Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κάρολος Παπούλιας από τις μαρτυρικές Λιγκιάδες.«Οι κυβερνώντες να κατανείμουν δίκαια τα βάρη».



Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφώθηκαν χθές 2 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.
3 Οκτώβρη 1943. Όταν οι Γερμανοί αποχώρησαν από τους Λιγκιάδες ο απολογισμός ήταν φρικτός: 92 νεκροί, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών. Πλήρως κατεστραμμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 αποθήκες, στάβλοι και καλύβες.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που έγινε και ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, ο οποίος αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του ολοκαυτώματος.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με προσκλητήριο νεκρών και τον Εθνικό Ύμνο.
Στην δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι αυτή η ιστορική βαρβαρότητα και εγκληματικότητα, άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην Ευρωπαική ιστορία και τον Ευρωπαικό πολιτισμό. Η Ελλάδα έδωσε πολλούς νεκρούς και πολλά ερείπια στον αγώνα για να απαλλαγεί από το χιτλερικό άγος, για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το χιτλερικό άγος, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούν οι εταίροι μας στην Κοινότητα.Σήμερα ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται, δίνει μία άλλη μάχη, πολύ σκληρή για την επιβίωσή του. Οι κυβερνώντες πρέπει να δείξουν μεγάλη κατανόηση, πρέπει δίκαια να κατανείμουν τα βάρη, δεν μπορεί να πέσουν στους ασθενέστερους. Χρειάζεται αυτή τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί για να την κερδίσουμε και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια: