Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση της βουλευτή Ηρώ Διώτη για την κατάργηση του ΙΓΜΕ Ηπείρου(Πρέβεζας).


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

14/10/2011

 

ΘΕΜΑ: Κατάργηση Περιφερειακών Μονάδων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.









Οι συγχωνεύσεις οργανισμών και ο τρόπος που έγιναν δημιουργούν  σωρεία  πολύ σοβαρών προβλημάτων και στους εργαζόμενους και στην κοινωνία, από την απώλεια τόσο θέσεων εργασίας όσο και σημαντικών υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς. Μια περίπτωση από τις πολλές είναι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), όπου βασικός σκοπός του είναι η έρευνα και η μελέτη της γεωλογικής δομής της χώρας, ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, η έρευνα και αξιοποίηση του υπόγειου υδατικού δυναμικού, η διερεύνηση επικινδυνότητας από τις φυσικές καταστροφές, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτελεί επίσης τον επίσημο Σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, δηλαδή σε τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον,  φορείς, τοπικές κοινωνίες, Δήμοι, Περιφέρειες κ.λ.π έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην κατάργηση του ΙΓΜΕ, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Στην περιφέρεια μάλιστα, τα παραρτήματα διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια αναλύσεων, εδαφών και νερών,  καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, προσφέρουν τεχνική βοήθεια σε δύσκολες συνθήκες, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση ακτών, ρύπανση υδροφόρων, συνεισφέρουν στο σχεδιασμό τεχνικών έργων, στην επίλυση ζητημάτων σχετικά με την ύδρευση και γενικά στην ανάπτυξη των περιοχών αλλά και στην αντιμετώπιση σοβαρών αντιξοοτήτων. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που ακόμα και τα κτίρια είναι ιδιοκτησίας του ΙΓΜΕ όπως στην περίπτωση των Περιφερειακών Μονάδων Ηπείρου (Πρέβεζα), Δυτικής  Μακεδονίας (Κοζάνη) και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (Ξάνθη).

  • Επειδή είναι ηθικά, επιστημονικά και πολιτικά απαράδεκτο να διαλύονται οργανισμοί με τόσο αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό και με τόση προσφορά στην ανάπτυξη και στην επιστήμη και μάλιστα σε πεδία τόσο εξειδικευμένα και σημαντικά.
  • Επειδή η  περιφέρεια δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πολύτιμα στηρίγματά της σε καιρούς κρίσης

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

 1.Τι σκοπεύει να κάνει με τις Περιφερειακές Μονάδες του ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους σε αυτές;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: