Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Πετρέλαιο στην Ήπειρο. - Ξεκινούν ξανά ερευνητικές γεωτρήσεις.




Το... μύθο του «μαύρου χρυσού» ετοιμάζεται να ζήσει ξανά ο νομός Ιωαννίνων, αρκετά χρόνια μετά την ερευνητική γεώτρηση στο Καλπάκι που έμεινε στη μέση, καθώς χθες το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, και της Ηπείορου και  του Νομού Ιωαννίνων.

Αν και το σημείο των ερευνών δεν προσδιορίζεται επακριβώς, η γεώτρηση θα γίνει στην ίδια περίπου γεωγραφική περιοχή, ενώ τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές (οι άλλες δύο είναι στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας) είναι της τάξης των 300 εκ. βαρελιών σε βάθος 15 έως 20 ετών.

Τα «οικόπεδα», όπως αποκαλούνται στη διεθνή ορολογία, θα αρχίσουν να ερευνώνται μετά τη διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία θα προχωρήσει πολύ σύντομα η κυβέρνηση.
Η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, και σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για αυτή την απόφαση.

«Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια», τόνισε ο κ. Μανιάτης. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη, ενώ σε ενάμιση χρόνο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.

Προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της Ελλάδας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο στοχεύει στη συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2011.

50 έως 80 εκατομμύρια βαρέλια η εκτίμηση για την Ήπειρο.

Με τις διεθνείς προβλέψεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου -που σύμφωνα με έρευνες τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στα 150 δολάρια το βαρέλι- η εκτιμώμενη αξία των ποσοτήτων στις τρεις περιοχές ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετιας, εκ των οποίων σε 12-14 δις ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου.
Η εκτίμηση για το κοίτασμα πετρελαίου στην Ήπειρο είναι 50-80 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η δυναμικότητα στον Πατραϊκό κόλπο αγγίζει τα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο μόλις τα τρία εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να αρχίσουν εξειδικευμένες σεισμικές μελέτες για τον προσδιορισμό υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή του Ιονίου και τη Νότια Κρήτη καθώς οι σχετικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Εφημερίδα ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ιωαννίνων''.

topogoni.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: