στον Σενεγαλέζο καλλιτέχνη τον «δρόμο» για διεθνή καριέρα.

Η καλλιτεχνική του πορεία

  • Ο Γιουσού Ν' Ντουρ γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1959 στο Ντακάρ. Εκεί έμαθε τα βασικά της τοπικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των τάσο (ένα είδος ραπ) και μπακού (παραδοσιακοί ύμνοι).
  • Ξεκίνησε να τραγουδά σε θεατρικές ομάδες και σε χορωδίες παραδοσιακής μουσικής στην ηλικία των 12 ετών.
  • Το 1977 δημιουργεί το δικό του συγκρότημα τους Etoile de Dakar, το οποίο μετονομάζει το 1981 σε Super Etoile de Dakar περιοδεύοντας μετά το 1984 στην Ευρώπη.
  • Με τον Γκάμπριελ συμμετείχε σε περιοδείες του σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και την Ευρώπη, ενώ το «παρών» έδωσε και στο άλμπουμ του Πολ Σάιμον «Graceland» (1986).
  • Το 1988 τραγούδησε στη συναυλία γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα στο Λονδίνο.
  • Το 1989 αποδέχεται πρόσκληση της Διεθνούς Αμνηστίας και πραγματοποιεί μουσική περιοδεία προσφέροντας τα έσοδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
  • Το 2009 κυκλοφορεί το τραγούδι «Wake Up» παραχωρώντας την άδεια για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην IntraHealth International, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για τον εφοδιασμό ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και ιατροφαρμακευτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στην Αφρική.
  • Το 2011 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ μουσικής από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.



ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: