Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Χρηματικά πρόστιμα για επίορκους υπαλλήλους.



Με τις νέες πειθαρχικές διατάξεις ο επίορκος υπάλληλος τίθεται αυτοδίκαια σε αργία και παύει να πληρώνεται το 75% του μισθού μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση.



Απόλυση των επίορκων υπαλλήλων που δωροδοκούνται, επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών καθώς και ταυτόχρονη επιβολή οικονομικών κυρώσεων που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 100.000 ευρώ, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσε χτες το βράδυ στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Ρέππας.
Οι διατάξεις που αναθεωρούν τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα προβλέπουν επίσης ότι δεν θα συμμετέχουν πλέον εκπρόσωποι συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια.

Οπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο πειθαρχικό δίκαιο «διασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της νομιμότητας από τους εν λόγω υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και αφετέρου τίθεται ένα πλαίσιο κανόνων που αφορά εκείνες τις συμπεριφορές τους που λαμβάνουν χώρα εκτός υπηρεσίας και συνδέονται στενά με τις εν γένει υποχρεώσεις και το κύρος της υπαλληλικής ιδιότητας».


Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα με τις νέες διατάξεις διασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της νομιμότητας
Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα με τις νέες διατάξεις διασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της νομιμότητας.



Το σχέδιο
Τα βασικά σημεία της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι:

  • Η διάκριση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων από τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία μέχρι τώρα είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες. Στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων συμμετέχουν στο μεν πρωτοβάθμιο δύο δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες με τον βαθμό του διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων».
  • Η σαφής καταγραφή -για πρώτη φορά- 32 πειθαρχικών παραπτωμάτων. Μέχρι σήμερα ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας περιελάμβανε μόνο ενδεικτική αναφορά παραπτωμάτων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυθαίρετες κρίσεις.
  • Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος.
  • Η επιβολή ταυτόχρονα με την πειθαρχική τιμωρία και οικονομικών κυρώσεων μέχρι και 100.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα, που μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν η ταυτόχρονη επιβολή πειθαρχικών και οικονομικών «ποινών».
  • Επισπεύδεται ο χρόνος διευθέτησης των πειθαρχικών διαδικασιών, αφού προβλέπεται ότι η προκαταρκτική εξέταση πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών και η Ενορκη Διοικητική Εξέταση εντός διμήνου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόβλεψη, με αποτέλεσμα η εκκρεμότητα που παρατηρείται σήμερα στη διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων να επιβαρύνει συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Εκτέλεση ποινής και μετά τη συνταξιοδότηση.
Πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ.

Σε αυτοδίκαιη αργία θα τίθενται πλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Πειθαρχικό Δίκαιο, οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για οικονομικά αδικήματα. Ο νέος πειθαρχικός κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει την επιβολή οριστικής παύσης για οικονομικά θέματα και επιπλέον χρηματική ποινή 10.000-100.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα, εάν ένας δημόσιος υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί προτού τελεσιδικήσει η πειθαρχική του δίωξη, δεν εκτελείται η απόφαση με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα πρόστιμα. Με το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η απόφαση για την επιβολή προστίμου εκτελείται ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου.
Με τις νέες πειθαρχικές διατάξεις τίθεται αυτοδίκαια σε αργία και παύει να πληρώνεται το 75% του μισθού του μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ο υπάλληλος που:

  • Στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης.
  • Παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας ή της πορνογραφίας ανηλίκων.
  • Του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή της προσωρινής παύσης άνω των έξι μηνών.

Οι ποινές που προβλέπει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο κλιμακώνονται ως εξής:

  • Εγγραφη επίπληξη.
  • Πρόστιμο έως τις αποδοχές δώδεκα μηνών.
  • Στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα έως πέντε έτη.
  • Στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής για επιλογή προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα έως πέντε έτη.
  • Αφαίρεση άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου.
  • Υποβιβασμός έως δύο βαθμούς.
  • Προσωρινή παύση από τρεις έως δώδεκα μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών.
  • Οριστική παύση.

Σύνθεση στα πρωτοβάθμια. Παράθυρο ατιμωρησίας.
Φόβους ότι θα παραταθεί το φαινόμενο της ατιμωρησίας εξέφρασαν κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή αλλαγή που περιλήφθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Πειθαρχικό Δίκαιο, και σύμφωνα με την οποία την πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων θα κατέχουν διευθυντές του Δημοσίου (θα συμμετέχουν 3, οι οποίοι θα επιλέγονται έπειτα από κλήρωση), έναντι 2 δικαστικών που θα συμπληρώνουν την πενταμελή σύνθεση.
Στο σχέδιο νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης από την περασμένη άνοιξη προβλεπόταν ότι η σύνθεση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων θα αποτελούνταν από 3 δικαστικούς λειτουργούς και 2 διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου.

Ανατροπή
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων ανατρέπει την αρχική φιλοσοφία της νομοθετικής παρέμβασης, που ήθελε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να αποτελούν μειοψηφία στα όργανα, παραχωρώντας την πλειοψηφία σε δικαστικούς, με στόχο να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για ευνοϊκή μεταχείριση κατηγορούμενων υπαλλήλων, αφού η αξιολόγηση των παραπτωμάτων θα γίνεται κυρίως από συναδέλφους τους, όπως επισημαίνουν.
Οριστικά τίθενται εκτός πειθαρχικών οι συνδικαλιστές, ενώ το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό θα αποτελείται από 7 μέλη (5 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και 2 διευθυντές), αντί για 5 μέλη (3 από το ΝΣΚ και 2 διευθυντές), όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: