Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Οι Ηπειρώτες της Αργυρούπολης τίμησαν τις ''Γυναίκες της Πίνδου''.


Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο ''Μίκης Θεοδωράκης'' του νέου ενιαίου Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης επί της οδού Κύπρου 68, από τους Ηπειρώτες, αλλά και τους φίλους της Ηπείρου, στην γιορτή μνήμης, επ΄ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα, για να τιμήσει την προσφορά των ηρωίδων γυναικών της Πίνδου, που κάτω από αντίξοες συνθήκες συνέδραμαν στα μέγιστα, τον Ελληνικό Στρατό, να αντισταθεί αρχικά και στην συνέχεια να αντιπετειθεί στον Ιταλό εισβολέα, τον χειμώνα του 1940-41.

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και ο άξιος Πρόεδρος της Γιώργος Κωτσαντής,που κατάγεται από τα Δεσποτικά Πρέβεζας, διοργάνωσαν μία λαμπρή, αλλά δωρική γιορτή που πραγματικά άξιζε, για να τιμηθεί η προσφορά των γυναικών αυτών, των Ηπειρωτισσών, των γυναικών του ανυπέρβλητού θάρρους και των ανθρώπινων αξιών, των νέων Σουλιωτισσών.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, που, στον λιτό, αλλά πλούσιο περιεχομένου χαιρετισμό του, τόνισε την σημασία διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων μνήμης, από τους Συλλόγους και Αδελφότητες μέλη της ΠΣΕ, που ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ τις μεγάλες στιγμές του Ελληνικού λαού, αλλά και τους αγώνες του για Εθνική Ανεξαρτησία.

Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ, Κώστας Κωνής, '' μπορεί η προσφορά των Ηπειρωτισσών γυναικών αυτών, που σε πρώτη φάση αναπτέρωσε το ηθικό του Ελληνικού στρατού, που πέταξε στην θάλασσα'' τον Ιταλό εισβολέα, να μην έφερε την τελική νίκη, μετά την επέμβαση των σιδερόφρακτων Γερμανικών στρατευμάτων, που υποδούλωδαν την χώρα μας, αποτέλεσε όμως την προωθητική κίνηση για την άνδρωση της Εθνικής Αντίστασης που πυράκτωσε την ψυχή του Ελληνικού λαού για την Απελευθέρωση από τον Γερμανό κατακτητή και κατέγραψε λαμπρές μέρες ΔΟΞΑΣ μοναδικές τόσο για τον υπόδουλο λαό μας, όσο και για όλον Ευρωπαικό Πολιτισμό και τις ευρωπαικές ΑΞΙΕΣ''.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι η προσφορά των γυναικών αυτών αποτελούν λαμπρό παράδειγμα θάρους και αυταπάρνησης για τους σύχρονους Έλληνες, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας.

Ο Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Φιλόλογος εκπαιδευτικός, γενικός Δ/ντής των εκπαιδευτηρίων ''Γ.ΖΩΗΣ'', Ηπειρώτης Γ. Ζώης, στην πλούσια νοημάτων και γλαφυρή ομιλία του, που εξειδανίκευσε τις Ηπειρώτισσες γυναίκες της Πίνδου,αναφέρθηκε επιπλέον στην προσφορά των Ηπειρωτών στον αγώνα κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών.

Την εκδήλωση αυτή,εκτός των προαναφερομένων, τίμησαν, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, αλλά και εκπρόσωποι πολλών φορέων της περιοχής και οι Πρόεδροι των Ηπειρώτικων Συλλόγων, Ηλιούπολης κ. Σπέγγος, Ελληνικού κ. Βάσσιος, Νέας Σμύρνης- Παλαιού Φαλήρου κ. Χρήστου και Γλυφάδας κ. Ζιάγκας, συνοδευόμενοι από μέλη των Διοικητικών Στμβουλίων των Συλλόγων τους.

Η εκδήλωση περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και διάφορα θεατρικά σκέτς, με θέματα σχετικά με τις γυναίκες της ΗΠΕΙΡΟΥ, που απέδωσαν Ηπειρώτες μαθητές των Λυκείων της Αργυρούπολης.

Και επειδή η εκδήλωση είχε καθαρό Ηπειρώτικο χρώμα δεν μπορούσαν να απουσιάζουν η Ηπειρώτικη μουσική παράδοση και οι Ηπειρώτικοι παραδοσιακοί χοροί.

Έπαιξε η παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική ζυγιά του καταξιωμένου Ηπειρώτη τραγουδιστή Κώστα Λεοντίδη και χόρεψαν, με την σειρά που παρουσιάστηκαν, το παιδικό χορευτικό τμήμα της αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα ''Παραδοσιακοί δρόμοι'' του Ηπειρώτη εκπαιδευτικού, που κατάγεται από την Γραμενίτσα Άρτας Γ. Παππά και το 2ο χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης. 

Μετά το τέλος της παρουσίασης των χορευτικών, χόρεψαν οι παρευρισκόμενοι και προσφέρθηκαν, ηπειρώτικο τσίπουρο και κρασί και παραδοσιακά εδέσματα και πίτες, που έψησαν οι γυναίκες μέλη της Αδελφότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: