Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Επέκταση της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων.

Επέκταση της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων μέχρι να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Στο 65% των μισθών του 2009 οι αμοβές στις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Μέσω της παρακράτησης φόρου η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Βενιζέλος: Επέκταση της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων

O υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι το άρθρο 37, για την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές της: "Η ισχύς της αναστολής προσδιορίζεται ως το τέλος, ή όσο ισχύσει το πρόγραμμα στήριξης .... Ευελπιστούμε η πορεία της ελληνικής οικονομίας... να το καταστήσει αυτό άνευ αντικειμένου", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το εν λόγω άρθρο είναι καίριας σημασίας για την έγκριση της έκτης δόσης. "Το πρώτο θέμα που τίθεται από το ΔΝΤ ... ως prior action είναι η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις... δεν τίθεται θέμα κατώτερου μισθού και Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας", διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με το Reuters, oι αποδοχές σε εισηγμένες ΔΕΚΟ υπό τον έλεγχο ή τη διοίκηση του ελληνικού δημοσίου θα περικοπούν στο 65% των μισθών του 2009. "Έχουμε πει ότι για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες του Β' κεφαλαίου του νόμου περί ΔΕΚΟ, οι οποίες ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο και των οποίων τη διοίκηση ασκεί το ελληνικό Δημόσιο, η μείωση είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31/12/2009", σημείωσε ο κ.Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία, βάσει της οποίας η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα παρακρατείται αντί να καταβάλλεται από τους φορολογούμενους. Όπως είπε, η εν λόγω τροπολογία αφορά ένα τεχνικό θέμα, για τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται η έκτακτη εισφορά. Πλέον, συμπλήρωσε, θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου, υποστηρίζοντας πως δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση. "Είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού". 

Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε υπουργός, επιτρέπεται στο ελληνικό Δημόσιο να οργανώσει τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του Κρατικού Λαχείου, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, "οι διεθνείς νομικοί μας σύμβουλοι διαπίστωσαν ότι δεν έχουμε ρητή νομική βάση και για να μην έχουμε προβλήματα νομιμότητας θα καταθέσουμε μια σχετική ρύθμιση. Το έχουμε πει κατ΄ επανάληψη και είναι και στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ψηφισμένο από την Βουλή αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: