Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στο τραπέζι ο βασικός μισθός και περικοπές στις επικουρικές.


Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων εντός του Ιανουαρίου - με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012 -, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το μαχαίρι στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα είναι το τρίπτυχο - φωτιά που ανοίγει προς συζήτηση από την Τετάρτη η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα.


Τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα.


Η τρόικα θέτει ξανά στο τραπέζι τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα επικαλούμενη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ζητά τριμερή συμφωνία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων. Το πρώτο βήμα των νέων ανατροπών προδιαγράφει η μεθαυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ. Tο προεδρείο της ΓΣEE ύστερα από πρόσκληση του Λουκά Παπαδήμου θα συναντηθεί μαζί του την Τετάρτη.
H ΓΣEE ανακοίνωσε ότι «θα προσέλθει στη συνάντηση αλλά δεν προτίθεται και ούτε πρόκειται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».



Για τις επικουρικές.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης σχεδιάζει να κάμψει τις αντιδράσεις για τις περικοπές στις επικουρικές παρουσιάζοντας στους πολιτικούς αρχηγούς την οικονομική τους κατάσταση με βάση τις αναλογιστικές μελέτες. Η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να καταβάλουν τις συντάξεις, αποτελεί επιτακτική ανάγκη κατά τον υπουργό Εργασίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Το 2012, το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα φθάσει τα 1,1 δισ. ευρώ έναντι 850 εκατ. φέτος. Η μείωση των επικουρικών θα είναι, μεσοσταθμικά, 15% με ισχύ από την 1η/1/2012.


Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 20 χρόνια ασφάλισης που παίρνει από το ΙΚΑ 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 270 ευρώ επικουρική, θα έχει μείωση 15%, δηλαδή περίπου 30 ευρώ στην επικουρική σύνταξη. Σε επικουρικά ΔΕΚΟ - τραπεζών η μείωση θα φθάσει και το 50%.



Κατώτατος μισθός.

H θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το όλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) με στόχο να μην πληγούν τα ήδη μειωμένα από την ύφεση και την ανεργία έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές.


Υπογραμμίζεται πάντως ότι ο κατώτατος μισθός των 751,39 ευρώ μεικτά και των 600,79 ευρώ καθαρά (μετά την παρακράτηση των εισφορών και των φόρων) έχει ήδη δεχθεί πλήγμα αφού (μεταξύ άλλων) με διάταξη που εφαρμόζεται προβλέπονται χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ακόμη και με μπλοκάκι.

Διαδοχικές επαφές με υπουργούς έχει ο Λουκάς Παπαδήμος.

Κουτρουμάνης: «Συμφωνία στο μισθολογικό για το καλό όλων».


Το εργασιακό, το μισθολογικό και το ασφαλιστικό θέμα θα τεθούν στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.



Η συνάντηση ξεκίνησε το μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού με υπουργούς ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, στις 16 Ιανουαρίου, με αντικείμενο το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 130 δισ. ευρώ. 



Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός συναντά στη συνέχεια τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Σκοπός των συναντήσεών τους είναι να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ.



Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Παπααδήμο, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές», αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα». 



Όσον αφορά την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ.

Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για μειώσεις ως λύση του προβλήματος.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρότεινε μία διευθέτηση που δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά κλιμακωτό. 

Για τις διαφωνίες της ΝΔ, επισήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Σχετικά με τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, εξέφρασε την απορία του για τους λόγους των κινητοποιήσεων τους όταν, όπως είπε, «γνωρίζουν εδώ και ένα μήνα ότι στις 5 Ιανουρίου θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΠΥ και στις 23 Ιανουαρίου από τον ΟΓΑ»

«Είναι απαράδεκτο να ζητούν από τους συνταξιούχους να πληρώνουν τα φάρμακα, όταν το ΙΚΑ για παράδειγμα δεν τους χρωστά ευρώ», ανέφερε.

Τέλος, με αφορμή ερώτηση άν θεωρεί υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις τους είπε ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία, αλλά υποστήριξε πως «φαίνεται να τους ενοχλεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η μείωση του ποσοστού κέρδους τους που είναι δίκαια».



Μπαράζ συναντήσεων του Πρωθυπουργού ενόψει επίσκεψης τρόικας. 



«Τεστ αντοχής» θα αποτελέσει το επικείμενο Υπουργικό Συμβούλιο με κύριο αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να φέρει εκ νέου στην επιφάνεια τις διαφωνίες και τις διαφορές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μετά τις συναντήσεις του με Κουτρουμάνη και Βενιζέλο, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και ακολούθως με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, την Συνομοσπονδία των Εμπόρων, την ΓΣΒΕ και ΣΕΛΠΕ, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν μέχρι τώρα διευθετηθεί.

Ανάμεσά τους το διαζύγιο-εξπρές, η εφεδρεία, η απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών αλλά και η αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα. 

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: