Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

''ΔΩΔΩΝΗ''. Σχέδιο για εταιρεία λαϊκής βάσης.


 

Iδιαίτερα έντονη είναι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και σε τοπικό επίπεδο γύρω από το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΑΤΕ αναφορικά με την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την διαδικασία πώλησης της εταιρείας.

Έστω και με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από μία περίοδο στην οποία, οι αντιφάσεις και οι διαφορετικές θέσεις και απόψεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της, διαφαίνεται στον ορίζοντα μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που επιχειρεί να συσπειρώσει τις διαφορετικές σε μεγάλο βαθμό θέσεις που εκφράζονται.

Η πρωτοβουλία αυτή τελεί υπό την ομπρέλα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση μίας κοινής συνισταμένης που θα οδηγεί σε διαφορετική λύση από αυτή που θα έχει επιλέξει η ΑΤΕ.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μεταβίβαση της εταιρείας έναντι ενός λογικού αντιτίμου, στους φυσικούς της φορείς, μέσω της σύστασης μίας εταιρείας λαϊκής βάσης, που θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει το ποσοστό της ΔΩΔΩΝΗΣ που κατέχει η ΑΤΕ.Μεταφέροντας τις πρώτες σκέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία αυτή, ο πρόεδρος Δημήτρης Φίλης τόνισε, πως θα κληθούν οι φυσικοί φορείς, δηλαδή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όλοι οι Συνεταιρισμοί στους οποίους μετέχουν παραγωγικές δυνάμεις, επιχειρήσεις και οργανωμένοι εκπρόσωποι φορέων από ολόκληρη την Ήπειρο, να συμμετέχουν στο νέο εταιρικό σχήμα.

Η ευρύτατη διασπορά των εταιρικών μερίδων σε πρώτη φάση είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας, όπως επίσης και η συγκέντρωση ενός σεβαστού ποσού, στο οποίο αποτιμάται η αξία του κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας και το οποίο δεν ξεφεύγει πολύ από τα 20 εκ. ευρώ.Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ορατό αποτέλεσμα θα υπάρχει σε διάστημα δύο μηνών, διευκρίνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται το Επιμελητήριο και οι φορείς που συμμετέχουν να λάβουν μέρος σε οποιοδήποτε παιχνίδι υπερτίμησης της αξίας της γαλακτοβιομηχανίας.«Ήδη σήμερα η ΑΤΕ ζητά και περιμένει περισσότερα χρήματα από την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ, από όσα είναι η αξία της Τράπεζας.

Εμείς μιλάμε για ένα λογικό τίμημα με βάση τις έκτακτες συνθήκες, με βάση το καταστατικό και το οποίο δε θα είναι κατώτερο από την ονομαστική αξία των μετοχών», σημείωσε.Εκείνο που θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί και το οποίο θα βρουν μπροστά τους οι φορείς της πρωτοβουλίας είναι οι πιθανότητες αποδοχής της προτεινόμενης λύσης από την ΑΤΕ, που ακολουθεί έναν τελείως διαφορετικό δρόμο.Είναι προφανές, ότι για να αποδεχθεί η ΑΤΕ μία τέτοια πρόταση, ακόμη και στην περίπτωση που συγκεντρωθεί και είναι διαθέσιμο ένα αξιοσέβαστο ποσό, θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση.Επομένως, σε αυτό το επίπεδο είναι μάλλον αυτονόητο ότι θα ζητηθεί από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να παρέμβουν. «Είμαστε αντίθετοι στις προθέσεις της ΑΤΕ να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ, γιατί εκτός από το καταστατικό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται.

Η ΔΩΔΩΝΗ προήλθε από τον κοινωνικό τομέα της ηπειρωτικής οικονομίας και όχι από κάποιο ρίσκο ενός ιδιώτη», σημείωσε ο κ. Φίλης. Επίσης, σε ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου τονίζεται πως η απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, των εργαζομένων της επιχείρησης, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας και πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

 

Μπαράζ επαφών από τις Ενώσεις.
Την ίδια χρονική στιγμή με την ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τις δηλώσεις του κ. Φίλη οι ΕΑΣ της Ηπείρου, που είναι μέτοχοι της ΑΒΓΗ ΔΩΔΩΝΗ, σε δική τους ανακοίνωση κάνουν γνωστό ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν τις επαφές τους με τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές για την προώθηση και στήριξη των θέσεών τους. Όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση, φαίνεται πως υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, μετά την κοινή συνεδρίαση των Ενώσεων με τους Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: