Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Μισθοί, συντάξεις και φόροι μετά το πολυνομοσχέδιο.


 5,4 δις ευρώ το "κούρεμα" στα εισοδήματα με τριπλό χτύπημα.


Μισθοί, συντάξεις και φόροι μετά το πολυνομοσχέδιο

Εισοδηματικές απώλειες που φθάνουν μέχρι και το 60% φέρνει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και στις συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και αύξηση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα. Συνολικά οι απώλειες φτάνουν τα 5,4 δισ. ευρώ.

Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Νοεμ­βρίου του 2011 θα χάσουν κατά μέσον όρο 30% από τις αποδοχές τους. Κι αυτό, γιατί με το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο καταργούνται όλα τα κλαδικά και ειδικά επιδόματα και διατηρούνται μόνο το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ), το οικογενειακό επίδομα μόνο για όσους έχουν παιδιά (50 ευρώ για το πρώτο παιδί), καθώς και τα επιδόματα θέσης (250-900 ευρώ). Επίσης, παραμένουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, που συνολικά ανέρχονται σε 1.000 ευρώ τον χρόνο. Ανώτατο όριο αποδοχών θα είναι τα 3.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις 15-40% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 420 ευρώ.

  • "Ψαλίδι" στο εφάπαξ
    Οι περικοπές για τις κύριες συντά­ξεις αρχίζουν από τα 1.200 ευρώ, ενώ οι απώλειες στο εφάπαξ κατά μέσον όρο ανέρχονται στα 9.000 ευρώ.

5,4 δις το μεγάλο κούρεμα στα εισοδήματα


Μισθοί, συντάξεις και φόροι μετά το πολυνομοσχέδιο
Απώλειες ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα υποστούν τα νοικοκυριά από τις νέες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Κατά μέσον όρο κάθε νοικοκυριό θα χάσει πάνω από 1.000 ευρώ λόγω των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές από 15% μέχρι και 60%, το εφάπαξ θα μειωθεί κατά μέσον όρο κατά 9.000 ευρώ, θα αυξηθεί δραστικά και ο φόρος εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα και μάλιστα αναδρομικά από την 1-1-2011.


Μισθοί, συντάξεις και φόροι μετά το πολυνομοσχέδιο
Ειδικότερα, με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν συνολικά 2 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο ή κατά μέσον όρο ο καθένας το 30% των αποδοχών του, ενώ για ορισμένες κατηγορίες η μείωση θα φθάνει και το 60%.

Παράλληλα, οι μειώσεις των μισθών θα επιφέρουν και συνολικούς διακανονισμούς στις οφειλές που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από δάνεια που έχουν συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιωτικές τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στην οποία θα περιγράφονται οι διευκολύνσεις που θα πραγματοποιηθούν στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και σε όσους θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία. Η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, η θεσμοθέτηση περιόδου χάριτος ή ακόμα και η μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης θα συνυπολογιστούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα των εργαζομένων και εφέδρων, καθώς και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Με τις νέες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις οι απώλειες κυμαίνονται από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών και την ηλικία του συνταξιούχου. Το μαχαίρι για τις κύριες συντάξεις ξεκινά από τα 1.200 ευρώ τον μήνα και για τις επικουρικές από τα 150 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι νέες περικοπές "συνδυάζονται" και με τις ειδικές εισφορές στις συντάξεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Δηλαδή το "χαράτσι" θα είναι τριπλό για συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων.

Το Εφάπαξ.
Το Εφάπαξ θα μειωθεί από 20% έως 30% ενώ για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν το έχουν πάρει η μείωση θα είναι από 15% έως 25%.
Τριπλό φορολογικό χτύπημα θα υποστούν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τα φετινά εισοδήματα στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, της "συγχώνευσης" κλιμακίων με αύξηση των συντελεστών, και της περικοπής στο μισό των φοροαπαλλαγών για δαπάνες που αφορούν τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια και γιατρούς, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ από την 1-1-2011 έναντι 8.000 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο θα καταβληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012 ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει η αυξημένη με βάση το νέο αφορολόγητο παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές.

1. "Ψαλίδι" έως 60% με το νέο μισθολόγιο
Περικοπές που θα φτάσουν το ύψος των 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο μισθολογικό κόστος περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.
Οι νέοι μισθοί στον "στενό" και ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου έχουν υποστεί "κούρεμα" κατά μέσο όρο 30%, ενώ σε μερικές κατηγορίες υπάλληλων κυρίως ΥΕ και ΔΕ που λάμβαναν υψηλά επιδόματα οι αποδοχές μειώνονται έως και 60%.
Η πλειονότητα των υπαλλήλων που καταγράφουν απώλειες θα χάσουν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μισθολογίου μέχρι και το 25% των αποδοχών τους. Για όσους καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα τα επόμενα δύο χρόνια (2012-2013).

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα.
Με το νέο μισθολόγιο καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και διατηρούνται μόνο το επίδομα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ), τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά), καθώς και το επίδομα θέσης (γενικοί διευθυντές 900 ευρώ, διευθυντές 550 ευρώ, τμηματάρχες 250 ευρώ). Ανώτατο όριο αποδοχών θα είναι οι 3.000 ευρώ.

2. Χάνονται τρεις κύριες και το 30% της επικουρικής.
Περικοπές σε κύριες συντάξεις, επικουρικές, μερίσματα αλλά και εφάπαξ έρχονται από την 1η Νοεμβρίου. Αναλυτικά:

  • Μειώνονται κατά 20% οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είναι κάτω των 55 ετών, καθώς περικόπτεται κατά 40% το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οι νέες περικοπές "συνδυάζονται" και με τις ειδικές εισφορές στις συντάξεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, οπότε το "χαράτσι" θα είναι τριπλό για συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων.
  • Στο 15% ανέρχεται η περικοπή των επικουρικών που χορηγεί το ΤΑΥΤΕΚΩ (καλύπτει όσους απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Οσον αφορά στο ΕΤΕΑΜ -μισθωτοί ιδιωτικού τομέα- η μείωση φτάνει το 30% για επικουρικές πάνω από 150 ευρώ.
  • Κατά 20% θα μειωθούν τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό που υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα περικοπεί κατά 50%.
  • Σε 9.000 ευρώ υπολογίζεται η μέση απώλεια των δημοσίων υπαλλήλων από την περικοπή του εφάπαξ τους κατά 20%, ενώ σε ΔΕΗ και Εμπορική το βοήθημα μειώνεται κατά 30%. Για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν το έχουν πάρει η μείωση είναι 15% στο Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων και 25% στην ΔΕΗ.

Συνταξιούχος κάτω των 55 ετών παίρνει 1.920 ευρώ κύρια σύνταξη. Σε πρώτη φάση θα χάσει 115 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το καλοκαίρι.
Στη συνέχεια θα έχει μία πρόσθετη επιβάρυνση από την ειδική εισφορά, που επιβάλλεται σε όσους είναι κάτω των 60 ετών. Η απώλεια θα είναι 108 ευρώ και η εισφορά αυτή ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
Τέλος, θα χάσει άλλα 278 ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μειώνεται κατά 40%.
Αρα ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα δει τη σύνταξή του να περιορίζεται από τα 1.920 στα 1.419 ευρώ.

Δημόσιος υπάλληλος έχει συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και ο μέσος όρος του μισθού της τελευταίας πενταετίας είναι 1.474,6 ευρώ. Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος είναι στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και θα υποβάλλει αίτηση στο Ταμείο Πρόνοιας μέσα στο 2011.
Με τις νέες ρυθμίσεις το χορηγούμενο εφάπαξ θα μειωθεί κατά 20%. Δηλαδή το βοήθημα που θα πάρει ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος θα μειωθεί από τα 59.666 στα 47.733 ευρώ. Η απώλεια θα είναι 11.933 ευρώ.
Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στο Ταμείο της ΔΕΗ, όπου η μείωση φτάνει το 30%. Ετσι ασφαλισμένος που συμπληρώνει 30 έτη ασφάλισης και έχει αποδοχές 3.000 ευρώ θα χάσει 27.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα το καταβαλλόμενο βοήθημα θα μειωθεί από τα 90.000 στα 63.000 ευρώ.

3. Στην Εφορία και με 421 ευρώ τον μήνα...
Επιβαρύνσεις για 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους ακόμα και για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1-1-2011.
Η αύξηση της φορολογίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα είναι αποτέλεσμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, της αύξησης του συντελεστή για τα μεσαία εισοδήματα και της περικοπής στο μισό των απαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, γιατρούς, ενοίκια, ασφάλιστρα, εισφορές στα Ταμεία και άλλες δαπάνες.
Για πρώτη φορά φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 420 ευρώ η 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, καθώς από το ύψος αυτό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Με τη μείωση των κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος και την αναπροσαρμογή των συντελεστών προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 16.000 μέχρι και 40.000 ευρώ.
Για τους φορολογούμενους κάτω των 30 ετών ή άνω των 65 το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 9.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το δηλωθέν η το τεκμαρτό εισόδημά τους είναι κάτω από 9.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση το αφορολόγητο και για αυτούς διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ.

- Φορολογούμενος που καταβάλλει για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου για απόκτηση πρώτης κατοικίας μηναία δόση 600 ευρώ με το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς θα είχε μείωση φόρου 1.440 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις, η έκπτωση περιορίζεται στα 720 ευρώ.
Αν ο συγκεκριμένος φορολογού? μενος έχει και δαπάνες για νοσήλια και γιατρούς ύψους 2.000 ευρώ η μείωση του φόρου περιορίζεται στα 200 ευρώ από 400 ευρώ και έτσι αυξάνεται κατά 200 ευρώ ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει.
Σε περίπτωση που πληρώνει και ενοίκιο θα χάσει άλλα 140 ευρώ, αφού με τις νέες ρυθμίσεις η έκπτωση του φόρου είναι 100 ευρώ από 240 ευρώ.
Συνεπώς, η συνολική επιβάρυνση από το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών για τόκους, δαπάνες υγείας & ενοίκιο ανέρχεται σε 1.060 ευρώ.
Το πλήγμα είναι ισχυρότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους για όσους έχουν παιδιά και κυρίως για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς λόγω της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου και του περιορισμού της προσαύξησης στο αφορολόγητο για τα παιδιά θα κληθούν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών να πληρώσουν επιπλέον φόρο μέχρι και πάνω από 3.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα.
Ετσι για παράδειγμα, φορολογούμενος με ένα παιδί και εισόδημα 14.000 ευρώ η αύξηση του φόρου είναι 770 ευρώ από 700 ευρώ, για εκείνον που δεν έχει παιδιά και για εισόδημα 30.000 ευρώ ο φόρος ανεβαίνει στα 920 ευρώ.
Για δύο παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ η αύξηση του φόρου είναι 880 ευρώ από 740 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ενώ για τέσσερα παιδιά και εισόδημα 32.000 ? ο επιπλέον φόρος φθάνει τα 2.730 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι
Από την αλλαγή της κλίμακας και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου
100 - 840 ευρώ τον μήνα χάνουν οι φορολογούμενοι με εισόδημα 5.000 έως 30.000
55 - 173,5 ευρώ τον μήνα επιβαρύνονται επιπλέον οι οικογένειες με παιδιά. Για τέσσερα παιδιά και πάνω η αύξηση των φόρων ξεπερνά τα 3.500 ευρώ ετησίως Από το "ψαλίδισμα" στις φοροαπαλλαγές
900 ευρώ τουλάχιστον είναι η επιβάρυνση λόγω μείωσης της απαλλαγής για νοσήλια και τόκους στο 10% από 20%
1.260 ευρώ επιβαρύνεται επαγγελματίας που πλήρωνε 4.200 ευρώ για εισφορές τον χρόνο εξαιτίας της περικοπής των εκπτώσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: