Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Στην εφεδρεία το προσωπικό 44 φορέων που καταργούνται



Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι οι δανειστές με την επιστροφή τους στην Αθήνα θα ζητήσουν απολύσεις και καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο Δημόσιο την περασμένη χρονιά.


Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού σταδίου της εφεδρείας στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι εργάζονταν στον «στενό» δημόσιο τομέα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χθες έληξε η προθεσμία για την εφαρμογή της εφεδρείας σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου που χρειάζονται μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Το υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του στα ΝΠΙΔ και στις ΔΕΚΟ (εκτός των εισηγμένων), ζητεί μέχρι τις 9 Ιανουαρίου να αποστείλουν στις υπηρεσίες τα αριθμητικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας στους φορείς.


Από την εφαρμογή του μέτρου έχουν τεθεί σε εφεδρεία μόλις 800 μόνιμοι υπάλληλοι από τον «στενό» δημόσιο τομέα, όταν η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας έκανε λόγο για ένταξη 15.000 υπαλλήλων στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 15.000 εργαζομένων σε καθεστώς «εφεδρείας» που οδηγεί σε απόλυση, μέχρι τα τέλη του 2011.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι οι δανειστές με την επιστροφή τους στην Αθήνα θα ζητήσουν απολύσεις και καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο Δημόσιο την περασμένη χρονιά.

Τα πρώτα «φύλλα εξόδου» έχουν αποσταλεί με δικαστικούς κλητήρες από την περασμένη Παρασκευή σε 64 υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ που εργάζονταν στον ΟΣΚ, στη «ΘΕΜΙΔΑ Κατασκευαστική» και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, 170 υπάλληλοι από το ΙΓΜΕ και ένας εργαζόμενος από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί ο αριθμός των «εφέδρων» και από τους υπόλοιπους καταργούμενους οργανισμούς, όπως είναι η ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ, ο ΟΠΕΠ ΑΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ που συγχωνεύτηκε με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων κ.τ.λ., οι οποίοι διαθέτουν προϋπηρεσία μέχρι και 15 χρόνια.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αμείβονται την επόμενη χρονιά με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν και θα καταταγούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεκδικήσουν τη μετάταξή τους σε μόνιμη θέση αντίστοιχων προσόντων στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί των συνολικών ετήσιων προσλήψεων. Επίσης μπορούν να διεκδικήσουν τη σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου σε ποσοστό 30% στο σύνολο του εποχικού προσωπικού που θα προσλάβει το κράτος και θέσεις μερικής απασχόλησης. Με δεδομένο τον περιορισμό των προσλήψεων στον κρατικό μηχανισμό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η εφεδρεία θα οδηγήσει στην απόλυση για τους περισσότερους «εφέδρους» έπειτα από έναν χρόνο που θα «σταματήσει» η καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που θα λάβουν οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της εφεδρείας συνυπολογίζονται με την αποζημίωση απόλυσης.

Τα διοικητικά συμβούλια των συγχωνευόμενων και καταργούμενων οργανισμών -σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011- όφειλαν μέχρι χτες να θέσουν σε «εφεδρεία» προσωπικό από τον φορέα υποδοχής, ΥΕ και ΔΕ με τη μικρότερη προϋπηρεσία, ισάριθμο με τους εργαζομένους των ίδιων εκπαιδευτικών κατηγοριών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον νέο οργανισμό. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία, τότε θα πρέπει να τεθεί σε «εφεδρεία» το σύνολο των υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ του φορέα υποδοχής.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: