Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο για επιπλέον μείωση των αποδοχών κατά 15%.



Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής των ανατροπών στα εργασιακά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στο Φεβρουάριο εφόσον, όπως όλα δείχνουν, δεν συμφωνήσουν στο διάλογο που θα διεξαχθεί οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ

Εως τα τέλη Ιανουαρίου και το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου «κλειδώνει» η νέα οριζόντια μείωση -τουλάχιστον 15%- στους μισθούς κατ' εντολή της τρόικας και στο πλαίσιο του «πακέτου» των διαρθρωτικών αλλαγών και των «ανταλλαγμάτων» που ζητούνται για τη συνέχιση της απρόσκοπτης δανειοδότησης και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.


Τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά μέσο όρο κατά 15% «φωτογραφίζουν» τα σενάρια που παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με βάση κείμενο της τρόικας στις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ) την Τετάρτη ζητώντας να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, έφυγαν από τις συναντήσεις αυτές με μια κοινή διαπίστωση - βεβαιότητα: Οτι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι αλλαγές θα γίνουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ανοικτά ζητά από την κυβέρνηση Παπαδήμου η τρόικα υπενθυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε και κατά την περίοδο 1985 - 1987? Μια τέτοια απόφαση θα διευκόλυνε ιδιαίτερα όσους αρνούνται να συνυπογράψουν τις ζητούμενες ανατροπές, όμως, εκτιμάται ότι θα είναι μια πράξη υψηλού πολιτικού κόστους που είναι αμφίβολο αν θα σηκώσουν τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.


Στο τραπέζι μείωση 15% στις αποδοχές



«Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά, και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ» ήταν η δραματική προειδοποίηση που απηύθυνε προς όλους (κόμματα και κοινωνικούς εταίρους) ο πρωθυπουργός, ενώ έγινε σαφές ότι όσα πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί πριν από την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα (στις 16 Ιανουαρίου).

Δύο παρεμβάσεις
Τα θέματα που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις (η πρώτη συνάντησή τους θα γίνει με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, αφού πρώτα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα η ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας) αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο (για την προετοιμασία ενός Plan B για την επιβολή των αλλαγών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εφόσον, όπως προεξοφλείται, «ναυαγήσει» ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων) προβλέπουν 2 κεντρικές παρεμβάσεις για τη μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας:
1.- Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά την οριζόντια μείωση των μισθών (και όχι κατ' ανάγκην του κατώτατου για τον οποίο σχεδιάζεται τριετές «πάγωμα»). Τα βασικά «εργαλεία» που προτείνονται είναι η μείωση ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και το «πάγωμα» των ωριμάσεων (αυτόματες προσαυξήσεις λόγω πολυετιών) έτσι ώστε να προκύψει ένα όφελος για τις επιχειρήσεις της τάξης τουλάχιστον του 15%. Για τις πρώην ΔΕΚΟ και για τις τράπεζες τίθεται θέμα κατάργησης των Κανονισμών Εργασίας που προβλέπουν έξτρα προνόμια.
2.- Η δεύτερη παρέμβαση θα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που είναι ιδιαίτερα υψηλές (έως 45%) λειτουργώντας στην πράξη ως αντικίνητρο για την ασφάλιση της εργασίας.

Κίνδυνος ντόμινο για τα ταμεία
Και οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις που κρίνονται ως «αναγκαίες» για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, μπορεί ωστόσο να προκαλέσουν ένα καταστροφικό «ντόμινο» στο Ασφαλιστικό απειλώντας εκ νέου τις συντάξει,ς αν δεν προβλεφθούν «αντίβαρα» ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος.
Τέτοια αντίβαρα ζητούν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης γνωρίζοντας τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ταμεία και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, ενώ οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης έχουν ήδη προτείνει στον πρωθυπουργό την επιβολή εισφοράς 1 τις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων (η οποία θα εκπίπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ).

  • Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ή ο συνδυασμός ενός περιορισμού των δώρων με ενσωμάτωση ενός μέρους στους μισθούς και του παράλληλου «παγώματος» των ωριμάσεων, θα αφαιρέσει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από τα Ταμεία, τα οποία φέτος θα «χάσουν» επιπλέον 6 δισ. ευρώ εξαιτίας της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας.
  • Πρόσθετη μείωση περί τα 1,2 δισ. ευρώ θα έχει και το ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ (με πρόβλεψη εσόδων 12 δισ. ευρώ από εισφορές σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2012) εφόσον μειωθούν κατά 10% οι εισφορές είτε μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας είτε μέσω του περιορισμού μη ανταποδοτικών εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ (εισφορά στράτευσης, ΔΛΟΕΜ), του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας που ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Τα τρία σενάρια
Σενάριο 1ο // Διατήρηση του κατώτατου μισθού των 751,39 ευρώ για το νεοεισερχόμενο ως κατώτατου ορίου ασφαλείας για όλες τις συμβάσεις (περιλαμβανομένων και των επιχειρησιακών που έχουν ως «πάτωμα» για τις νέες αμοιβές την ΕΓΣΣΕ), αλλά «πάγωμα» έως το 2014 κάθε αύξησης. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (2,5% με βάση τον ευρωπληθωρισμό του 2011) ούτε και θα γίνει νέα διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης πριν από το 2015 και στο διάστημα αυτό θα μείνουν «παγωμένες» και οι βασικοί μισθοί κάθε άλλου τύπου σύμβασης εργασίας.
Σενάριο 2ο // Τριετές «πάγωμα» όλων των αυτόματων ωριμάσεων λόγω πολυετίας. Οι εργαζόμενοι θα κατατάσσονται στα νέα μισθολογικά κλιμάκια με βάση τα έτη υπηρεσίας από το 2015 και μετά χωρίς, όμως, να δικαιούνται αναδρομικές αυξήσεις.
Σενάριο 3ο // Περιορισμό (αν όχι κατάργηση) των δώρων ενδεχομένως μέσω της ενσωμάτωσης μέρους του 13ου και του 14ου μισθού στις μηνιαίες αποδοχές. Η διαφορά για τον κατώτατο μισθό φτάνει στο 15% (στα 864 ευρώ τον υπολογίζει η Eurostat προσθέτοντας την αναλογία των δώρων, ενώ χωρίς τα δώρα είναι στα 751,39 ευρώ μεικτά).
Εισφορές // Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονος περιορισμός των μη ανταποδοτικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας (με επιπτώσεις στα έσοδα και στα προγράμματα κοινωνικών παροχών, πλην εκείνων που αφορούν τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης).

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: