Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Νέο δάνειο 130 δις ευρώ και μηχανισμός εποπτείας.





Ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της τρόικας. Ανακούφιση στην κυβέρνηση για την αποφυγή του "σεναρίου" κηδεμονίας. Αφαιρέθηκαν φράσεις που θα προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας


Σε "συναγερμό" μέχρι το... πρωί, αλλά για την "επόμενη μέρα" βρισκόταν χθες η ελληνική κυβέρνηση, αναμένοντας τις κορυφαίες "λεπτομέρειες" στις σαφείς αποφάσεις της χθεσινής "μεγάλης νύχτας".
Ο Γιώργος Παπανδρέου και τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται ότι έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ισχυρούς της Ευρώπης "φακέλους" με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία και "ανέγνωσαν" οι εταίροι στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας όμως ήδη μπροστά τους ως "μπούσουλα" το συμφωνημένο προσχέδιο.
 
Ουδείς γνώριζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ποια θα ήταν η συμφωνημένη συνταγή για τη διάσωση του ευρώ και τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, ωστόσο σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες είχε φανεί φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων.
 
Κατ' αρχάς το θρίλερ για το "κούρεμα" έδειχνε ότι ισορροπούσε γύρω στο ± 50% (48-51%...) και μάλιστα σε εθελοντική βάση, οι τράπεζες συνέχιζαν το "παζάρι" για να αποφύγουν πιθανή κρατικοποίησή τους (με εγγυημένα τα νέα ομόλογα), το νέο δάνειο έφτανε στα 130 δισ. ευρώ, η διαγραφή χρέους είχε την κίνηση του εκκρεμούς (από τα 90 έως τα 100 δισ.), τα ασφαλιστικά ταμεία εξασφάλιζαν προοπτική, ίσως και με εγγυήσεις της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, και όσο για την εθνική κυριαρχία, οι φράσεις που προστέθηκαν στο κείμενο μετρίασαν τουλάχιστον τις εντυπώσεις.
"Είναι στην αρμοδιότητα της ελληνικής πολιτείας" λέγεται ότι είναι η φράση-κλειδί που προστέθηκε στο σχέδιο, αφαιρώντας άλλες που θα προκαλούσαν "κόλαση" στην ελληνική πλευρά, με αντιδράσεις περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας.
 
"Αστερίσκοι".
Ολα αυτά συνέβαιναν και καταγράφηκαν μέχρι τη μία το πρωί σήμερα. Η Σύνοδος των "17" εν συνεχεία άρχισε να εξετάζει τους κρίσιμους "αστερίσκους", ενώ Γερμανία (κυρίως) και τράπεζες συμπλήρωναν το παζλ της κόντρας για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
 
Είναι πασιφανές ότι η χθεσινή Σύνοδος ήταν η πλέον δύσκολη των τελευταίων ετών, με την ελληνική αντιπροσωπεία να προσπαθεί να διασχίσει την πολιτική "έρημο" των αυτονόητων προβλημάτων.
Ο κ. Παπανδρέου ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, ενώ χθες γύρω στις 11 το βράδυ ο αντιπρόεδρος κ. Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε να ενημερώσει για τις εξελίξεις μέσω τηλεδιάσκεψης τους συμμετέχοντες στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ είχε δύο φορές επικοινωνία με τον Κ. Παπούλια.
 
Στην τηλεδιάσκεψη συμπλήρωναν με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ο αν. υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στην άλλη άκρη της... γραμμής, στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής στην Αθήνα, βρίσκονταν υπουργοί, όπως οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, Αννα Διμαντοπούλου, και άλλοι, οι οποίοι ανέμεναν πληροφόρηση για τις κρίσιμες εξελίξεις.
Η "περιήγηση" στα όσα είχαν ήδη συμβεί από τον Ευ. Βενιζέλο και τους άλλους υπουργούς στις Βρυξέλλες δημιούργησε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην Κυβερνητική Επιτροπή, αν και οι γνωρίζοντες "προειδοποιούσαν" ότι "ποτέ δεν πρέπει να χαμογελάς ή να κλαις πριν να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής".
 
Εάν και εφόσον, πάντως, οι πρώτες πρωινές ώρες οδηγήσουν σε "διά ταύτα", τότε σήμερα το πρωί ο κ. Παπανδρέου με τη συνοδεία του επιστρέφουν στην Αθήνα.
 
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει, όπως θα κάνει και με τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Μέσα στη μέρα, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για την "ταμπακέρα" και τις προθέσεις του...
 
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: