Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εξαιρούνται από την εφεδρεία εργαζόμενοι σε συγκοινωνίες και ΟΣΕ


Εξαιρέσεις από την εργασιακή εφεδρεία, αναβολή για τρεις μήνες της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών, παράταση δυο μηνών για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις εκτός εργασιακής εφεδρείας μένουν εργαζόμενοι σε τομείς λειτουργίας των συγκοινωνιακών εταιρειών και του ΟΣΕ. Ειδικότερα εξαιρούνται από την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας επτά κρίσιμες ειδικότητες:

  • Οδηγοί και τεχνικοί της ΟΣΥ (λεωφορείων και τρόλεϊ).
  • Ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ).
  • Μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Σταθμάρχες, κλειδούχοι και προσωπικό ασφαλείας του ΟΣΕ.
  • Υπολογίζεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται συνολικά περίπου 700 εργαζόμενοι και συγκεκριμένα περίπου 350 από την ΟΣΥ, 150 από τη ΣΤΑΣΥ και 200 από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Επίσης με άλλες διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:

Υπερωρίες 
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζεται ο αριθμός των ωρών νυκτερινής, κυριακάτικης, πέραν του πενταημέρου και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών εργασίας για τους υπαλλήλους σε φοροελεγκτικές και τελωνειακές υπηρεσίες.

Ανώτατες αποδοχές 
Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου καθ' ύλην υπουργού μπορεί να εξαιρούνται από τα ανώτατα όρια μηνιαίων τακτικών αποδοχών που προβλέπονται με το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους κλάδοι ή ειδικότητες εργαζομένων αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε δημόσιες επιχειρήσεις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δημόσιους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, δεν υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα.
Αν με την εφαρμογή του ορίου των 1.900 ευρώ το μήνα σε μια δημόσια επιχείρηση ή έναν δημόσιο οργανισμό ή ένα ΝΠΙΔ ελεγχόμενο από ένα ΝΠΔΔ ή έναν ΟΤΑ, προκύπτει ότι το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του προσωπικού είναι μικρότερο του 65% του μέσου κατά κεφαλή αντίστοιχου κόστους του ίδιου φορέα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31η-12-2009, τότε ισχύει το προαναφερθέν όριο του 65%. Αυτό σημαίνει ότι σε δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και ΝΠΙΔ που ανήκουν σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ οι μειώσεις των αποδοχών που προκύπτουν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεν μπορούν να υπερβούν το 18,75%, δεδομένου ότι ήδη μέσα στη διετία 2010-2011 οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 20% βάσει των συνεχών περικοπών που επεβλήθησαν με το Μνημόνιο και έτσι το μέσο κατά κεφαλήν μισθολογικό κόστος χρειάζεται να μειωθεί κατά 18,75% για να φθάσει στο 65% του μισθολογικού κόστους της 31ης-12-2009.

Δημοσιογράφοι 
Οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και ΝΠΙΔ που ανήκουν σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, εξαιρούνται από το όριο των 1.900 ευρώ το μήνα και καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

Εξαιρέσεις από εφεδρεία
Εξαιρούνται από το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας μέχρι την 31η Μαρτίου 2012, οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που την 27η-10-2011 υπηρετούσαν στο εξωτερικό. Εξαιρούνται από το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας καί οι Γενικοί Διευθυντές που ζήτησαν την παραμονή τους στην υπηρεσία με βάση τις καταργηθείσες διατάξεις που προέβλεπαν παράταση του εργασιακού βίου για άλλα 3 έτη μετά τη συμπλήρωση 35ετίας στην ενεργό υπηρεσία και του ορίου ηλικίας των 60 ετών και για τους οποίους είχε εκδοθεί η σχετική διαπιστωτική πράξη μέχρι τις 27-10-2011.

ΕΛ.ΣΤΑΤ. 
Το «Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα» συγχωνεύεται με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», κι όχι με την «Ελληνική Στατιστική Αρχή», όπως είχε προβλεφθεί αρχικά.

«Βοήθεια στο Σπίτι» 
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζεται έως την 30-6-2012.

Ιδιώτες ελεγκτές 
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ειδική διαδικασία ανάθεσης της έρευνας για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου και τη δυνατότητα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους σε ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.

Φορολόγηση μετοχών 
Αναβάλλεται για την 1η Απριλίου 2012, η φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο με βάση τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι για μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α. που θα αποκτηθούν από την 1η-4-2012 και μετά τυχόν υπεραξία που θα αποκτηθεί από μεταγενέστερη πώλησή τους θα φορολογηθεί με την κλίμακα φόρου εισοδήματος, δηλαδή με συντελεστές από 10% έως 45%, αν ο δικαιούχος της υπεραξίας είναι φυσικό πρόσωπο ή ατομική επιχείρηση με βιβλία β' κατηγορίας ή με συντελεστή 20% εάν δικαιούχους είναι νομικό πρόσωπο.

Διαφημίσεις 
Αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2013, η επιβολή ειδικού φόρου 20% στην αξία των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Αυθαίρετα
Παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2012 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή στη ρύθμιση της «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων. Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31-12-2011 αιτήσεις «τακτοποίησης» αυθαιρέτων παρατείνεται μέχρι τις 31-1-2012.
Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, για όλες τις υποβαλλόμενες μετά τις 31-12-2011 αιτήσεις είναι ένας μήνας από την υποβολή τους. Για τις υποβαλλόμενες, από 1-12-2011 μέχρι 28-2-2012, αιτήσεις η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την 30ή-5-2012.
Δικαιολογητικά, που έχουν υποβληθεί μετά τις 30-11-2011 και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος θεωρούνται νομίμως υποβληθέντα.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: