Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

''Κόψτε προσωπικό και μισθούς στις ΔΕΚΟ''. Νέες απαιτήσεις της τρόικας παρά τις ήδη περικοπές στις αμοιβές



Την ώρα που η κυβέρνηση καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να υπογράψουν µια νέα συλλογική σύµβαση µε µειωµένους τους κατώτατους µισθούς στον ιδιωτικό τοµέα η ίδια ως βασικός µέτοχος εκλήθη από την τρόικα να προχωρήσει στην εκ νέου περικοπή των µισθών και όλων των παροχών προς τους 60.000 εργαζοµένους των εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο ∆ΕΚΟ, των κρατικών τραπεζών και των θυγατρικών τους και να µειώσει το προσωπικό τους. Μετά την παταγώδη αποτυχία του µέτρου της εφεδρείας ο µόνιµος εκπρόσωπος του ∆ΝΤ στην Ελλάδα κ. Μποµπ Τράα απαίτησε να επεκταθεί ο κανόνας µείωσης προσωπικού «πέντε αποχωρήσεις - µία πρόσληψη» που ισχύει για τον στενό δηµόσιο τοµέα ακόµη και στις επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες. 


Πρόκειται για τη δεύτερη σκληρή παρέµβαση στην εισοδηµατική πολιτική ∆ΕΚΟ και τραπεζών – τις οποίες προφανώς οι δανειστές µας προετοιµάζουν για την 100% ιδιωτικοποίησή τους – µετά τη ρύθµιση-σοκ του περασµένου φθινοπώρου, όταν δόθηκε εντολή στις διοικήσεις τους να «κουρέψουν» σε όλους τους εργαζοµένους τις αποδοχές του Νοεµβρίου του 2011 σε ποσοστό ως 25% σε σχέση µε τις αποδοχές του Οκτωβρίου. Ο τελικός στόχος είναι οι µηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόµενο ξεχωριστά να είναι µειωµένες κατά 35% σε σχέση µε τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισµό του 2012. 

Η ρύθµιση αυτή οδήγησε στην απότοµη προσγείωση των εισοδηµάτων όλων των εργαζοµένων στη ∆ΕΗ, στον ΟΠΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στη ∆ΕΠΑ, στις ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ και στη ΛΑΡΚΟ, καθώς και στην ΑΤΕ και στο Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, που βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης, αλλά τώρα η τρόικα απαιτεί νέες µειώσεις ώστε να ευθυγραµµιστούν οι αµοιβές τους στα επίπεδα ιδιωτικών επιχειρήσεων µε το ίδιο αντικείµενο. 

Μάλιστα, σύµφωνα µε την επιστολή που εστάλη εν όψει της άφιξης της τρόικας στον υπουργό Οικονοµικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, απαιτείται να γίνει απογραφή όλων των επιδοµάτων (πέραν των βασικών µισθολογικών αµοιβών) και των παροχών σε είδος (εκπτώσεις στα τιµολόγια των παρεχοµένων από τις ίδιες υπηρεσιών, δωρεάν εισιτήρια, οικονοµικές ενισχύσεις για παιδικούς σταθµούς, αµοιβές στελεχών κτλ.) ώστε στη συνέχεια και εν όψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύµβασης να τεθούν µε σαφήνεια οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση. 

Παράλληλα ο υφυπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης κ. Ντίνος Ρόβλιας µε επείγουσα εγκύκλιό του ζήτησε από τον ειδικό γραµµατέα ∆ΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργο Κυριακό να εφαρµόσει µε αυστηρότητα τον κανόνα µείωσης προσωπικού σε όλες τις δηµόσιες επιχειρήσεις και οργανισµούς, ακόµη και στα ΕΛΛΠΕ, που είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθµιση για τον «διοικητικό» καθορισµό των αµοιβών τους και της πολιτικής ανθρώπινου δυναµικού. 

Οπως αναφέρεται στην οδηγία, « ο αριθµός των ετήσιων προσλήψεων και διορισµών µόνιµου προσωπικού και προσωπικού µε σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν µπορεί να είναι µεγαλύτερος από τον λόγο µία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις», ενώ ορίζεται ότι όλοι οι διορισµοί θα ελέγχονται κεντρικά από επιτροπή του υπουργείου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι νέες παρεµβάσεις προωθούνται στις ∆ΕΚΟ παρ΄ότι στον τοµέα αυτόν σηµειώθηκε η µεγαλύτερη προσαρµογή και εξοικονόµηση δαπανών από τον προϋπολογισµό (µείωση επιχορηγήσεων) κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ, περίπου µισή µονάδα του ΑΕΠ. 

Παρά ταύτα, η ανάγκη προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων για τις εισηγµένες στο ΧΑ εταιρείες και η προοπτική ιδιωτικοποίησής τους οδηγούν σε νέες δραστικές παρεµβάσεις που αποσκοπούν στην εξοµοίωση αµοιβών και όρων εργασίας µε τον ιδιωτικό τοµέα. 

www.tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: