Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σε αδιέξοδο οι μικρομεσαίοι: Έρχονται χιλιάδες λουκέτα ως το τέλος του χρόνου

Μια σημαντική δυναμική προσέδωσαν στη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης οι μικρομεσαίοι έμποροι κι επαγγελματοβιοτέχνες που συμμετείχαν μαζικά στις διαδηλώσεις και παράλληλα "κατέβασαν ρολά" για μια μέρα, δίνοντας το στίγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει ωθήσει η κυβέρνηση τον παραγωγικό ιστό της χώρας.


Με το σύνθημα "κλείνουμε για μια μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα" χιλιάδες μικρομεσαίοι έκλεισαν καταστήματα, επιχειρήσεις, εργαστήρια, βιοτεχνίες και διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των άδικων, σκληρών οικονομικών μέτρων που ανακοινώνονται συνεχώς, κάνοντας τη διαφορά στην πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση. Η εικόνα των κλειστών μαγαζιών ακόμα και περιπτέρων και σούπερ μάρκετ ή χώρων μαζικής εστίασης έκανε αίσθηση στους πολίτες που είδαν έρημες τις γειτονιές τους, λόγω της απουσίας της ζωτικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων.

Οι Συνομοσπονδίες που πήραν την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, κήρυξαν τη 19η Οκτωβρίου ως ημέρα "μηδενικού τζίρου για την αγορά και μηδενικών εσόδων για το Δημόσιο" και μετά τη μεγάλη συμμετοχή των μελών τους, συνεχίζουν τον αγώνα με νέες μορφές κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών.

Εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι περιγράφουν με απαισιοδοξία την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει με τα βάρη φόρων και άλλων χρεών να τους "πνίγουν" και κάνουν λόγο για νέα λουκέτα κι αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα.
 
Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η διαδήλωση της Τετάρτης ήταν πολύ αυθόρμητη και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, με τη συμμετοχή των εμπόρων κι επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ήταν εντυπωσιακό καθώς έφτασε στο 90% πανελλαδικά, επισήμανε ο Β. Κορκίδης στην "Αυγή της Κυριακής".
Πλέον μετά τη δυναμική αυτής της κινητοποίησης, ανέφερε, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κλίμα κινητοποιήσεων και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνέχεια, θα βρούμε κι άλλους τρόπους: Ήδη αύριο Δευτέρα θα έχουμε συνάντηση για να συζητήσουμε την υλοποίηση προτάσεων που ήδη υπάρχουν στην κατεύθυνση αυτή.
Πάντως, σημείωσε, είναι κρίμα να αμαυρώνονται οι πορείες από τέτοια επεισόδια σαν αυτά που συνέβησαν, ενώ ακόμα και τα γραφεία της ΕΣΕΕ υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν καμιά δεκαριά κουκουλοφόροι κατέστρεψαν κι έκλεψαν εξοπλισμό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτζέκτορα κ.ά.) της Συνομοσπονδίας.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η κατάσταση με το πολυνομοσχέδιο είναι πολύ άσχημη καθώς έδωσε "ραντεβού" των πολιτών με τη φτώχεια, των επιχειρήσεων με την πτώχευση και της χώρας με τη χρεωκοπία. Είναι ταφόπλακα και πέρα από το άρθρο 37 που είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα για τα εργασιακά τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει είναι δυσβάσταχτα καθώς σηματοδοτούν αύξηση 45% των φόρων, μείωση 25% των εισοδημάτων και πτώση 70% του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Όπως επισήμανε "πραγματικά πλέον είμαι πολύ θυμωμένος και πιστεύω ότι οι κυβερνώντες είναι σίγουρα όμηροι της τρόικας και θέλουν να υποδουλώσουν και την Ελλάδα αλλά είναι και όμηροι της καρέκλας τους, αλλιώς πώς να εξηγηθεί ότι όλοι είχαν συνειδησιακά προβλήματα και τελικά όλοι ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο".
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, αναμένεται να κλείσουν άλλες 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου, ενώ 200.000 έχουν κάνει αίτηση αναστολής κατασχέσεων και πρόσθεσε ότι πολλοί επιχειρηματίες διατηρούν μια άρρωστη κατάσταση από φόβο τι θα κάνουν και τελικά "κλέβουν" το κράτος, γιατί δεν έχουν, μόνο και μόνο για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία, σημείωσε και προέβλεψε ότι ακόμη και οι φετινές υγιείς επιχειρήσεις του χρόνου θα έχουν πρόβλημα στις πληρωμές τους. Έχουμε βαρεθεί τις συνεχείς ανακοίνωσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν έχουμε πάρει τίποτα από ενισχύσεις και μάλιστα εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι ούτε επίδομα ανεργίας δεν μπορούμε να πάρουμε επισήμανε και κατέληξε "και η ψυχολογία στην αγορά γίνεται όλο και χειρότερη, ο κόσμος πλέον ούτε καν κυκλοφορεί για να μην ξοδέψει, ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί έναν κανιβαλισμό στον εργασιακό χώρο".
 
Ν. ΣΚΟΡΙΝΗΣ, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Η συμμετοχή στην κινητοποίηση της 19ης Οκτωβρίου έδειξε ανάγλυφα την έκφραση αγωνίας και των μικρομεσαίων σε σχέση με τα μέτρα της κυβέρνησης επισήμανε ο Ν. Σκορίνης στην "Αυγή της Κυριακής" και πρό
σθεσε ότι η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης ήταν καθοριστική αφού έκλεισαν από σούπερ μάρκετ μέχρι περίπτερα, "δείχνοντας ακριβώς ότι για τους μικρομεσαίους δεν πάει άλλο".
Άλλωστε, πρόσθεσε, δεν είναι τυχαία η θέση της ΓΣΕΒΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η Συνομοσπονδία θα πάρει πρωτοβουλίες, "θα οργώσουμε όλη την Ελλάδα", ώστε το κρίσιμο αυτό θέμα να μην φύγει από τα χέρια μας και να καθορίζεται από την τρόικα. Την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΓΣΕΒΕΕ θα συζητηθούν σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορίνη, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη: μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται άλλα 100.000 λουκέτα, ενώ και για το 2012 υπάρχει έντονη απαισιοδοξία καθώς υπολογίζεται ότι στην επόμενη διετία θα κλείσουν 370.000 επιχειρήσεις, προκαλώντας μια βίαιη αναδιάρθρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε ότι υπάρχει στασιμότητα, καθόλου επενδύσεις, πλήρης έλλειψη ρευστότητας, "βρισκόμαστε σε ένα τέλμα". Όπως τόνισε πάνω από 60.000 επιχειρήσεις σήμερα είναι αδρανείς δεν λειτουργούν αλλά δεν μπορούν και να κλείσουν γιατί χρωστούν, ενώ περίπου 400.000 δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ.
 
Α. ΔΑΒΙΛΑΣ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΜΜΕ Αττικής.
"Η κινητοποίηση ήταν κάτι το εκπληκτικό. Χιλιάδες κόσμου έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και κατέβηκαν στους δρόμους, έχω να δω κάτι τέτοιο από τη δεκαετία του 1980, ήταν καταπληκτική η συμμετοχή κι εντυπωσιάστηκα ευχάριστα .Έμειναν κλειστά από καταστήματα και εργαστήρια μέχρι περίπτερα και ταβέρνες" δήλωσε ο Α. Δαβιλάς στην "Αυγή της Κυριακής". Πάντως, πρόσθεσε, "είμαι ενοχλημένος" από τον τρόπο που προέβαλαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί την κινητοποίηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς αναλώθηκαν στα επεισόδια και ελάχιστα προέβαλαν τον όγκο και τον λαό που ήσυχα διαδήλωνε.

Ο κόσμος εδώ έδειξε ότι δεν έχει άλλα περιθώρια πρέπει να δρομολογηθούν πολιτικές που να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό, να γίνουν άλλα πράγματα, τόνισε και σημείωσε "πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχεια και μάλιστα πιο δυναμική αφού παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της 19ης Οκτωβρίου οι κυβερνώντας δεν έδειξαν καμία θέληση να αφήσουν την καρέκλα τους".

Όπως ανέφερε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα "και το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι έως το τέλος του έτους να μην υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Είναι απίστευτη η ανικανότητα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι 'για τα πανηγύρια'. Δεν φτάνει που είναι ατάλαντοι και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ούτε μια δουλειά γραφείου, δεν έχουν και φιλότιμο. Πρέπει να φύγουν να μπει αέρας, να έρθει οξυγόνο".

Επισήμανε ότι οι μικρομεσαίοι οδηγούνται σε εξαφάνιση, με τη φοροεπιδρομή, είναι ανασφάλιστοι και οι υποτιθέμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν έχουν καμία εφαρμογή στην πράξη "αφού οι μικρομεσαίοι δεν έχουν να πληρώσουν τα τρέχοντα" και την ίδια ώρα "ο πρωθυπουργός εκπλήσσεται με τις τράπεζες που στηρίζουν μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα και δεν ενισχύουν τους μικρομεσαίους από τους οποίους δεν χάνουν ποτέ".
Σύμφωνα με τον κ. Δαβιλά υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν ούτε να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά ούτε και να κλείσουν γιατί κι αυτό έχει υψηλό κόστος, που δεν πέφτει κάτω από 20.000 ευρώ και πλέον ζουν σαν "ελεύθεροι-πολιορκημένοι".
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: