Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τη διαμόρφωση ενός ειδικού τιμολογίου για τη διακίνηση εφημερίδων και περιοδικών εκδοτών, που σήμερα καταβάλλουν εξ΄ ολοκλήρου τα ταχυδρομικά τέλη, εξετάζουν τα ΕΛΤΑ, όπως κάνει γνωστό ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Ιωάννης Μαγκριώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.


Ο κ. Μαγκριώτης επικαλείται ωστόσο ενημερωτικό σημείωμα των ΕΛΤΑ σύμφωνα με το οποίο « η διακίνηση και διανομή του ημερήσιου και περιοδικού τύπου των εκδοτών από τα ΕΛΤΑ πραγματοποιείται με την καταβολή ταχυδρομικών τελών. Το εν λόγω τιμολόγιο καθορίζεται με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ ΕΛΤΑ και Ελληνικού Δημοσίου. 


Όπως ειδικότερα διευκρινίζει ο υφυπουργός, με τις διατάξεις του Ν.Δ. 496/70, τα ΕΛΤΑ ΑΕ έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και ως εκ τούτου το υπουργείο δεν έχει αρμοδιότητα επί της τιμολογιακής πολιτικής.

Ο κ. Μαγκριώτης επικαλείται ωστόσο ενημερωτικό σημείωμα των ΕΛΤΑ σύμφωνα με το οποίο « η διακίνηση και διανομή του ημερήσιου και περιοδικού τύπου των εκδοτών από τα ΕΛΤΑ πραγματοποιείται με την καταβολή ταχυδρομικών τελών. Το εν λόγω τιμολόγιο καθορίζεται με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ ΕΛΤΑ και Ελληνικού Δημοσίου.
Με κοινές αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των εντύπων στο ανωτέρω τιμολόγιο, καθώς και τα ταχυδρομικά τέλη που καταβάλουν οι εκδότες στα ΕΛΤΑ κατά την κατάθεση των εντύπων τους.

Η διαφορά του ταχυδρομικού τέλους, που προκύπτει μεταξύ των ταχυδρομικών τελών που ορίζονται από την ανωτέρω σύμβαση και αυτών που καταβάλουν οι εκδότες κατά την κατάθεση των εντύπων τους, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 48 παράγραφος 2 του Ν. 3986/2011) καταβάλλεται στον ΕΛΤΑ από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης».
Πέραν αυτών όμως ο κ. Μαγκριώτης ενημερώνει ότι «τα ΕΛΤΑ, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της ταχυδρομικής αγοράς, εξετάζουν τη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για την τιμολόγηση εφημερίδων και περιοδικών εκδοτών, που δεν εμπίπτουν στην προαναφερόμενη κατηγορία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 17 του Ν. 2668/1998, όπως ισχύει».

Το έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη, με την οποία έχει επικαλεστεί τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Αιτωλοακαρνανία η άρση ειδικών μειωμένων τιμολογίων ταχυδρομικής διακίνησης εφημερίδων ή περιοδικών των συλλόγων, φορέων και λοιπών οργανώσεων αφού από τις αρχές Αυγούστου αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο όλο το ποσό των ταχυδρομικών τελών.

«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την χαριστική βολή για τη βιωσιμότητα των επαρχιακών εφημερίδων αφού τις επιβαρύνει με δυσβάσταχτα κόστη για τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και κατ' επέκταση σε σταδιακό μαρασμό και εξαφάνιση»,
έχει επισημάνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να ισχύσει ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για τους τοπικούς συλλόγους και φορείς.

«Οι εφημερίδες και τα περιοδικά των τοπικών συλλόγων και φορέων Αιτωλοακαρνανίας, πολλές από τις οποίες κυκλοφορούν για δεκαετίες, αποτελούν το σημαντικότερο μέσο που διαθέτουν οι σύλλογοι για να επικοινωνούν με τα μέλη τους και ευρύτερα με την κοινωνία», έχει επιπλέον επισημάνει ο κ. Μακρυπίδης.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: