Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τοκογλυφία και μισθοί



Από προχθές η Γερμανία έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Όχι βεβαίως γιατί ψυχοπονάει για την Ελλάδα, όπως προσπάθησε θεατρινίστικα να πει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή στην Αθήνα.


Το PSI μπορεί να αφορά "αποκλειστικά" το ελληνικό χρέος, αλλά η έκβασή του θα επηρεάσει αναλόγως τη ρύθμιση του χρέους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αν το PSI αποτύχει, τότε ηττάται η γερμανική πολιτική, η οποία έχει αναγάγει σε παραδειγματικό σημείο της το "κούρεμα" του ιδιωτικού μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους. Γι' αυτό ανέλαβε τους εκβιασμούς προς τους πιστωτές, απειλώντας τους με χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ, που σημαίνει ότι αυτοί θα χάσουν περισσότερα απ' όσα μπορούν να εξασφαλίσουν αν συμφωνήσουν με τους γερμανικούς όρους για το PSI. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα ενισχυθεί η θέση της ΕΚΤ, η οποία εξ αρχής είχε διαφωνήσει με το PSI και δείχνει απρόθυμη να συμμετάσχει με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Το ΔΝΤ συμφωνεί κι αυτό με τα χαμηλά επιτόκια, πιεζόμενο από άλλες χώρες - μέλη του να μη χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος αν δεν είναι βιώσιμο. Έτσι, Γερμανία και ΔΝΤ συμπίπτουν στην αξίωση να μειωθούν τα επιτόκια κάτω του 3%. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα επί τόσα χρόνια, ακόμη και με το δάνειο της τρόικας, πληρώνει τοκογλυφικά επιτόκια 4%, 5% και 6%! Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ δανείζει με 1-1,5% τις τράπεζες και κράτη, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δανείζουν με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια.

Η Ελλάδα απέχει από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της, περιοριζόμενη στον ρόλο του "καλού μαθητή" που αναμένει την επιβράβευση. Και στο καλύτερο από τα συζητούμενα σενάρια, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Αν "κουρευτούν" 100 δισ. ευρώ, αμέσως θα προστεθούν 89 δισ. ευρώ με τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η τοκογλυφία δεν σταματά στο ύψος του επιτοκίου. Οι πιστωτές, η Γερμανία και το ΔΝΤ, εκβιάζουν για... κοινωνικό επιτόκιο! Μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανεργία, όλα όσα συγκροτούν το πακέτο της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης. Γι' αυτό οποιαδήποτε από τις προβλεπόμενες καταλήξεις του PSI και της δανειακής σύμβασης δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε ανάκαμψη. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Χρειάζεται εναλλακτική πολιτική, με απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο, πάγωμα της δανειακής εξυπηρέτησης και προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Δηλαδή κοινωνικοί αγώνες και πολιτική ανατροπή.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: