Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σφαγή στις συντάξεις.




Το δεύτερο μέτωπο των περικοπών αφορά στις συντάξεις. Ειδικότερα, στα 150 ευρώ το μήνα διαμορφώνεται από την 1η Νοεμβρίου το κατώτατο όριο στις επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%.


Καμία σύνταξη μετά την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ. Αντίστοιχα, προβλέπεται ότι από την 1/11/2011 και εφεξής, στους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης μειώνεται κατά 15%, και για τους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων κατά ποσοστό 20%. Και σε αυτήν την περίπτωση, προηγείται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (για συντάξεις άνω των 300 ευρώ). Ειδικά για το ΜΤΠΥ, το τμήμα του μερίσματος που μετά τις παρακρατήσεις υπερβαίνει τα 500 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 50%. 
Επίσης, από την 1η Νοεμβρίου, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο καθεστώς καθώς και στους ασφαλισμένους του ΝΑΤ και των ταμείων δικαιοδοσίας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, μειώνεται κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, μειώνεται κατά 20% το ποσό της κύριας σύνταξής τους που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, καθώς και τα ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς, εφόσον πρώτα αφαιρεθεί το ποσό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Εξαιρούνται της μείωσης όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας. Ειδικά από τη μείωση του 40% στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας, εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεων από το Δημόσιο, η μείωση γίνεται σε κάθε σύνταξη χωριστά. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν αποτελούν έσοδα του Δημοσίου.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: