Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ξενώνες «φαντάσματα» με γενναίες επιδοτήσεις στην Ήπειρο.




Σε φαντάσματα τείνουν να μετατραπούν δεκάδες τουριστικά καταλύματα στο Νομό Ιωαννίνων, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν γενναία είτε από τον Αναπτυξιακό Νόμο είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα.


Τα τελευταία χρόνια διατέθηκαν τεράστια ποσά για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, οι οποίες σήμερα αποδεικνύουν πως δεν μπορούν να αντέξουν στην οικονομική κρίση και πολύ περισσότερο στον σκληρό ανταγωνισμό.



Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από 30 μικρά καταλύματα στην περιοχή του Ζαγορίου δεν άνοιξαν καθόλου στο διάστημα των εορτών, ενώ συνολικά η κίνηση παρουσιάζει δραματική μείωση.



Τα μικρά καταλύματα, τα οποία στην πλειοψηφία αποτελούν παράλληλη δραστηριότητα για τους ιδιοκτήτες τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντέξουν στις σημερινές συνθήκες, τονίζει στο Epiruspost.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος και σημειώνει πως οι γενναίες επιδοτήσεις των προηγούμενων ετών είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών ξενώνων που δυστυχώς δεν μπορούν πλέον να σταθούν στην αγορά.

Φυσικά μέσω των ίδιων προγραμμάτων επιδοτήθηκαν και μονάδες που συνέβαλαν στην τουριστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής.

Όπως σημειώνουν άνθρωποι του κλάδου η ανάπτυξη καταλυμάτων τα τελευταία χρόνια ήταν και άναρχη και έγινε χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους. Μάλιστα με νόημα σημειώνουν πως επιχειρήσεις που έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις εξ αιτίας της χρηματοδότησής τους από τον Αναπτυξιακό Νόμο δεν τις πληρούν. Όμως και στο σημείο αυτό τα αρμόδια όργανα είναι απόντα καθώς αποφεύγουν να κάνουν τους προβλεπόμενους από το Νόμο ελέγχους και να προχωρήσουν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων που φτάνουν μέχρι και την επιστροφή των επιδοτήσεων.

Η κατάσταση στο Ζαγόρι, όπως σημειώνουν με νόημα πάει από το κακό στο χειρότερο. Από τη μία η οικονομική κρίση και από την άλλη ο απόλυτος ερασιτεχνισμός όσων επένδυσαν στον τουρισμό έχει ως αποτέλεσμα τον μαρασμό του κλάδου πριν καλά καλά ανθίσει....

«Αυτό που συνέβη στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου μονάδες μετατράπηκαν σε φαντάσματα αρχίζει να διαφαίνεται και στο Ζαγόρι. Ξενώνες μένουν κλειστοί, πωλούνται ή ενοικιάζονται.... Άλλοι μετατρέπονται σε κατοικίες. Τα λάθη που έγιναν είναι τεράστια και το κόστος για την περιοχή τεράστιο» σημειώνουν με νόημα επιχειρηματίες του κλάδου.

Προβληματισμοί κατόπιν εορτής που δυστυχώς δεν πιάνουν τόπο καθώς οι ίδιες πολιτικές ακολουθούνται είτε στον Αναπτυξιακό Νόμο είτε σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα....

www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: