Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Για ψαλίδι στους μισθούς με νομοθετική ρύθμιση πιέζει την κυβέρνηση η τρόικα.



Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα με τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα όλα όσα έχουν ζητηθεί για μειώσεις στα κατώτατα όρια των μισθών, περικοπές στο 13ο και ο 14ο μισθό, πάγωμα των ωριμάνσεων και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η υλοποίηση των παραπάνω θεωρείται προαπαιτούμενο ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να πιέζει την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί το θέμα σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συναινετική συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι. 


Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις μειώσεις των αποδοχών και συζητά μόνο το μη μισθολογικό κόστος, προειδοποιώντας για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργοδότες τάσσονται υπέρ τριετούς παγώματος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι βιομήχανοι θέτουν θέμα επιβολής «πλαφόν» στον 14ο μισθό, δηλαδή να μην καταβάλλεται στους υψηλόμισθους. Όπως φαίνεται δεν ζητούν μείωση κατώτατου μισθού, ενώ οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπέρ του τριετούς «παγώματος» των μισθών, της μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του «ασφαλιστικού τέλους» τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Μάλιστα, η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί εκτάκτως το διοικητικό της συμβούλιο την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της στο θέμα. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης δήλωσε: «Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε έξυπνα, πριν δούμε νόμους 'σκούπα' να σαρώνουν τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα».

Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στο «Σκάι», ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι οι εργοδότες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά το μισθολογικό, δηλαδή λένε «όχι» στη μείωση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, ενώ επιδιώκουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι με την πρόταση των εργοδοτών για τριετές «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από τα 45 δισ. ευρώ το σύνολο της μισθοδοσίας θα πέσει στα 43 δισ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά θα υπάρξει μείωση μισθών από 2,6% έως 3,8% με βάση τον πληθωρισμό.

ΓΣΕΕ: Ύφεση στο 10% αν κοπούν οι επιπλέον μισθοί.
Η ΓΣΕΕ εν τω μεταξύ έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει με κινητοποιήσεις αν επιχειρηθεί παραβίαση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ενώ, παράλληλα, ξεκινά κύκλο επαφών με τα κόμματα από τα οποία θα ζητήσει να μην στηρίξουν ενδεχόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για μείωση ή πάγωμα αποδοχών.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Γαβρίλης, μιλώντας επίσης στο «Σκάι», εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός και μειωθεί ο κατώτερος, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 10%.
«Σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι επιδιώξεις της τρόικας για το μισθολογικό, η ύφεση θα ξεπεράσει το 10%. Θα είναι καταστροφικό κάτι τέτοιο για μία οικονομία εσωστρεφή όπως η δική μας», ανέφερε.
Σχολιάζοντας τις αναφορές για πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην περίπτωση που δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το μισθολογικό, έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή». «Δεν έχει κοινωνική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο ο κ. Παπαδήμος», υποστήριξε ο κ. Γαβρίλης.

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: