Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

O Ι. Κουκιάδης, Πρόεδρος του ΤΑΑΠ προειδοποιεί. ''Αν αποτύχουμε εμείς, θ' αναλάβουν οι ξένοι''.




Το «Πουλάτε, πουλάτε, στη φυλακή θα πάτε» είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συνθήματα των συγκεντρώσεων.


 Ο Α. Τσίπρας έχει προειδοποιήσει τα μέλη της κυβέρνησης ότι «θα λογοδοτήσουν στα ποινικά δικαστήρια στην περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ». Στην άλλη πλευρά, η τρόικα πιέζει να προχωρήσουν, οι επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες και η κυβέρνηση συζητάει κάθε τόσο με καινούριους ενδιαφερόμενους, χωρίς να αγνοεί το ενδεχόμενο πιθανών «εξεταστικών του μέλλοντος». 

«Η απειλή της αριστεράς και η απροθυμία της Ν.Δ. να βάλει πλάτη στην αποκρατικοποίηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προβλήματα» σχολίαζε την περασμένη εβδομάδα επιχειρηματίας. «Κάποιοι φοβούνται πραγματικά ότι αν πουλήσουν σε σημερινές τιμές μπορεί να πάνε φυλακή»

Η κυβέρνηση επιχειρεί να φανεί αποστασιοποιημένη, παρ' ότι τα νήματα τα κινεί η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τον πρωθυπουργό, οι οποίοι λαμβάνουν τις κεντρικές αποφάσεις και οι υπόλοιποι -αρμόδιες επιτροπές, γραμματείς και οι δεκάδες σύμβουλοι- απλώς διεκπεραιώνουν τις αποφάσεις τους. Οι υπουργοί που έχουν αναλάβει να πουλήσουν τη δημόσια περιουσία είναι οι υπουργοί Οικονομικών Β. Βενιζέλος, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, Υποδομών Γ. Ραγκούσης και Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Αρχικά, αρμόδια για την αξιοποίηση των ακινήτων ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), σημαντικό ρόλο έπαιζε ο Χ. Παμπούκης και την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων είχε ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης. 

Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί στο μέγαρο Μαξίμου από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ως «κρατιστής» που έφερνε αντιρρήσεις σε κάθε προτεινόμενη αποκρατικοποίηση. Οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων έλεγαν γι' αυτόν ότι «τα έχει βρει με διευθυντές ΔΕΚΟ» και μαζί έβαζαν εμπόδια για να μην προχωρήσουν τα σχέδια. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται όμως ότι απλώς επισήμαναν τον κίνδυνο να πουλήσει κανείς μια δημόσια επιχείρηση πολύ κάτω από την αξία της, λόγω της γενικότερης κατάρρευσης. 

Ο ειδικός γραμματέας παρακάμφθηκε σύντομα, με την απόφαση για τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, κατόπιν απαιτήσεων και του μνημονίου. Πρόεδρος του Ταμείου είναι ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Κουκιάδης, ενώ οι δύο ισχυροί άνδρες που έχουν αναλάβει να κάνουν τη δουλειά είναι δύο τεχνοκράτες από την αγορά, που αναδείχθηκαν επί κυβερνήσεων Σημίτη.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Ι. Κουκιάδης δηλώνει ότι όλα θα γίνουν με την απαραίτητη διαφάνεια και νομιμότητα αλλά δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για την επιτυχία του Ταμείου: «Εάν δεν πετύχει, η αξιοποίηση στην επόμενη φάση θα γίνει με χειρότερους όρους, μη αποκλειόμενου του ενδεχόμενου να περάσει η ευθύνη της αξιοποίησης στους εκπροσώπους που θα διορίζονται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και της Ε.Ε.» αναφέρει. 

Ο Κώστας Μητρόπουλος, ως διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, μέχρι πρότινος διευθυντικό στέλεχος της Eurobank, και ο Ανδρ. Ταπραντζής, από τα ΕΛΤΑ και το Τ.Τ., με ισχυρά ερείσματα στον επιχειρηματικό χώρο, ως εντεταλμένος σύμβουλος. Στη σύνθεση του Ταμείου κλήθηκαν όλα τα κόμματα να επιλέξουν από έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει «συναίνεση», αλλά μόνο η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ ανταποκρίθηκαν. 

Στον Κ. Μητρόπουλο, είχε ανατεθεί στο παρελθόν και η εξυγίανση της Ολυμπιακής. Οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το μέγαρο Μαξίμου τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, αλλά το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ τον αποκαλεί «θατσερικό». Από τα πρόσωπα που είχαν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις γι' αυτόν ήταν η Λούκα Κατσέλη. Ο Κ. Μητρόπουλος έχει αναλάβει γενικά τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά την πώληση των δημόσιων επιχειρήσεων. Ο Ανδρ. Ταπραντζής, ο οποίος παραμένει στο δ.σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με θητεία διευθυντικού στελέχους στα ΕΛΤΑ, έχει προλάβει να δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στις τάξεις των συνδικαλιστών, που τον κατηγορούν για πολλά. Εχει βρεθεί επίσης στο στόχαστρο του Συνασπισμού, καθώς βουλευτές του έχουν καταθέσει γι' αυτόν ακόμα και επερωτήσεις στη Βουλή. Στον Ανδρ. Ταπραντζή έχει ανατεθεί η αξιοποίηση των ακινήτων. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Μ. Χρυσοχοΐδης ταξίδεψε μαζί με τον Κ. Μητρόπουλο στη Βιέννη, όπου παρουσίασαν «επενδυτικές ευκαιρίες» στους αυστριακούς βιομηχάνους, ενώ ο τελευταίος συμμετείχε και στην κυβερνητική αποστολή στη Γερμανία. Σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρει για τον Κ. Μητρόπουλο ότι «είναι εξαιρετικός» και ότι «σύντομα έρχεται και το πρώτο κύμα», λέει. 
Πριν από λίγο καιρό, όμως, στην υπόθεση πώλησης του δημόσιου πλούτου της χώρας ενεπλάκη και η γερμανική Roland Berger με το περίφημο σχέδιο «Εύρηκα». «Είναι μπέρδεμα», παραδέχεται ο συνεργάτης του πρωθυπουργού, «γιατί και το "Εύρηκα" ένα τέτοιο ταμείο είναι. Τελευταία υπάρχει η σκέψη για έναν συνδυασμό κουρέματος με το σχέδιο "Εύρηκα", μέσω του οποίου θα ανταλλαγεί χρέος με δημόσια περιουσία». 

Το «μπέρδεμα» ενδεχομένως να γίνει μεγαλύτερο, εάν στο Μαξίμου αρχίσουν να συζητάνε και το νέο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έλαβαν στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε από την ΜΚΟ «Πρωτοβουλία Κ», πίσω από την οποία βρίσκονται ο Στ. Μάνος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, κάποια δικηγορικά γραφεία και στελέχη του real estate. 

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: