Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Σε οικονομικό αδιέξοδο τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων. Εκστρατεία για να μην κλείσει το Γηροκομείο.

Η αυγή του 2012 βρίσκει τα Γιάννενα με ακόμα ένα πρόβλημα: μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δομές της πόλης, το Γηροκομείο Ζωσιμάδων, κινδυνεύει σοβαρά να αναστείλει τη λειτουργία του.Τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης παίρνουν μια από τις χειρότερες περιόδους οικονομικά περιόδους της ιστορίας τους και το πρόβλημα φαίνεται πλέον και στις δομές που λειτουργούν.

Μάλιστα, στην προχθεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Γηροκομείο, για πρώτη φορά τοποθετήθηκε για τα οικονομικά των Αγαθοεργών, έστω και έμμεσα, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο οποίος απέφευγε μέχρι τώρα συστηματικά τη δημόσια εκφορά άποψης για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Υπάρχει μεγάλη δυσκολία διότι δεν υπάρχουν εισοδήματα. Θέλω τη συνοχή και την αγάπη σας» είπε ο κ. Θεόκλητος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους,. «Γλίτωσε στον πόλεμο, να μην το θάψουμε τώρα στην ειρήνη» είπε χαρακτηριστικά για το Γηροκομείο ο μητροπολίτης. «Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει λίγο γκρίνια. Μην προσθέσετε τη γκρίνια στην ανέχεια διότι θα τινάξουμε το ίδρυμα στον αέρα. Τρία χρόνια έχουμε να εισπράξουμε εισοδήματα από τις μετοχές μας στην τράπεζα» πρόσθεσε, παρουσία του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Εδώ και τρία χρόνια τα Αγαθοεργά, τα οποία διαχειρίζονται το κληροδότημα Ζωσιμά και τα περιουσιακά του στοιχεία, δεν έχουν πάρει μέρισμα από τις μετοχές που διαθέτουν στην Εθνική Τράπεζα και έτσι δεν έχει μπει ρευστό στα ταμεία του Κληροδοτήματος.Τα μερίσματα ήταν το υπ' αριθμό 1 έσοδο των κληροδοτημάτων, καθώς ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό έμπαινε κάθε χρόνο στα ταμεία τους από τις μετοχές που κατέχουν, κατά κύριο λόγο στην Εθνική, αλλά και σε άλλες τράπεζες. Ο νόμος του 2008 «Για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης» που ψήφισε η ΝΔ, με τον οποίο δόθηκαν 28 δις στις τράπεζες, όχι μόνο δεν. πρόλαβε την κρίση, αλλά έδωσε το δικαίωμα στις τράπεζες να μην καταβάλλουν μερίσματα προκειμένου να διαφυλάξουν τα αποθέματά τους. Έτσι όμως, δύο χρονιές και μια τρίτη φέτος, τα Αγαθοεργά δεν έχουν εισπράξει σχεδόν το 100% των τακτικών εσόδων τους.

Ιδιαίτερα οξυμμένο το πρόβλημα
Το τελευταίο διάστημα όμως, το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα και πολύ συχνά το ταμείο των Αγαθοεργών είναι άδειο, αδυνατώντας να πληρώσει μέχρι και τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Όλοι μαζί, είναι περί τα 70 άτομα και οι 52 εξ αυτών εργάζονται στο Γηροκομείο. Επίσης, τα Αγαθοεργά λειτουργούν τον παιδικό σταθμό στην Ακαδημία και λίγοι ακόμα εργαζόμενοι, είναι αυτοί που δουλεύουν στα γραφεία των Αγαθοεργών. Το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα, κλήθηκαν να δώσουν ποσά ακόμα και οι εκκλησίες από το περίσσευμά τους, ενώ όλη η χρονιά στηρίχθηκε εν πολλοίς σε ό,τι αποθέματα υπήρχαν στα ταμεία, τα οποία όμως εξανεμίζονται. Τώρα, προκειμένου να «βγει» το 2012, τα Αγαθοεργά έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το προσωπικό για τη μείωση της μισθοδοσίας κατά 15% περίπου. Υπάρχει επίσης η σκέψη, όπου είναι δυνατό να αναπροσαρμοστούν μισθώματα και τροφεία, για να καλυφθούν τα έξοδα. Ό,τι όμως και να γίνει, αν η ίδια η πόλη δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα που εμμέσως πλην σαφώς έκανε ο μητροπολίτης, η χρονιά δεν είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ένας εφικτός στόχος θα ήταν, όσες δωρεές γίνονται (οι οποίες συνεχίζουν να γίνονται), να διοχετεύονται στο Γηροκομείο για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ.www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: