Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Mείωση των κατώτατων μισθών και απολύσεις και μετά την εκταμίευση.


Η Λερναία Ύδρα του Μνημονίου επιμένει και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ζητώντας πρόσθετα και επαχθή μέτρα. Η απέραντη λαοθάλασσα, το ποτάμι οργής και αποφασιστικότητας, αντίστασης και ανατροπής που συνέθεσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την χώρα την περασμένη εβδομάδα, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη 48ωρη πανεργατική απεργία που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, δεν απέτρεψε σε αυτή τη φάση το κοινωνικό ολοκαύτωμα που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση κυβέρνηση και τρόικα.

Με την απόφαση για εκταμίευση της έκτης δόσης, η τρόικα, που δεν έθετε, όπως αποκαλύφθηκε, ως προϋπόθεση την ψήφιση του άρθρου 37 (κατάργηση κλαδικών συμβάσεων), δέσμευσε την κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα θέμα κατώτατου μισθού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένα ζητεί να ξεκινήσουν εδώ και τώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ ήδη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η τρόικα έχει ενημερώσει τον υπουργό Εργασίας ότι, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, θα πρέπει οι κατώτατοι μισθοί στη χώρα μας να μειωθούν στα επίπεδα χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Φωτογραφίζοντας έτσι τους κατώτατους μισθούς της Πορτογαλίας, που υπολείπονται τουλάχιστον κατά 200 ευρώ των αντίστοιχων κατώτατων μισθών (751 ευρώ μεικτά) στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, όχι μόνο παραμένει ανοιχτό, αλλά διευρύνεται σε αριθμό υπαλλήλων και χρόνο ολοκλήρωσης το σχέδιο των απολύσεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της περιβόητης εργασιακής εφεδρείας. Αυτό προκύπτει από τη δέσμευση του υπουργού Οικονομίας Ευ. Βενιζέλου στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία "ο αριθμός των εργαζομένων που θα βγεί στην εφεδρεία όσο και η διάρκεια ισχύος του μέτρου θα εξαρτηθούν από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων". Με άλλα λόγια, όταν δεν πιάνουμε τους στόχους θα απολύουμε δημοσίους υπαλλήλους, παρά τις συνταγματικές προβλέψεις, που έχουν στο μεταξύ "καταργηθεί" από μια κυβέρνηση "εκτάκτου ανάγκης".
 
Απεργία στον προϋπολογισμό.
Την ερχόμενη εβδομάδα, τα συνδικάτα είναι πιθανό να αποφασίσουν νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις στα νέα βάρβαρα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης και θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα.

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει μεθαύριο Τρίτη με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στο Δημόσιο, εξετάζοντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης 24ωρης απεργίας το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με αφορμή την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η στάση της ΓΣΕΕ μετά την απαίτηση της τρόικας να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί και να υπάρξει άμεση επαναδιαπραγμάτευση της ισχύουσας τριετούς διάρκειας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που λήγει τον Ιούλιο του 2012.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: