Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Φυλακή και πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους.


 Εξάμηνη φυλάκιση για απασχολούμενο χωρίς άδεια διαμονής και εργασίας. Ελάχιστη η ανταπόκριση των εργοδοτών και των νοικοκυριών.
Φυλακή και πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους
Με την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ για κάθε απασχολούμενο ανασφάλιστο εργαζόμενο και εξάμηνη φυλάκιση του εργοδότη, αν ο απασχολούμενος δεν έχει ούτε άδεια διαμονής και εργασίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί να καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλιση με το εργόσημο (που δεν έχει αποδώσει σχεδόν... τίποτα στα Ταμεία στον πρώτο μήνα της εφαρμογής του) και να «χτυπήσει» την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή (οι οποίες στερούν την κοινωνική ασφάλιση από έσοδα πάνω από 8 δισ. ευρώ ετησίως).

Την επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή του εργοσήμου προαναγγέλλει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες κυρώσεις στηρίζονται σε κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται άμεσα στο εθνικό δίκαιο και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ανασφάλιστη εργασία». Ο υπουργός σημειώνει, ακόμη, ότι στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει και η υποχρεωτική ασφάλιση με το εργόσημο (την πολύπτυχη επιταγή) που καθιερώθηκε για να διευκολύνει τη νόμιμη απασχόληση και ασφάλιση, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε σειρά εργασιών όπου καταγράφονται μεγάλα ποσοστά ανασφάλιστων.

Ανταπόκριση. 
Οπως προκύπτει από στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, η διάθεση του εργόσημου
(από τις 12 Σεπτεμβρίου μέσω των ΕΛΤΑ και από τις 20 Σεπτεμβρίου μέσω των τραπεζών) δεν βρήκε ανταπόκριση στους εργοδότες και στα νοικοκυριά. Μέσω των ΕΛΤΑ διατέθηκαν λιγότερα από 500 εργόσημα για το ΙΚΑ, ενώ προβληματική αποδείχθηκε η on line διασύνδεση των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) λόγω και της απεργίας διαρκείας, έως και την προηγούμενη εβδομάδα.
Η απόφαση για την υπαγωγή της ΗΔΙΚΑ υπό τον έλεγχο του ΙΚΑ και οι αλλαγές που θα γίνουν στο λειτουργικό για την ταχύτερη πρόσβαση στα στοιχεία και την ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ εργοδότη και εργαζομένου (απαραίτητα για τη διάθεση του εργόσημου) αναμένεται να
«ξεμπλοκάρουν»
το σύστημα. Για την προώθηση του εργόσημου το ΙΚΑ έχει τυπώσει και θα αποστείλει στους πολίτες 2 εκατ. επιστολές - ενημερωτικά σημειώματα τα οποία, σε συνδυασμό με τις ποινές, εκτιμάται ότι θα υποχρεώσουν τους περισσότερους να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό για την απασχόληση και την ασφάλιση εργαζομένων.

Τι καλύπτεται. 
Η ασφάλιση με εργόσημο θα είναι υποχρεωτική στο ΙΚΑ από την 1/1/2012 για όλους τους κατ' οίκον απασχολούμενους, είτε σε 1 είτε σε περισσότερους του ενός εργοδότες, ενώ ήδη είναι υποχρεωτική για πολλές εργασίες όπως:

  • Τις υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό).
  • Τις κηπουρικές εργασίες.
  • Τις μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.
  • Την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων.
  • Τη φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.
  • Την παροχή βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Τις αισθητικές φροντίδες (κομμωτικής, περιποίησης προσώπου και σώματος).
  • Τη νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων.
  • Τη βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).
  • Τη συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση.
  • Αποκλειστικά, μόνο με εργόσημο, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ όλοι οι εργάτες γης (αγρεργάτες).
www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: